Muzej grada Zagreba

Pogledajte navijačko ludilo i u muzeju: Navijaju i dame iz frizeraja iz 30-ih, Ljudevit Gaj, Penkala i ban Josip Jelačić

Frizerski salon Ema

 /Mgz
‘Pozivamo navijačice i navijače da posjete Muzej i naprave selfie, a želimo i skrenuti pažnju da sakupljamo sportsku odjeću‘

Vatrena atmosfera ponovno je zavladala Muzejem grada Zagreba. Neki od renomiranih "stanovnika" Muzeja, kao i uoči prošlotjedne utakmice protiv velikog favorita Brazila, pridružili su se gorljivom navijanju za hrvatsku nogometnu reprezentaciju.

Inspirirani odličnim nastupom Vatrenih na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru, zaposlenici Muzeja grada Zagreba neke od najznačajnijih pojedinaca iz hrvatske povijesti iz stalnog postava ukrasili su kvadratičastim modnim dodacima.

Glave bana Josipa Jelačića te vođe hrvatskoga narodnoga preporoda Ljudevita Gaja pokrivaju prepoznatljivi, kvadratičasti šeširi, dok je izumitelj Eduard Slavoljub Penkala osim šešira na sebe nabacio i odgovarajuću majicu.

Slavoljub Penkala zbog svog izuma prve mehaničke olovke stekao je svjetsku slavu. Svoj je patent 1906. godine, pod brojem 36946, registrirao u Kraljevskom mađarskom patentnom uredu u Budimpešti. Serijsku proizvodnju ovih olovaka pratila je reklama s popularnim likom s velikim uhom i zataknutom olovkom.

image

Ban Jelačić

/Mgz
image

Ljudevit Gaj

/Mgz
image

Slavoljub Penkala

/Mgz

Kvadratići su se uvukli i u frizerski salon "Ema" te brijačnicu Većeslava Librića.

U stalnom postavu MGZ-a, u temi 40 - Kuća i život - nalazi se Rekonstrukcija tipičnog damskog frizerskog salona Ema iz 1930-ih. Pokušaj rekonstrukcije tipičnog frizerskog salona iz tridesetih godina 20. stoljeća ostvaren je zahvaljujući brižnom maru Udruge frizerskih obrtnika u Zagrebu (utemeljena 1904. godine) koja je do danas sačuvala stara pomagala i pribor za češljanje.

Udruga se brinula za usavršavanje stručnog, teoretskog i praktičnog znanja svojih članova. Pojava češljača gospođa inicirala je i njihovo okupljanje u Klubu damskih frizera. Sekcija damskih frizera priredila je 12. veljače 1932. godine u prostorijama „Kola“ natjecanje frizera za prvake grada Zagreba. Prvakom grada Zagreba za godinu 1933. proglašena je gospođa Jelka Šipoš. Godine 1936. održan je u Zagrebu kongres Saveza damskih frizera Jugoslavije. Najbolju dnevnu frizuru u željeznoj ondulaciji izradila je naša priznata majstorica gospođa Branka Kincl, vlasnica jednog od najpoznatijih frizerskih salona u Praškoj 8. Kćeri gospođe Kincl – Vesna Kincl Murtić i Jasna Guina – nastavile su obiteljsku tradiciju. Na Međunarodnom natjecanju u Parizu u jesen 1937. god. u ime Kluba damskih frizera iz Zagreba sudjelovali su Branka Kincl, Juraj Banić, Šandor Mezerić i Slavko Šipoš. U raznim disciplinama osvojili su čak 15 nagrada, a gospođa Branka Kincl odnijela je prvu nagradu – Grand prix Pariza.

Brijačnica Većeslava Librića od 1941. do 1980. godine nalazila se u palači Prve hrvatske štedionice, sagrađenoj 1881. u ulici Pavla Radića na broju 30. Vlasnik brijačnice, gospodin Librić, svoj kaput i šešir uvijek je odlagao na lijevu vješalicu. Poštujući tu naviku, i sada je njegov šešir ovješen na lijevu stranu.

image

Frizerski salon Ema

/Mgz
image

Brijačnica Librić

/Mgz

U posebnoj ponudi dućana šešira Ljudevita Gerersdorfera u Ilici nalazi se i šešir s crveno - bijelim kvadratićima.

Ljudevit Gerersdorfer bio je klobučarski obrtnik, a u Zagreb je stigao 1864. godine. Dvije godine nakon već je postao građanin grada Zagreba i otvorio samostalnu klobučarsku radionicu i trgovinu šešira u Ilici 19. Tvornicu šešira imao je u vlastitoj kući u Medulićevoj broj 16.

Prigodnim je uzorkom upotpunjena i oprema za tjelovježbu društva Hrvatski sokol, popularnih Sokolaša. Šaljivo društvo KVAK s kraja 19. stoljeća, u kojem su se družili i zabavljali ugledni Zagrepčani, književnici, glumci, slikari, trgovci, tiskari također je zasjalo u novom ruhu zahvaljujući jednoj sasvim posebnoj leptir-mašni.

image

Društvo KVAK

image

Salon šešira Ljudevita Gerersdorfera

/Mgz
image

Sokolas oprema za tjelovježbu

/Mgz

No zašto je sportski, navijački duh zavladao Muzejem?

"Muzej grada Zagreba ovom prigodnom intervencijom u stalnom postavu izražava veliku podršku hrvatskoj nogometnoj repki, kao i našim mnogobrojnim navijačima", poručila je Ana Torić, voditeljica Odjela za odnose s javnošću i marketing Muzeja te dodala:

"Kao i svi, mi smo svim srcem uz hrvatsku reperezentaciju. Iz utakmice u utakmicu pratimo nastupe naših nogometaša i nosimo dresove reprezentacije".

Osim potpore reprezentaciji ova ideja, kaže Torić, pridonosi i popularizaciji stalnog postava Muzeja.

"Želimo javnosti skrenuti pozornost na činjenicu da za muzejski fundus prikupljamo sportsku odjeću i sportske rekvizite, a u suradnji sa Hrvatskim športskim muzejom za 2024. godinu pripremamo veliku izložbu ‘Šport i moda‘, priznaje Torić koja ovom prilikom građane poziva da zavire u svoje ormare i Muzeju daruju sportske odjevne predmete i rekvizite.

No prije svega, upućuje i poziv navijačicama i navijačima da posjete Muzej i naprave selfie s banom Jelačićem i Slavoljubom Penkalom u navijačkim izdanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:26