OZ COMICS

Kultni underground strip konačno i kod nas: ‘Pripremamo hrvatsko izdanje ‘Vrane‘, a to je samo početak...‘

 Damjan Tadic/Cropix
Nakon avanturističkog ‘The Kong Crew‘ koji već osvaja publiku Ozren Švarc najavljuje nove projekte svoje izdavačke kuće

Ozren Švarc zaljubio se još kao dijete u stripove, a sada, na temelju te ljubavi iz djetinjstva pokreće novu izdavačku kuću za devetu umjetnost, koja će se zvati OZ Comics. Kolekcionar je stripova zadnjih desetak godina, i član je CRŠ-a, a o svemu govori u svojem prvom intervjuu za medije.

Kako ste se i kada zainteresirali za stripove? Jeste li ih voljeli od djetinjstva? Koja su Vaša prva sjećanja na stripove?

- Okružen sam stripovima otkad znam za sebe. Glavni "krivac" za to je moj brat Raul koji je oduvijek bio veliki ljubitelj stripova, a i vlasnik je najstarije i najbolje striparnice Stripovi na kvadrat. Neki prvi stripovi kojih se sjećam su bili legendarni: Mikijev zabavnik i almanah re Tom & Jerry. Kako sam odrastao, čitao sam sve što je čitao i brat: Bonellijeve junake, Alan Ford, francuske stripove, superherojske... zato danas u glavi imam hrpu "nepotrebnih informacija" koje su se do sada pokazale korisne jedino kod sudjelovanja u pub kvizovima. No s druge strane stekao sam neizmjerno iskustvo i znanje koje mi sada uvelike koristi pri pokretanju vlastite izdavačke kuće.

image
Damjan Tadic/Cropix

Koji su Vam najdraži stripovi i zašto?

- Ufff... teško pitanje. Mogao bih naslove nabrajati do preksutra: Batman, Alan Ford, Ken Parker, Asterix, Jeremiah, Vrana... Unatoč uvriježenom mišljenju da je strip literatura za djecu, on je i nešto puno, puno više. Dosta je stripova koji obrađuju ozbiljne teme poput Mausa Arta Spiegelmana koji je osvojio Pulitzerovu nagradu 1992. godine ili Vrane Jamesa O‘ Barra koji je svu svoju bol i tugu zbog smrti supruge pretočio u stranice stripa. Ta mogućnost pretakanja emocija u sliku i tekst je ono što mi se najviše sviđa kod stripa.

Možete li predstaviti svoju izdavačku kuću, čime se točno bavi? Po čemu je specifična?

- Izdavačka kuća OZ Comics bavit će se izdavanjem djela devete umjetnosti raznih svjetskih škola. Krećemo s američkim i francuskim stripovima, no u budućnosti nadamo se objavljivanju i talijanskih te japanskih (manga) stripova. Trudit ćemo se objavljivati nove, do sada neobjavljivane, naslove, no bit će tu i poneko staro izdanje u novom ruhu.

Nekakav cilj za prvih par godina je objavljivati dvadesetak-tridesetak naslova godišnje te tu brojku postepeno povećavati.

Kako ste se odlučili pokrenuti je?

- Dug je bio put do odluke o pokretanju OZ Comicsa i došla je nekako organski. Kao što sam rekao, cijeli život sam okružen stripom. Prvo kao kolekcionar, potom (zadnjih desetak godina) kao član organizacije najveće i najvažnije strip konvencije na ovim prostorima CRŠ-a (ili Zagreb Comic-cona kako vam drago), uz to i prevoditelj stripova, a od srpnja i izdavač. Godinama sam skupljao znanja od kolega izdavača te se sam se odlučio i sam okušati u tome. No nisam sam u ovome svemu. Najbitnije je imati dobar tim uz sebe kojem vjeruješ. Imam sreće da sam okružen ljudima kojima je stalo do ovog pothvata pa to sve prepreke (kojih je na svakom koraku) čini lakše premostive. Bilo da se radi o ideji koji novi strip objaviti, kako najbolje iskoristiti društvene mreže, izradi propagandnog materijala... uvijek znam s kime to mogu prodiskutirati i dobiti iskrenu konstruktivnu kritiku ako neka moja fiks-ideja nije baš naj. Za sada smo ekipa i ja puni elana i ideja i to mi daje vjeru i snagu da još jače zapnem i izgradim nešto na što svi involvirani mogu biti ponosni.

image
Damjan Tadic/Cropix

Možete li reći štogod o stripovima koje ste dosad objavili te o tome što još planirate objavljivati u budućnosti?

- Prvi strip koji je izašao je The Kong Crew Érica Hérenguela koji postavlja zanimljivu premisu: Što da je 1933. King Kong pobijedio i prisvojio Manhattan za sebe? Četrnaest je godina kasnije, Manhattan je sada džungla jer su uz Konga na Manhattan stigle bakterije koje su tamošnjoj flori i fauni počele vraćati evoluciju unatrag u prvobitno stanje, pa su se rode pretvorile u pterodaktile, nilski konji u brontosaure... Posebna eskadrila čuva granice Manhattanske džungle kako ništa ne bi ušlo u zabranjenu zonu, jer što jednom uđe više izlazi. Éric je zamislio stvarno maštovitu i zanimljivu priču te je upotpunio predivnim crtežom. Éric Hérenguel je domaćoj publici poznat po stripu Kraan koji je izlazio u časopisu Stripoteka. Prva knjiga se sastoji od tri nastavka, dok će naredna četiri biti dio druge knjige koja bi trebala ugledati svjetlo dana na proljeće sljedeće godine. Sljedeća izdanja koja pripremamo su kultni underground strip Vrana Jamesa O‘Barra po kojem je snimljeno 4 filma i TV serija (a sljedeće godine u kina stiže i nova filmska verzija priče) i Čuvari Masera Massimiliana Frezzata, predivno naslikana SF opera koja je osvojila publiku diljem svijeta. Trebalo bi uskoro biti još nekih izdanja, no ne bih sada o detaljima jer su pregovori još u tijeku.

Koja su Vaša saznanja o popularnosti stripa u svijetu, Europi, regiji i u Hrvatskoj? Postoji li veliki interes za stripove? Koji su naslovi najpopularniji kod nas, a koji vani?

- Strip je i dalje vrlo popularan i u regiji i u svijetu. To pokazuje veliki broj novoizdanih naslova kao i neprestani reprinti postojećih uspješnica. U regiji, u posljednjih desetak-petnaestak godina, se strip preporodio prvenstveno zahvaljujući novim izdavačima koji su publici ponudili mnoštvo djela devete umjetnosti. Tu ne smijemo izostaviti ni striparnice poput Stripova na kvadrat koje su uvelike doprinijele dostupnosti stripova široj publici. Naposljetku tu su i strip konvencije, prvenstveno CRŠ Zagreb Comic-con koji svake godine dovodi nove uzbudljive autore iz svijeta stripa i organizira dječji strip natječaj "Mladi lav" te tako širi strip "evanđelje" među mlađom generacijom.

Ako postoje neki detalji ili anegdota, neka zanimljiva priča vezana za stripove i Vašu izdavačku kuću, svakako podijelite.

- Najveći izazov do sada mi je bio početak korištenja društvenih mreža. Nije mi to nikada bilo napeto pa ih nisam ni koristio, no zbog toga kako stvari danas funkcioniraju, posao je nezamisliv bez društvenih mreža. Još uvijek pokušavam svladati kad nešto treba šerati, followati, lajkati... kao da sam ponovno u školi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:40