SPASITELJ SVIJETA

Jedno od najvažnijih umjetničkih otkrića u novijoj povijesti: Pronađen je Autoportret Da Vincija kao Isusa!

ZAGREB - Za sliku “Salvator Mundi”, “Spasitelj svijeta”, potvrdilo se da je riječ o originalu Leonarda da Vincija, točnije o njegovom izgubljenom portretu. Riječ je o jednom od najvažnijih umjetničkih otkrića u novijoj povijesti. Poznato je, naime, kako nedostaje oko 75 posto slika koje je naslikao veliki renesansni majstor, a ova je ocijenjena vrhunskim radom.

Slika će biti na velikoj Leonardovoj izložbi koja se za studeni sprema u Nacionalnoj galeriji u Londonu. Procjenjuje se da vrijedi oko 200 milijuna funti, koliko je ponudio jedan od kolekcionara. Vlasnika je za sada nekoliko: kako bi sliku otkupili iz jedne privatne zbirke u New Yorku, gdje je i pronađena, skupilo se nekoliko njujorških trgovaca umjetninama.

Naručio ju Luj 12

Sliku su zatim dali na procjenu Metropolitan muzeju. Nakon što su skinuti slojevi od prethodnih, mahom jako loših restauracija, stručnjaci su utvrdili kako je riječ o Da Vincijevom djelu, za koje je zabilježeno da je postojalo, no s vremenom mu se gubi trag. Sliku je izvorno naručio Luj 12, i dovršena je 1513. godine. Nakon smrti supruge, on ju je donirao crkvi, tamo ju je vidjela engleska kraljica i neko je vrijeme u posjedu kraljevske obitelji.

Prodana za 45 funti

Slika je inače bila prodana na aukciji u Sotheby'su 1958. godine za 45 funti, jer je pogrešno bila atribuirana Giovanniju Antoniju Boltraffiu.

Oni koji su ju vidjeli uživo svjedoče kako je Kristova odjeća “u plavoj boji naslikana čudesnom nježnošću”.

Iako se brojni detalji oko otkrića još drže u tajnosti, ipak je procurilo u javnost kako je stručnjacima koji su djelo atribuirali Da Vinciju i direktor londonske Nacionalne galerije Nicholas Penny.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 07:31