IZLOŽBA

OBEĆAJEM TI ČUDO: Crteži koji su potpuno atipični za našu scenu

 Ranko Šuvar / CROPIX
 

“Obećavam ti čudo” prema jednom od crteža Davora Vrankića naziva se njegova izložba koja se u petak otvarila u Muzeju suvremene umjetnosti.

Kustosica je Kristina Bonjeković Stojković, o izložbi piše Leonida Kovač, grafički dizajn kataloga potpisuje Mirko Ilić, a pokazani su radovi umjetnika od devedesetih godina do danas, riječ je o manjoj retrospektivi. Vrankić je umjetnik koji je prisutniji na međunarodnoj sceni nego kod nas, živi više od dvadeset godina u Parizu, izlaže posvuda po svijetu, njegovi su radovi zapravo potpuno atipični za ovu scenu.

Davor Pongračić / CROPIX

Rođen je u Osijeku, studirao je u Zagrebu, u klasi Ante Kuduza, prvo grafiku, na Likovnoj akademiji, nakon čega se seli u Pariz, neko vrijeme živi u New Yorku. Rani rad na izložbi, posve apstraktan, pokazuje Kuduzov utjecaj, no brzo mijenja stil u figuraciju, ponajviše pod utjecajem stranih majstora koje gleda u Parizu.

Radovi su mu u kolekcijama Ronalda S Laudera, Georgesa Renanda, ali i znamenitog njujorškog Muzeja moderne umjetnosti, MoMA-e. Crta isključivo običnom olovkom 0,9 2B, bez skice i bez predloška, tehnički je izuzetno virtuozan, osjećaj je da ti crteži, često fantazmagorična bića, izlaze u treću dimenziju.

Imao je krajem devedesetih izložbu u rodnom Osijeku, pa manju izložbu u Galeriji Kranjčar u Zagrebu te u Dubrovniku na temu Marina Držića, no do sada, njegov opus u većem broju u Hrvatskoj nismo imali prilike vidjeti. Među ostalim na izložbi gledamo crteže iz jednog od vizualno najupečatljivijih Vrankićevih ciklusa “Asphyxia”, gušenje, poliptih čije je dijelove moguće kombinirati, “Home variations”, radove iz novog ciklusa koji se premijerno pokazuju...

Vrankić će pred posjetiteljima tijekom trajanja izložbe, započeti stvaranje novog djela, golemog crteža pod nazivom “Osam života u jednom danu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:28