PRESTIŽNA NAGRADA

Najbolji muzej Europe: Muzej masona, najdulje ljubavne pjesme na svijetu ili Domovinskog rata?

Muzej Domovinskog rata na Turnju u Karlovcu
 Cropix
Muzej Domovinskog rata Karlovac - Turanj jedan je od 27 nominiranih za nagradu EMYA 2021 Europskoga muzejskog foruma

Muzej Domovinskog rata Karlovac - Turanj nominiran je za nagradu EMYA 2021 Europskoga muzejskog foruma, kao jedna od dvadeset sedam europskih institucija koja će konkurirati za glavnu nagradu Europskoga muzeja godine te za Nagradu Vijeća Europe i nagradu Silletto.

Kako je priopćio Gradski muzej Karlovac, "nominacije za prestižne nagrade Europskog muzejskog foruma već su tradicionalno mjerilo za najbolje inovativne prakse muzejskog sektora na cijelom kontinentu. Muzeji nominirani za nagrade Europskog muzejskog foruma prošli su kroz rigorozan postupak ocjenjivanja te je iz tog razloga ova nominacija velika međunarodna pohvala muzejske struke."

U istoj je konkurenciji i Muzej Ljubavna banka u Slovačkoj, o kojemu su pisali mnogi mediji, među kojima i BBC. Izvijestili su: "Slovačka je zadivila svijet, iskustvo je to koje nećete dobiti nigdje drugdje u svijetu”. Muzej se temelji na pjesmi "Marina" koja već 173 godine drži rekord za najdulju pjesmu na svijetu, ima 2900 stihova, a napisao ju je pjesnik Andrej Sládkovič. Izračunalo se kako ima 100 tisuća slova u pjesmi, pa su napravili jednako toliko kutija, po svaku za jedno slovo, u kojoj ljudi drže fotografije, sjećanja na svoju ljubav. Mjesto u kojemu je otvoren muzej zove se Banská Štiavnica, a oni sami kažu da je to "nova Verona, dok su Marína i Sládkovič novi Romeo i Julija".

Konkurira i Muzej slobodnih zidara u Bernu, u kojem navode da "nude jedinstven pogled na povijest slobodnih zidara". Izlagački prostor se proteže na 300 kvadratnih kilometara.

Potom, za najbolji se muzej natječu i Muzej žena u austrijskom gradu Hittisau, a čije su teme kultura rođenja, jake žene, među kojima su aktivistica Greta Thunberg, ili svojedobno poznata političarka iz Austrije Johanna Dohnal. Potom, Muzej gotike i rudara u Leogangu, koji za sebe navode da im je cilj "sačuvati gotičku kulturu i europsku kulturu rudara za buduće generacije". Poznati su i po angažmanu u povratu ukradenih umjetnina. Imaju i radionice u sklopu kojih pokazuju kako se radilo u srednjem vijeku, primjerice, obrađivalo drvo. Zatim, muzej prirodnih raznolikosti u Leidenu u Nizozemskoj, muzeji koji se bave budućnosti, kao što je Muzej Futurium u Berlinu.

U konkurenciji je i Muzej gulaga u Moskvi, koji je ponovno otvoren, nakon što su ga zatvorili 2018.

Što se tiče Karlovca, pisali smo o projektu: zgrada koju u ovom gradu nazivaju i Hotel California svjedoči o ratnom razaranju, zato je konzervirana te zatvorena staklom na čeličnim nosačima u svojem izvornom vanjskom obliku. Iznutra je uređena kako bi mogla biti funkcionalna i uvjetna za suvremeni muzej s tri i pol sata multimedije kroz filmove, fotografiju, glazbu i interakcije.

Europski muzejski forum oko 45 godina promovira ulogu muzeja u europskom suvremenom društvu i podržava muzeje koji pokreću, stvaraju i razvijaju svoje institucije kao građanske prostore za istraživanje europske baštine. Nagrade se dodjeljuju na godišnjoj konferenciji u ožujku, a na kojoj muzejski profesionalci i kandidati predstavljaju svoje muzeje te reinterpretiraju muzejsko djelovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 19:45