10 PREPORUKA

NOĆ MUZEJA VEČERAS U 130 GRADOVA Najzanimljiviji programi ove se godine odvijaju izvan velikih izložbenih prostora

'War In My Head' Eugena Varzića
 

Noć muzeja, četrnaesta po redu, počinje danas svečanim otvaranjem u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Muzeji i ostale institucije koje sudjeluju ostaju otvorenima do dugo u noć, ovisno o pojedinom programu. Noć kada je ulaz u muzeje besplatan posljednjih su godina odlučili obilježiti i temom, lani je to bila veza muzeja i sporta, ove je godine tema “Muzeji - inovacija i digitalna budućnost”, no ne drže se svi muzeji zadanog programa, neki naprosto pokazuju, besplatno, izložbe koje su već otvorili.

Događa se u 130 gradova, na preko 250 lokacija, ove godine je prošireno i na dvije lokacije u BiH. Prošle je godine bilo 240 tisuća posjetitelja, najviše ponovno u Zagrebu, no na konferenciji za novinare koja je održana u Muzeju Mimara moglo se čuti da je to prilika da se okupljaju i stanovnici manjih mjesta. Na Noć muzeja moći ćete pogledati, ako ste propustili, u Klovićevim dvorima retrospektivu Nikole Reisera ili Vladimira Becića, u HDLU-u izložbu “U planinama” te u MSU “Device_art”. Na popisu zagrebačkih muzeja i galerija nisam ove godine, doduše, pronašla Umjetnički paviljon i Modernu galeriju.

Treba napomenuti i da je Noć muzeja vrlo proširen pojam, u Radoboju je, tako, prije razgovora o digitalnim tehnologijama predviđen i program Radobojskih mažoretkinja, u Muzeju Bošnjaci spremaju, uz izložbu fotografija, i druženje uz vatru, uz “mogućnost pripreme hrane na vatri”, u Mosoru već tradicionalno sudjeluju programom “Zvjezdarnice i promatranja zvijezda”, iz Zavičajnog muzeja Ogulin u svojim programima najavljuju i Robotsku alku. U Tiflološkom muzeju među ostalim organiziraju i radionicu “Upravljaj robotom”, dok s Veterinarskog fakulteta pozivaju da svoje kućne ljubimce izvedete u posjet zbirkama zavoda. Neki od programa koje vam preporučujemo da ih posjetite predviđeni su upravo za Noć muzeja, a za neke ispravljamo nepravdu, jer nisu bili dovoljno u medijima, a zaslužili su.

Za ljubitelje hiperrealizma

Ludus, Eugen Varzić,

Muzej Đakovštine, Đakovo

Eugen Varzić, jedan od slikarskih predstavnika hiperrealizma, u slikarstvu je, kao disleksično dijete, pronašao svoj mir. Na izložbu u Muzej Đakovštine poziva rad “War in My Head”, no među umjetnikovim su zapaženijim radovima i portret Josipa Joška Tešije, koji vodi Galeriju Kranjčar, potom umjetnikove bake... Izložba je putujuća, u Zagrebu ćemo ju moći vidjeti u Galeriji Laval Nugent, u Šibeniku u svetom Krševanu te još nekoliko lokacija.

Druženje s Klasićem, Jakovinom, Goldsteinom...

Živa knjižnica,

Filozofski fakultet, Zagreb

Na Filozofskom fakultetu priredili su program u sklopu kojega je, kako navode, predviđen razgovor s Hrvojem Klasićem, Tvrtkom Jakovinom, Nadeždom Čačinovič, Ivom Goldsteinom i drugim profesorima s fakulteta, kao i studentima. Otvorivši vrata građanima, fakultet priređuje i “Silent party - Bijeg u budućnost”, timsku igru u kojoj se kroz pitalice, anagrame i druge vrste zagonetki istražuju grčke skulpture i neke od originalnih inkunabula.

Podsjetnik na to kako je bilo igrati Pacmana i Space Invaderse

FER, Zagreb, Retro igraonica

Još jedan fakultet nudi program na Noć muzeja, Fakultet elektrotehnike i računarstva, uz udrugu Retro info. Priređuju izložbu starih mehaničkih i elektroničkih računala, valja se prisjetiti primjerice ZX Spectruma ili Amige, te igrice kao što su Pacman ili Space Invaders.

