ŽENE O ŽENAMA

Međunarodna izložba koja govori o usponu žena u kulturi na Zapadnom Balkanu

Lena Kramaric
Pet kustosica iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije izabralo je po pet umjetnica koje se bave ženama

U Galeriji Prica u Samoboru može se pogledati međunarodna grupna izložba "Women about women" (Žene o ženama) koja je dio međunarodnog umjetničkog projekta "Rise of women in culture in Western Balkans" (Uspon žena u kulturi na Zapadnom Balkanu).
Prema ideji kustosice Biljane Jotić, pet kustosica iz pet zemalja - Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije izabralo je po pet umjetnica iz svoje zemlje koje se bave značenjem, ulogom i pitanjem žene u svom umjetničkom djelovanju.

Svaka umjetnica na ovoj je izložbi, koja je u siječnju bila postavljena u Beogradu, u veljači u Podgorici, do 28. ožujka može se vidjeti u Samoboru, a potom putuje u Ajdovščinu i Skoplje, zastupljena s jednim radom.
Hrvatska selektorica, povjesničarka umjetnosti i nezavisna kustosica Sonja Švec Španjol, o samoj temi kaže kako ona u fokus stavlja ženu kao aktivnu sudionicu i protagonisticu vlastite sudbine, djelovanja, iskustva i interpretacije života žene u suvremenom svijetu. „Bogatstvo različitih izričaja i medija, te iskustva i tema koje umjetnice problematiziraju unutar svojih radova rezultiralo je izložbom unutar koje djela životno i iskreno prenose percepciju, misli, stavove i iskustva predstavljenih umjetnica“.

image
Marina Ćorić

Za ovu izložbu hrvatska je kustosica odabrala Ivanu Bajcer, Mirelu Blažević, Marinu Ćorić, Lenu Kramarić i Mateju Rusak koje u mediju slikarstva, fotografije i video rada progovaraju o poimanju i percepciji žene polazeći prvenstveno od sebe. Tri autorice izražavaju se kroz temu autoportreta. Ivana Bajcer u video radu "Ispiranje" prikazuje tako sebe kako sjedi u kadi. Na tijelu su joj ispisane predrasude, savjeti i ograničenja koja ju koče u daljnjem napretku te ih počinje ispirati.

"Ispiranje natpisa s tijela ritualni je akt koji predstavlja katarzično iskustvo u kontekstu rješavanja opterećujućih i nakupljenih negativnosti i ograničenja, ali njegovo potpuno ispunjenje je nemoguće, jer neke misli ostaju trajno zapisane u nama“, objašnjava Švec Španjol. I Mateja Rusak poseže za motivom ženskog tijela u fotografiji „Expose yourself“ pozivajući žene „da ne pokleknu pred nametnutim društvenim vrijednostima i očekivanjima već da slave svoju slobodu“. „Pomno odabran kadar u sjeni s fragmentom leđa, ramena i ruke istovremeno otkriva i skriva, te sugerira kompleksnost ženskog bića“, ističe kustosica.

image
Ivana Bajcar

U crno-bijeloj fotografiji „Lace“ Marina Ćorić teži pak „klasičnosti, jednostavnosti i čistoći forme pa i izražavanju estetske težnje vezane za univerzalni ideal ljepote“. Žensko tijelo kao kreativno sredstvo komunikacije koristi i Mirela Blažević.

Kako sama umjetnica kaže, „tijelo je subjekt iskustva postizanja najvećeg zadovoljstva u činu slikanja – u tom trenutku osjetim prazninu i svijet kako struji kroz mene“. Slika „Svijet“, prema riječima hrvatske selektorice, autoportret je umjetnice interpretiran iz neobičnog rakursa pri čemu gledatelj ima jedinstvenu priliku vidjeti svijet iz pozicije umjetnice.
„Ne vidimo lice autorice, već gledamo njezinim očima. Ovakva neobična interpretacija omogućuje pogled u jedan intiman svijet, viđen kroz oči umjetnice, ali predan promatraču da ga sâm doživi i interpretira“. A u vlastiti, ali istovremeno i naš svijet uvodi nas slika „Erasing-rewind“ Lene Kramarić.

„Vrlo životan rad iznimno misaone atmosfere s krajnje jednostavnim motivom priča priču o vremenu. U središte kompozicije smještena je žena čije lice prekriva bogati buket cvijeća. Ona predstavlja sadašnjost, dok je crnilo iza njezinih leđa prošlost, a bjelina ispred nje budućnost. Svi ti elementi stapaju se odnosno brišu i nestaju u središnjem dijelu, jer sadašnjost čini i naša prošlost i stečeno iskustvo, ali i naše želje i nadanja“, zaključuje hrvatska kustosica.

Na izložbi sudjeluju i umjetnice iz Srbije u selekciji kustosice Biljane Jotić: Anđela Grabež, Gordana Belić, Leonora Vekić, Natalija Miladinović i Vesna Vesić; umjetnice iz Crne Gore u selekciji kustosice Nele Gligorović: Anka Gardašević, Gordana Kuč, Jovana Vujanović, Maja Šofranac i Milena Jovićević; umjetnice iz Sjeverne Makedonije u selekciji kustosice Shqipe Mehmeti: Ana Lazarevska, Hristina Zafirovska, Marija Miloševska, Tanja Balać i Shqipe Mehmeti; umjetnice iz Slovenije u selekciji kustosice Anamarije Stibilj Šajn: Anja Kranjc, Lona Verlich, Meta Šolar, Teja Tegelj i Urša Toman.
U Galeriji Prica danas će se u sklopu izložbe održati i okrugli stol na temu "Život i mogućnosti djelovanja suvremenih umjetnica u Hrvatskoj danas".q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:43