RETROSPEKTIVA RADA

POVRATAK U SRBIJU Nakon više od 40 godina Marina Abramović izlaže u rodnom gradu

 Dušan Reljin

U svojem rodnom gradu, Beogradu, Marina Abramović nije izlagala od 1975. godine. U međuvremenu je, poznato je, postala jedna od najutjecajnijih umjetnica svijeta.

Prvi put nakon, dakle, četrdeset i četiri godine imat će izložbu u beogradskom Muzeju savremene umetnosti. Riječ je o putujućoj retrospektivnoj izložbi “Čistač” koja počinje 21. rujna i traje do 20. siječnja 2020., a uoči nje umjetnica je rekla da se raduje povratku kući i predstavljanju retrospektive rada publici na ovim prostorima. “Želja mi je da ‘Čistača’ pogledaju prije svega mladi kojima bih voljela približiti sve što sam učinila u proteklih pedeset godina. Svaka nova generacija nosi neku posebnu energiju koja za mene predstavlja vječnu inspiraciju.”

Umjetnica će biti i na samom otvaranju, a Srbija je posljednja stanica izložbe koja je bila postavljena i u Švedskoj, Danskoj, Norveškoj, Njemačkoj, Italiji te Poljskoj. Svugdje je bila iznimno posjećena, primjerice u firentinskoj palači Strozzi pogledalo ju je više od 115 tisuća ljudi, što je bio rekord za ovu instituciju, a sama je umjetnica tom prigodom rekla: “Volim Italiju jer je emotivna, jer je dramatična poput mene”.

Izložbom slavi pola stoljeća djelovanja, a postav kronološki prati sve faze kompleksne pedesetogodišnje karijere umjetnice - od ranih slikarskih i konceptualnih radova, preko solo performansa i zajedničkog rada s Ulayem do kultnih radova iz samostalne Marinine karijere.

Kroz tu retrospektivu, koja ima prije svega edukativni karakter, publika će moći pogledati više od 120 radova, među kojima su slike, crteži, objekti, fotografije, audio i video radovi, filmovi, scenografije, reperformansi i arhivska građa, antologijska djela umjetnosti performansa, serija “Ritam”, “Lips of Thomas”, serija “Odnosi”, “Prelazak preko noćnog mora”, kao i djela koja su obilježila njen noviji opus, “Balkanski barok”, “Sedam lakih komada”, “Umjetnik je prisutan”.

Kustosi su Dejan Sretenović (Muzej savremene umetnosti), Lena Essling (Moderna Museet), Tine Colstrup (Louisiana Museum of Modern Art) i Susanne Kleine (Bundeskunsthalle).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:38