SUVREMENI PLES

ONI PLEŠU SOLO Deseto izdanje Monoplaya okuplja najbolje plesače iz Hrvatske i Europe u Zadru (plus jedna izvedba na otoku Silbi)

'Love will tear us apart'

Zadarski festival sola “Monoplay”, koji ove godine ima svoje deseto izdanje, održat će se od 20. do 24. kolovoza.

Umjetničke direktorice festivala su Petra Hrašćanec i Sanja Petrovski, a festival zajednički organiziraju Zadarski plesni ansambl i umjetnička organizacija 21:21 iz Zagreba.

Program za mlade

Prije festivala će se održati edukativna platforma STREAM Zadar. Riječ je o događaju koji mladim plesačima omogućava da vježbaju i usavršavaju se uz vodeće plesne umjetnike, a osim toga i da se upoznaju sa suvremenim tehnikama, kao i trendovima na području plesne umjetnosti.

Festival otvara koreografkinja Sanna Myllylahti s “I Will Tell You When I Am Ready”, u kojem propituje našu neprestanu žurbu, kao i činjenicu da nam je vrijeme na zemlji ograničeno. Drugog dana nastupa plesač Xavier Le Roy s komadom “Self Unfinished”.

Riječ je o jednoj od njegovih najpoznatijih koreografija, koja je premijerno izvedena prije 20 godina, a otada je gostovala na pozornicama diljem svijeta. Trećeg dana festivala, uz izvedbe studenata Studija plesa pri zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, bit će izveden “Close ups” u izvedbi Magdalene Reiter. Potom domaći plesač Matija Ferlin izvodi “Staging a Play: Antigona”, koji dramska lica i njihove funkcije iz Antigone svodi na jedno izvođačko tijelo i jedan glas. Zadnjeg dana festivala nastupa Jesus Rubio Gamo, koji će plesati “Now that we are not too old yet”, a predstavit će se i zadarska plesna scena.

Nastup na Silbi

Festival ima popratni program Monoaza, u sklopu kojeg će se u crkvi Sv. Dominika održati nekoliko izložbi, prezentacija, predstavljanja knjiga, koncerata i glazbenih slušaonica. Tu je i Monotour, projekt u sklopu koje će Petra Hrašćanec na otoku Silbi izvesti komad “Love Will Tear Us Apart”, prvi dio trilogije o odnosu suvremenog plesa i specifičnog žanra pop-glazbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:25