UNATOČ FINANCIJSKIM TEŠKOĆAMA

EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE 2020 Grad Rijeka najavio da nastavlja s kulturno-umjetničkim programima u uvjetima mjera zaštite od koronavirusa

 Matija Djanješić / CROPIX

Unatoč drastičnom smanjenju financijskih okvira i 59 otkaza koji su podijeljeni zaposlenicima trgovačkog društva Rijeka 2020, u Gradu Rijeci najavili su da Rijeka – Europska prijestolnica kulture nastavlja s provedbom kulturno-umjetničkih programa u uvjetima koje propisuju mjere zaštite od koronavirusa.

Odgovarajući na pitanja na konferenciji za novinare, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da je Grad ove godine na programski dio EPK planirao potrošiti 35 milijuna kuna, no ta će se sredstva, ovisno o punjenju riječkog proračuna, sada kretati između 22 i 25 milijuna, s time da ni to nije zagarantirano. Također, Obersnel je kazao i da je Rijeka za EPK od Ministarstva kulture i drugih ministarstava, ponajviše turizma, trebala dobiti ukupno 25 milijuna kuna, no dogovor koji je postignut s resornim ministarstvom je da će to biti 10 milijuna. I Primorsko-goranska županija će, prema Obersnelovim riječima, ove godine za EPK izdvojiti dvostruko manje od planiranog, dakle 2 umjesto 4 milijuna kuna.

Inače, naglo obustavljanje aktivnosti na projektu EPK i otkazi zaposlenicima u trgovačkom društvu koje je vodilo programski dio (ostalo je samo 11 direktora i voditelja programskih pravaca) podiglo je veliku buru na riječkoj kulturnoj sceni. Razotkrila se i uobičajena boljka financiranja kulturnih događanja u Hrvatskoj javnim novcem, a to je nesigurnost budžeta. Naime, programski dio EPK trebao je koštati ukupno 30 milijuna eura (kasnije je to smanjeno na 27 milijuna), od čega je do sada potrošeno 90-ak milijuna kuna, a Grad Rijeka je tu ukupno participirao s 40-ak milijuna. No, to ne znači da novac za budžet EPK postoji u gradskom proračunu, već se računalo da će se tvrtki Rijeka 2020 isplaćivati sukcesivno, kako se proračun bude punio. Kada se dogodila kriza s koronavirusom i prvotni udar na riječki proračun od 60-ak milijuna kuna, novca za daljnje financiranje EPK jednostavno više nije bilo. Upravo zbog takvog načina financiranja, moguće je bilo zaustaviti programe EPK, dok se infrastruktura, art kvart Benčić i brod Galeb, mora nastaviti financirati jer tu vladaju drugačija pravila igre.

Na konferenciji za novinare najavljen je kulturno-umjetički program koji će se u Rijeci održavati tijekom svibnja i lipnja. Taj se program sada oslanja na već postojeće gradske ustanove u kulturi, odnosno HNK Ivana pl. Zajca, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Gradsku knjižnicu Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i druge.

Pročelnik za kulturu Ivan Šarar kazao je da „i EPK i kulturni programi svih ustanova idu dalje u uvjetima novog nenormalnog“ te je dodao da je „zaboravljeno da je više od pola EPK programa u produkciji gradskih kulturnih ustanova“. Za tvrtku Rijeka 2020 rekao je, pak, da je ona izgubila svoj značaj nakon otvorenja EPK, a na pitanje da li to znači da će biti ugašena, odgovorio je da ne već da se njegova izjava odnosila na nemogućnost da se produkcijski izvedu planirani programi.

Šarar je rekao da se već duže vrijeme svi zajedno bavie novim EPK programom i redovnim programima ustanova.

- Stoga je ovaj program u čiju realizaciju krećemo, zajednički projekt svih nas, zajednički kulturni program za 2020. godinu. Time ne fingiramo da je sve što rade ustanove punokrvni EPK projekt kakvog smo htjeli realizirati, nego smo proteklih tjedana u nizu intenzivnih sastanaka odlučili da je do kraja godine najvažnije realizirati što kvalitetniji kulturni program za naše sugrađane – kazao je Šarar.

Najavljeno je i da se intenzivno radi na osmišljavanju zajedničkog kulturnog programa za ovo ljeto, kao i na osmišljavanju dodatnih programskih aktivnosti koje će ove jeseni uveličati otvorenje Palače šećera kao novog prostora Muzeja Grada Rijeke i Dječje kuće u kompleksu Benčić.

- Namjera nam je da veći dio programa nezavisnih udruga i umjetnika u dogovoru sa samim realizatorima organiziramo ovo ljeto jer su ljetne okolnosti, bar kako sada stvari stoje, optimalno s obzirom na epidemiju – rekao je pročelnik za kulturu.

