UMJETNICI U STRAHU ZA BUDUĆNOST

Ministrica Obuljen Koržinek razgovarala s predstavnicima kulture zabrinutim za poreznu reformu

Nina Obuljen Koržinek
 Dragan Matić / CROPIX

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sastala se u četvrtak s predstavnicima tridesetak udruga i institucija koje su joj izrazile zabrinutost zbog najavljene porezne reforme, smatrajući da će ona izazvati teške posljedice na umjetnike i druge građane koji žive od kulture i umjetnosti.

Honorari u kulturi i umjetnosti mogu biti umanjeni između šest i sedam posto, a posebno je uznemirujuće da bi se PDV na knjigu s pet posto, prema nekim informacijama, mogao povećati na 12 posto, rekao je glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić nakon sastanka zatvorenog za javnost.

U hrvatskoj kulturi, u najširem smislu riječi, radi oko 125 tisuća ljudi i teško je reći kako će oni svi proći u toj reformi, ali povećanje PDV-a na knjigu je nešto što bi po našim kalkulacijama moglo uništiti sve male izdavače, da za dvije godine u Hrvatskoj ostane samo desetak izdavača knjiga, kazao je Lukić i naglasio da bi Hrvatska u tom slučaju bila jedna od četiri ili pet zemlja po visini PDV-a na knjigu u EU.

Ministrica Obuljen Koržinek rekla je da Ministarstvo kulture zajedno s drugim ministarstvima radi različite simulacije koje bi trebale pokazati kakvi će biti učinci reforme na cjelovito područje kulture, s obzirom na to da su autorski honorari samo jedan dio troškova proizvodnje u kulturi i pri tome se značajno razlikuju od jednog do drugog područja.

Posljedice će biti različite na one koji ostvaruju drugi dohodak ili su samostalni, što je slučaj s velikim brojem umjetnika i novinara, zato ne bih išla u detalje, kazala je i dodala da je jako dobro da su na sastanku bili predstavnici različitih kulturnih i umjetničkih područja: audiovizualnog područja, izdavaštva, likovnih umjetnosti i različitih izvođačkih umjetnosti.

Također i udruge će napraviti svoje izračune, bit ćemo u kontaktu da objedinimo naše i njihove izračune, rekla je ministrica Obuljen Koržinek i dodala da je Ministarstvo otvoreno za sve prijedloge.

Važno je naglasiti da se radi o cjelovitoj poreznoj reformi koja će donijeti ozbiljna rasterećenja hrvatskim građanima i umjetnicima. Sljedećeg tjedna će o tome biti provedena javna rasprava i potom će Vlada donijeti odluku o opsegu reforme, zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2023 00:18