MIND FROM THE FUTURE

HRVATSKA HIT-IZLOŽBA OTVORENA U BUDIMPEŠTI Tesla se vratio u grad u kojem je osmislio hidroelektranu na slapovima Nijagare

 press
 

U veljači 1882. godine Nikola Tesla šetao je gradskim parkom u Budimpešti u društvu dugogodišnjeg prijatelja Antala Szigetija. Odmarao je um od svakodnevne potrage za rješenjem koje će mu omogućiti da razvije sustav izmjenične struje, projekt na kojemu mladi inovator iz Smiljana radi već godinama.

Inspiracija

Sa zalaskom sunca shvatio je da će proći još jedan dan bez uspjeha, ali umiruće sunčeve zrake podsjetile su ga na jedan ulomak iz Goetheovog “Fausta”.

“Već tone sunce, zamire već dan, al’ ono drugdje novi život stvara. O, imat’ krila - moj je davni san, letjet’ za ljepotom toga žara...”, recitirao je riječi slavnog pisca u čijim djelima je često tražio inspiraciju. I onda je shvatio. Uzeo je štap i u pijesku brzo nacrtao dijagrame koji će 14 godina kasnije poslužiti kao podloga za rad njegove slavne hidroelektrane na Niagarinim slapovima.

Budimpešta je tako nesvjesno i nenamjerno zadužila cijelu današnju civilizaciju, a u petak se Tesla ponovno vratio u taj slavni grad. Naime, danas je službeno otvorena izložba “Nikola Tesla - Mind from the Future”, multimedijalna putujuća izložba koja na potpuno drugačiji način priča o životu slavnog svjetskog inovatora. Ako vam sve ovo zvuči poznato, to je zato što je ova ista izložba prošle godine bila u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu, a o njenom uspjehu najbolje govori podatak da ju je u nešto više od pet mjeseci posjetilo više od 110.000 ljudi.

Nora Winkler, Krešimir Renzo Prosoli i Helena Bulaja Madunić

Iza ovog projekta stoje već dobro poznata lica - autorica i kustosica izložbe Helena Bulaja Madunić, direktor izložbe Sascha Machiedo te produkcijski tim na čelu s Krešimirom Renzom Prosolijem, glavnim izvršnim producentom i CEO-om Real grupe, full service agencije za tržišno komuniciranje.

- Ovaj projekt moderne umjetnosti okupio je mnoge vrijedne autore velikog potencijala, među kojima su i istaknuti umjetnici mađarske kulturno-umjetničke scene. Drago nam je da je izložba nakon Zagreba upravo u Budimpešti jer je Nikola Tesla imao posebnu vezu s ovim gradom. Čovjek s umom iz budućnosti, rođen u Smiljanu u Lici, ostavio nam je naslijeđe za sve buduće generacije i dotaknuo je cijeli svijet svojim izumima, a ova izložba zasigurno će ostaviti traga i kod mađarskih posjetitelja - kaže Prosoli.

press

Koncept izložbe u Budimpešti bit će sličan onome u Zagrebu. Građani će na jednome mjestu putovati od Smiljana do Novog Zelanda prolazeći kroz različite faze Teslina života. Kustosica Bulaja Madunić još je ranije rekla da će posjetitelji, kao i Alisa u zemlji čudesa, uskočiti u jedan novi svijet, u kojem će saznati neispričane dijelove Teslina života te pritom svjedočiti kreativnosti ljudskoga uma.

Filmsko iskustvo

- U želji da i u Budimpešti predstavimo inovaciju na području suvremenih umjetničkih sadržaja, usavršili smo i rekreirali ‘Filmsku Fresku’, prostornu instalaciju na 500 kvadratnih metara koja će posjetiteljima omogućiti šetnju interaktivnim prostornim ‘filmskim’ iskustvom, kao inovativni format krosmedijskog pripovijedanja. Tako retro-futuristički imaginarij Teslinih vizija i kreacija, koji ujedno predstavlja i konceptualnu rekreaciju njegova zadnjeg patenta, ‘Projektora iz glave’, nudi posjetiteljima ulazak u jednu sasvim novu dimenziju suvremenoga umjetničkog stvaralaštva inspiriranog Teslom - ističe Bulaja Madunić.

Krešimir Renzo Prosoli, Nora Winkler, Hrvoje Markešić i Sascha Machiedo

Jedan od važnih faktora koji stoji iza uspjeha izložbe jest i angažman direktora Sasche Machieda, industrijskog dizajnera i muzejskog savjetnika s više od 20 godina iskustva u umjetničkim, kulturnim i poslovnim projektima te izložbama diljem svijeta.

- Priprema izložbe inspirirane jednim od najvećih umova koje je svijet poznavao posebna je za Budimpeštu kao bitnu stanicu u obrazovanju i radu mladog Nikole Tesle. Tu je osjećao pozitivan stav prema životu, a lokacija bivše austro-ugarske prijestolnice bila je pokretač njegove nevjerojatne energije i želje za stvaranjem - dodao je Machiedo.

Gala svečanost

U srijedu je održano svečano gala otvorenje uz nekoliko stotina uzvanika iz svih sfera javnog i kulturnog života. Na otvorenju su tako bili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Mladen Andrlić, koji je održao prigodni govor, kao i viša savjetnica pročelnika Gradskog ureda za kulturu Vera Šimić Jajčinović, izaslanica gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, pokrovitelja izložbe koja je u Zagrebu ostvarila rekordan uspjeh.

Zamjenik gradonačelnika Budimpešte, dr Balázs Szeneczey i Krešimir Renzo Prosoli, glavni izvršni producent i CEO Real grupe

Izložba u Budimpešti realizirana je zahvaljujući tvrtkama koje su prepoznale njezinu vrijednost. Sponzori izložbe su Podravka, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska elektroprivreda, Turistička zajednica grada Zagreba, Hrvatska gospodarska komora, JANAF, PPD, ekupi, Badel 1862 i T-Systems. Izložba će biti otvorena za javnost od 31. svibnja do 1. rujna 2019. godine te se može posjetiti na adresi Tesla Loft, Kazinczy u. 21. Poslije Budimpešte izložba će otići dalje, u druge svjetske gradove u kojima je Tesla ostavio svoj trag, kao što su New York, Prag i Beč.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 11:51