Privatni istražitelj

Muški akt kojeg je Freud naslikao za prijatelja, vjerojatno i ljubavnika Bacona, autentičan je

Jedan od poznatijih Freudovih autoporteta na izložbi

 Charlie J Ercilla/Alamy/Alamy/Profimedia
Vjeruje se da je Freud imao dobar razlog zašto je želio otkupiti svoj autoportret. Ne samo zbog toga što je na slici sam slikar gol

Prije gotovo 25 godina, švicarski kolekcionar umjetnina kupio je sliku Luciana Freuda - muški akt u punoj veličini - na aukciji. No, ubrzo ga je nazvao britanski umjetnik želeći sliku otkupiti od njega. Njih dvojica se nisu poznavala, a kolekcionar je ponudu uljudno odbio jer mu se svidjela slika.

Tri dana kasnije, tvrdi da je primio još jedan poziv od sad već bijesnog Freuda koji mu je rekao da će zanijekati autorstvo te slike ako mu je ne proda.

Kolekcionar, koji želi ostati anoniman, objasnio je za Observer: "Rekao je: 'Dat ću ti više nego što si platio, duplo'. Kad sam odbio, postao je vrlo agresivan i rekao mi da nikad neću moći prodati tu sliku kao njegovu". Na kolekcionarov užas, Freudova zadužbina, koja se brine o njegovoj ostavštini, naknadno je odbila potvrditi autentičnost "Stojećeg muškog akta".

No, sada je objavljeno da su tri nezavisne studije zaključile da je taj muški akt najvjerojatnije ipak naslikao Lucian Freud i da je riječ o slikarevu autoportretu.

Freud je umro 2011. godine, a danas njegove slike na tržištu umjetnina postižu astronomske cijene. Tako je njegov akt "Big Sue" prodan 2015. godine za 35,6 milijuna funti.

"Stojeći muški akt" nedovršeno je ulje na platnu dimenzija 43 cm x 65 cm koje se našlo na aukciji u Ženevi 1997. godine.

Nakon opsežnog istraživanja, kolekcionar i privatni istražitelj, kojeg je angažirao Narvarro, vjeruju da je Freud imao dobar razlog zašto je želio otkupiti svoj autoportret. I to ne samo zbog toga što je na slici sam slikar gol.

Iako je Freud bio poznat po svojim brojnim ljubavnicama, smatra se da je u ranijoj dobi imao i homoseksualne avanture. Navarro je otkrio da je sporni akt visio u stanu u Ženevi koji je potajno koristio njegov kolega umjetnik Francis Bacon sa svojim gay prijateljima, među kojima je bio i Freud.

Navarro tvrdi da su u Ženevi razgovarali sa živim svjedokom, muškarcem koji je i sam bio dio tog gay društva. Naime, kad je kolekcionar održao privatnu izložbu svojih slika u Ženevi, taj muškarac prepoznao je Freudov akt. Objasnio je da je slika bila u stanu koji je koristio Bacon te da je Ženeva uvijek bila svojevrsni azil za gay zajednicu.

- Taj svjedok nam je ispričao mnogo toga o odnosu Freuda i Bacona. Rekao je da je Bacon zamolio Freuda da mu naslika svoj act i da je Bacon imao tu i još jednu sliku na ulazu u svoj stan - rekao je Navarro novinaru Observera. Freud je vjerojatno želio sliku natrag kako se ne bi doznalo za prirodu njegova odnosa s Baconom.

Da je riječ o aktu velikog slikara potvrdilo je nekoliko znanstvenih autoriteta - dr. Nicholas Eastaugh, vodeći britanski stručnjak za znanstvenu analizu slika, povjesničar umjetnosti Hector Obalk te dr. Carina Popovici, znanstvenica i suosnivačica Art Recognitiona, švicarske tvrtke čiji znanstveni testovi koriste revolucionarnu AI tehnologiju.

Freudova zadužbina odbila je išta komentirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:05