750 PREDMETA

‘Glava božice Artemide potječe iz privatne zbirke obitelji s Visa koja je otok napustila nakon Drugog svjetskog rata‘

Autorice izložbe Jasmina Bavoljak i Jelena Jovanović

 Damjan Tadic/ropix
Arheologija: ‘Sve ono što Grci donose, novčarstvo, pismenost, urbanizam, arhitekturu išlo je preko Visa‘

U Galeriji Klovićevi dvori u četvrtak se otvara velika izložba "Vis-à -Vis 200 – Arheološka baština otoka Visa" koja je posvećena "malo vidljivoj, a iznimno značajnoj hrvatskoj baštini grada i otoka Visa".

Riječ je o obljetničkoj izložbi premijerno postavljenoj u Splitu prije godinu i pol dana u povodu dvjestote obljetnice osnutka splitskoga Arheološkog muzeja. Izložba predstavlja više od 750 odabranih, najreprezentativnijih predmeta iz tog muzeja pronađenih na prostoru otoka i grada Visa (antička Issa), jednom od najznačajnijih i najvećih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj.

Izložba u Klovićevim dvorima koncipirana je u nekoliko tematskih cjelina te osvjetljava pretpovijesno razdoblje i prve kontakte s Grcima, isejsko gospodarstvo, svakodnevni život grada, novac, pogrebne običaje, rimske (carske) skulpture te razdoblje kasne antike i srednjega vijeka na otoku Visu. Raznorodni arheološki predmeti (natpisi, skulpture, vaze i druge keramičke posude, terakote, nakit, oružje, oruđe, novac) svjedoče o najranijim tragovima života na otoku, od pretpovijesti pa sve do ranoga srednjeg vijeka, s naglaskom na grčki polis, grad državu, Issu i njegov dinamičan razvoj tijekom razdoblja helenizma.

Koautorica izložbe Jelena Jovanović iz Arheološkog muzeja u Splitu kaže kako su ovom izložbom htjeli ukazati na važnost arheološke baštine otoka Visa koji je jedan od naših najznačajnijih lokaliteta. Po pitanju materijala izložba je, tumači, najviše fokusirana na helenističku Issu, jednu od dvije grčke kolonije, uz Pharos na Hvaru. "Sve ono što Grci donose, novčarstvo, pismenost, urbanizam, arhitekturu išlo je preko Isse". Posebno izdvaja brončanu glavu božice Artemide: "Potječe iz privatne zbirke jedne viške obitelji koja je otok napustila nakon Drugog svjetskog rata. Pronađena je na područuju otoka Visa i jedinstvena je jer nemamo takvu skulpturu u bronci nigdje pronađenu i iz tog razdoblja, riječ je o kraju 4. stoljeća prije Krista. Glava je inače u vlasništvu grada Visa i nije nigdje izložena, čuva se u trezoru. Za potrebe ove izložbe je posuđena i može se vidjeti, nakon Splita sada i u Zagrebu".

image

Brončana glava Artemide

Romina Peritz
image
CROPIX
image
CROPIX
image
CROPIX

Od drugih značajnijih eksponata tu su još kameni grčki natpisi i nadgrobni spomenici, među kojima je i najstariji grčki natpis u stihu pronađen u Hrvatskoj, onaj na steli isejskog junaka Kalije. Također, izložba prvi put, nakon dugogodišnjih i kompleksnih restauratorsko-konzervatorskih radova, predstavlja dvije monumentalne rimske carske skulpture iz Ise. Treća skulptura, isejski lorikat (kip u oklopu), moći će se razgledati u Lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Raznovrsne keramičke posude pronađene u isejskim grobovima od 4. st. pr. Kr. do 1. st. po. Kr. najzastupljeniji su eksponati na izložbi, a atraktivno prezentirane pružaju sjajan uvid u razvoj keramičke proizvodnje u antici.

Prema riječima kustosice iz Klovićevih dvora, koja je također i koautorica izložbe, Jasmine Bavoljak, ova će izložba prikazati nastanak i nestanak jednoga grada, jedne države. "Mnoštvom arheološkog materijala, od najstarijeg eksponata na izložbi - ulomka impresso keramike iz starijeg neolitika (prva polovica 6. tisućljeća pr. Kr.) iz Krajicine spile (Tvardo špila), do najmlađeg eksponata, iz 15. stoljeća - srebrnog nakita i elemenata pokojnikove nošnje (trojagodne naušnice, naušnice s granuliranim koljencima, puceta i kopčice) pronađenih u grobu uz crkvu sv. Marije u Podselju (Velom Selu) na Visu, ispričat će nam cjelovitu priču kako su želja za boljim životom i sjajan geografski položaj uvale sv. Jurja na Visu usred Jadrana stvorili mjesto čiji je doprinos kulturnoj i gospodarskoj povijesti Hrvatske neprocjenjiv".

Dvije kustosice otkrivaju i da bi se eksponati s ove izložbe uskoro mogli naći u stalnom postavu budućeg Gradskog muzeja koji se planira na Visu. Izložba će biti otvorena do 2. srpnja 2023. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:16