Nacionalna galerija

Ne zovu se više ruske, već ukrajinske plesačice: londonska galerija promijenila je ime slike Edgara Degasa

Ruske plesačice (sada Ukrajinske plesačice) Edgara Degasa

 -/World History Archive/Profimedia
‘O nazivu ove slike raspravlja se već godinama u struci, no prošlog je mjeseca na toj temi zbog trenutne situacije bio povećan fokus‘

Plesačice više nisu ruske, već ukrajinske. Nacionalna galerija iz Londona promijenila je ime slike velikog francuskog slikara impresionizma Edgara Degasa, piše The Guardian.

Riječ je o djelu koje prikazuje plesačku trupu, no ne onu formalno obrazovanih balerina koje se obično pojavljuju na Degasovim slikama. Plesačice u kosi nose žute i plave trake, a u rukama vijence spomenutih boja. Degas je tu seriju slika nazvao 'orgijama boja' koje dočaravaju nesputan duh plesačica, piše Artnet News.

"O nazivu ove slike raspravlja se već godinama, uključujući u akademskoj literaturi, no prošlog je mjeseca na toj temi zbog trenutne situacije bio povećan fokus pa smo osjetili da je sada pravi trenutak da slici damo naziv koji će bolje dočarati njene subjekte", objasnio je gasnogovornik ovog britanskog muzeja.

Načinu na koji se u Velikoj Britaniji predstavlja ukrajinska umjetnost suprotstavila se Tanya Kolotusha, Ukrajinka koja živi u Londonu. Ona je, naime, na Instagram profil stavila Degasovu sliku uz riječi da "Rusija i dalje prisvaja elemente ukrajinske kulture". Nacionalna galerija brzo je reagirala te je obavijestila da je naziv slike izmijenjen, iako slika trenutno nije izložena, piše Artnet News.

"Shvaćam da je stavljanje umjetničkih djela pod zajednički nazivnik 'ruske umjetnosti' bilo korisno, no sada je bitno postupiti ispravno. Kao Ukrajinka sam se susretala sa situacijama u kojima su me nazivali Ruskinjom ili ukrajinsko naslijeđe nazivali ruskim", rekla je Mariia Kashchenko, osnivačica i direktorica Art Unita, organizacije koja se bavi nadolazećim umjetnicima.

Njeno mišljenje dijeli i Olesya Khromeychuk, ravnateljica Ukrajinskog instituta u Londonu, koja je u njemačkom časopisu Der Spiegel odaslala snažnu poruku:

"Svaki posjet nekoj londonskoj galeriji ili muzeju ukazuje na to da se umjetnost i kinematografija SSSR-a namjerno ili jednostavno iz lijenosti krivo interpretiraju jer se cijela regija iz koje dolaze doživljava kao beskonačna Rusija; baš onako kako bi to htio vidjeti trenutni predsjednik Rusije. Kustosi židovska, bjeloruska i ukrajinska umjetnička djela i umjetnike predstavljaju kao ruske. Samo ponekad ih predstave kao 'umjetnika rođenog u Ukrajini', kao što je bio slučaj s redateljem Oleksandrom Dovzhenkom", ustvrdila je te dodala: " Putin ima jednu od najvećih vojski na svijetu, ali ima i druga oružja. Kultura i povijest imaju istaknuto mjesto u njegovom arsenalu."

Nacionalna galerija, poručio je njen glasnogovornik, "uvažava povratne informacije po pitanju određenih djela te redovito odgovara na komentare, uključujući one s društvenih mreža".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:45