Na konferenciji je istaknuto da je HNK Ivana pl. Zajca već tijekom travnja provodilo „Zajc uz vas“ program s online produkcijom nastupa kazališnih umjetnika. Najavljeno je da su u nastavak ovog programa uključeni svi umjetnički ansambli HNK, a umjetnice i umjetnici tijekom svibnja publici donose kratke video forme i tematiziranje „nove normalnosti“, prije svega socijalnog distanciranja koje je razdvojilo publiku i kazalište, ali i izvođače međusobno.

Art kino Croatia, zajedno s Filmaktivom, na riječkom parkiralištu Beretich tijekom svibnja imati će novo izdanje Autokina.

U HKD-u na Sušaku „Neizvjesna izložba“ komentira trenutnu situaciju i novu stvarnost u kojoj živimo, a u MMSU-u istom se temom bavi izložba COVID19. Inače, MMSU svoja vrata otvara 12. svibnja, i to nastavkom izložbe Davida Maljkovića “S Kolekcijom”.

S virtualnim programom nastavit će i Gradsko kazalište lutaka Rijeka, a novost u svibnju biti će „program popuštanja Kauča i odlaska do prozora u obliku programa U lutkarsko s prozora“. Kazano je da će publika na neočekivanim mjestima dobiti lutkarske intervencije u svakodnevici te kvartovske izvedbe na otvorenom koje će djeca i odrasli moći pratiti iz daleka, odnosno s prozora, poštujući korona-mjere.

Što se tiče Rijeke 2020, početkom travnja završena je jedna od skulptura programskog pravca Lungomare Art – rad umjetnika Davora Sanvincentija “Puli Mȁlina“ na temeljima nekadašnjeg mlina uz stazu Medveja – Lovranska Draga – Vojak. U planu je realizacija još dva projekta koji su u potpunosti prilagođeni trenutnim epidemiološkim uvjetima. Tako će tijekom ljeta na pećinskoj plaži Grčavo nastati Baltazargradsko kupalište na kojem radi Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, odnosno studentice pod mentorstvom profesora i umjetnika Igora Eškinje. Na lukobranu Molo longo, s istom temom profesora Baltazara, uređuje se Baltazarov Uragan u autorstvu studija Benussi&TheFish te uz financijsku podršku Poslovnog kluba PartneRI.

Također, tijekom svibnja Rijeka 2020 objaviti će novi Natječaj za kratku priču za mlade autorice i autore – FEKP19, a to je uvod u ovogodišnji Festival europske kratke priče koji će ugostiti i najpoznatiji europski književni festival – Hay festival, s temom “Visions for the Future“. Na web stranicama EPK projekta od sljedećeg tjedna bit će moguće pogledati i video filmove koje su snimali Maša Drndić i Igor Paulić, uz glezbenu podlogu Ane Antonove, prateći riječke umjetnike i umjetnice koji su se vozili kopnenim, željezničkim i morskim putem pričajući sa svojim vozačima iz Čistoće, Jadrolinije, HŽ-a, Autotroleja i kola hitne pomoći, o temama koje im život znače.

Krajem travnja trebao je otpočeti još jedan u nizu festivala susjedstava iz programskog pravca 27 susjedstava, “Festival zime” u susjedstvu Mrkopalj. U sklopu programa nizozemski kolektiv Hoge Fronten pripremio je seriju performansa u suradnji sa mještanima Mrkoplja i hrvatskom umjetnicom Tajči Čekada. Zbog COVID-19 pandemije izvedbe se ne mogu održati i cjelokupni program je, kao i brojni drugi programi susjedstava odgođen. No, Hoge Fronten kolektiv odlučio je izvesti virtualnu izvedbu u ivo u režiji Lieke Benders na Zoom platformi koja će istovremeno biti dostupna hrvatskoj i nizozemskoj publici. Izvedbom će se gledateljima pokušati dočarati iskustvo kazališnih stvaralaca koje su stekli boraveći u Mrkoplju, nakon čega slijedi virtualna, kazališna turneja po selu te ponovno okupljanje u virtualnom prostoru, gdje će se dijeliti iskustva i pozvati sudionike na razgovor. Izvedba sje predviđena za 5. lipnja. U sklopu projekta Diversity Mixer, u tijeku je izrada „Diversity preporuka“, odnosno novih kriterija javnog financiranja kulture i kreativnih industrija, pisanih u vrijeme krize. U listopadu ove godine Grad Rijeka, ustanove i organizacije u kulturi Rijeke i PGŽ-a potpisat će u sklopu ovog projekta i Povelju o raznolikosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:44