Prvi europski elektronički džepni kalkulator nastao je u Bujama

Digitron Utopia, Gradska galerija Orsola, Buje

Godine 1971. tvrtka iz Buja izbacila je prvi europski elektronički džepni kalkulator. Bilo je to samo par godina nakon Amerikanaca i Japanaca. Uvriježilo se, nakon toga, da se sva džepna računala zovu digitronima u narodu. Bilo je riječ o modelu manjih dimenzija, DB 800, mogao je obavljati zahtjevne matematičke funkcije, a rezultate je u istoj sekundi izbacivao na LED zaslonu. Digitron je pokrenut u napuštenoj vatrogasnoj zgradi sa 24 zaposlenika. Uz poziv na izložbu navodi se kako je iz današnje perspektive uništene industrije i proizvodnje teško zamisliti da je Hrvatska u jednom trenutku bila prva u Europi, i to u tehnološkoj inovaciji koja se rasprostranila nevjerojatnom brzinom.

Bakanalije, mistični obredi, proricanja i trovanja

Magija i praznovjerje u starom vijeku, Arheološki muzej u Splitu

Punim nazivom “Abracadabra - magija i praznovjerje u starom vijeku kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar” pokazuje razna vjerovanja, ovog, mračnog razdoblja kako ju naziva povijest. Izložba se ne otvara na Noć muzeja, no moći će se pogledati besplatno, i šteta je da nije u medijima bila bolje popraćena. Autorica je izložbe Kornelija A. Giunio podsjeća kako su u antičkoj Grčkoj priređivane misterije i bakanalije na kojima su se odvijali magijski i mistični obredi. Magija je bila popularna i u starom Rimu, gdje je većinom zabilježena kroz magijske obrede, proricanja i trovanja.

Budimir Pervan

Hrvatski muzej arhitekture HAZU, Zagreb

Posljednja je ovo prilika da pogledate izložbu Budimira Pervana, praškog studenta kojeg je hvalio i Neven Šegvić, ako ste ju propustili, šteta je. Gradivo na izložbi je darovala arhitektova obitelj. Izložba obuhvaća razdoblje njegova studija u Pragu, povratak u Split i stručno djelovanje u Dubrovniku gdje vodi vlastito građevno poduzeće i realizira niz novogradnji, te razdoblje rada u Urbanističkom zavodu Dalmacije. Iz dubrovačkog razdoblja predstavljene su, među ostalima, kuća Deutsch, kuća Vierde i kuća Mladinov (s Tomislavom A. Žuanićem). U splitskom razdoblju ističu se Direkcija jadranskih brodogradilišta u Splitu te administrativna zgrada Skupštine općine Split. Gradi i hotelsko naselje Pharos na Hvaru, te mnoge obiteljske kuće u Dalmaciji.

Carica Sissi u posjetu Opatiji

Izložba Bio jednom jedan car, Umjetnički paviljon Opatija,

Hrvatski muzej turizma

Opatiju su, među ostalima, posjetili austrijska carica i ugarsko-hrvatska kraljica Sissi, sudeći po mnogim povijesnim zapisima, najljepša i najtužnija austrijska carica, sa svojim suprugom, Franjom Josipom, potom grčki kralj, japanska princeza, kći francuskog kralja, unuk ruskog cara... Odsjedali su u hotelima, imali su razne navike, neke od njih poprilično neobične. Tema je to izložbe “Bio jednom jedan car” koja se u Opatiji organizira na Noć muzeja.

Duhovite i vješte Vrljićeve skulpture

Nikola Vrljić, Galerija Augusta Augustinčića, Klanjec

U Galeriji Augusta Augustinčića otvorit će se, na Noć muzeja, izložba vrlo zanimljivog kipara Nikole Vrljića, čime nastavljaju niz sjajnih izložbi mladih autora, u prostoru koji je u dijalogu s Augustinčićevim radom. Vrljić se, umjetnik s talentom za figurativno, i s puno humora, predstavlja izložbom “Skup”, skulpturama i crtežima.

Device_art i Andrija Maurović

Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb

Uz izložbe Device_art i Andrije Maurovića, najavljuje se i izložba tehnologija projekata Instituta za razvoj i inovativnost mladih: prezentacija i isprobavanje tehnologija korištenih u projektima poput edukacijskih mBot i ProBot robotova, mikroračunala micro:bitova...

Djela koja su nastala dok je kipar - ronio

Izložba Petra Popijača,

Galerija Mala, Zagreb

Neke od najzanimljivijih izložbi ove se godine odvijaju izvan većih izlagačkih prostora. Izložba Petra Popijača “Skulpture u neutralnoj plovnosti” pokazuje rad jednog od naših najboljih kipara mlađe generacije. Isti smo rad imali prilike vidjeti i na nedavnom Trijenalu kiparstva, svakako je bio jedan od najzapaženijih. Koristeći posebnu smjesu za modeliranje pod vodom, umjetnik roni i oblikuje svoja djela u stanju “neutralne plovnosti”, odnosno bez gravitacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:56