HT NAGRADA

NEPOSLUH U JAVNOM PROSTORU Publika nagradila seriju fotografija Tjaše Kalkan inspirirane slobodom dječjeg ponašanja

 Marko Todorov / HANZA MEDIA

ZAGREB - Posjetitelji ovogodišnje izložbe odabranih radova s tradicionalnog natječaja za HT nagradu za hrvatsku suvremenu umjetnost svojim su glasovima kao najbolji odabrali rad "Dijalozi" Tjaše Kalkan.

Fotografska serija "Dijalozi" mlade umjetnice istražuje svakodnevicu javnog prostora, mogućnosti koje nam nudi i slobode koje nam oduzima. "Vođena subjektivnim doživljajem tjelesne, pa i psihološke skučenosti, autorica performativno intervenira u strukturu tih prostora fotografirajući inscenirano žensko tijelo u odnosu na slučajne prolaznike", ističe se u opisu rada.

"Tjelesne geste, inspirirane slobodom dječjeg ponašanja, služe za potenciranje neposluha, radoznalosti, igre, opuštanja te odmicanja od zadane norme koju dovodi u pitanje neposredno stvarajući drukčije tjelesno iskustvo, a akcijama stvara potencijalne dijaloge između tijela i prostora kako bi izvrnula ustaljene načine poimanja i upotrebe tijela", dodaje se.

Tjaša Kalkan rođena je 1987. u Travniku, u BiH, a završila je MA studij fotografije na Akademiji dramske umjetnosti, kao i njemački i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Dosad je izlagala na pet samostalnih i dvadesetak skupnih izložbi, radila je kao fotografkinja na međunarodnim filmskim setovima, te surađivala na brojnim kazališnim, filmskim, plesnim i glazbenim projektima i festivalima. Posebnu nagradu za najboljeg mladog umjetnika osvojila je 2012. na festivalu Rovinj Photodays.

Komisija je izvukla i najsretnijeg posjetitelja koji je glasao za pobjednika nagrade publike - to je Jakov Mihaljević iz Splita koji je osvojio nagradu sponzora.

Prvu nagradu žirija, 75 tisuća kuna, desete HT nagrade osvojio je Igor Grubić, za svoj poetsko-eksperimentalni video rad "Spomenik", drugu - 45 tisuća kuna, Davor Sanvincenti za multimedijalnu instalaciju "Nedefinirana divljina", a treću - 40 tisuća kuna, Ines Matijević Cakić za crtež kosom na tkanini "Portret s kosom".

Dobitnici su izabrani između 29 radova predstavljenih na izložbi i izabranih na natječaju između rekordne 243 prijave.

Otkupljeni radovi postaju dio fundusa MSU-a, odnosno Zbirke HT nagrada – MSU Zagreb, dok Nagrada publike nije otkupna - iznosi deset tisuća kuna i poticaj je umjetniku za daljnji rad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:40