VJEČNA INSPIRACIJA

GALA - MUZA ILI KLJUČNA FIGURA DALIJEVA OPUSA? U Barceloni otvorena izložba koja nerazdvojnu družicu čuvenog slikara prikazuje u drugačijem svjetlu

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Nerazdvojnoj družici španjolskog nadrealističkog slikara Salvadora Dalija, Eleni Daikonovoj poznatijoj kao Gala, posvećena je izložba otvorena u četvrtak u Barceloni na kojoj je prikazana kao ključna figura slikareva opusa, a ne tek kao muza.

"Ta izložba proširuje našu viziju Gale, tu ćemo otkriti da je njezina uloga u kreativnom projektu cijelog jednog života puno važnija", rekao je Pepe Serra, direktor katalonskog Muzeja nacionalne umjetnosti gdje izložba traje od 6. srpnja do 14. listopada.

"Gala Salvador Dali" plod je četverogodišnjeg rada muzeja i Zaklade Salvadora Dalija iz Figuerasa, rodnog grada slavnog umjetnika, kojim je skupljeno više od 300 djela iz 18 muzeja i kolekcija, posebice pariškog Centre Pompidou i Dalijevog muzeja na Floridi.

Posjetitelji će moći uživati u Dalijevim znamenitim djelima i skicama Gale, kao i predmetima iz privatnog živata para, pismima, razglednicama, fotografijama, njezinim haljinama i tekstovima.

"Galina uloga u djelima je puno veća od one koja joj se pripisuje. Ona surađuje, daje ideje i razmišlja zajedno s Dalijem", kaže kustosica izložbe Esrella de Diego.

Rođena u Rusiji 1894., Gala je bila supruga pjesnika Paula Eluarda, ljubavnica njemačkog slikara Maxa Ernsta i pozirala je za fotografije francuskog pjesnika Andrea Bretona i Cecila Beatona.

Srela je Dalija 1929. i ostala s njim od smrti 1982.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:05