POREČ

SENZACIONALNO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE Ispod rive pronađen 2000 godina star rimski šivani brod

 Goran Šebelić / CROPIX
Nalaz je značajan i jer je dobro sačuvan i ima dosta elemenata koji se jako rijetko mogu vidjeti

Prije mjesec dana istarski su arheolozi na porečkoj rivi iskopali drevni drveni brod star čak dvije tisuće godina.

Prava je to arheološka poslastica koja je zadala slatke muke kako arheolozima, tako i konzervatorima koji će se ovim otkrićem baviti još dugo vremena. Riječ je o drvenom brodu koji je pronađen na samom kraju porečke rive na lokaciji Porta de mar, na križanju gradske rive s ulicom Cardo maximus kod nekadašnje zgrade Kompasa, i to uslijed arheoloških sondiranja zbog preuređenja tog dijela javnog prostora. Sada se vrše razna istraživanja, a potom će brod biti izvađen.

Slijedi njegova desalinizacija pa na kraju konzervacija i izlaganje pogledima javnosti. Riječ je o trećem takvom bodu koji je u Istri pronađen na kopnu, a prvom u Poreču. Druga dva pronađena su u Puli. Izrađen je tehnikom šivanja, što je bilo karakteristično za područje sjevernoga Jadrana.

Porec, 270420.
Prilikom raskopavanja porecke rive zbog preuredjenja,  pronadjen je drveni brod star preko dvije tisuce godina koji je izgradjen tadasnjom tehnikom sivanja.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX

Doba Histra

- Riječ je o rimskom šivanom brodu iz 1. stoljeća poslije Krista. Tehnika šivanja broda poznata je još iz ranijih razdoblja, iz doba Histra. Jedan od najstarijih brodova takvog tipa pronađen je na lokalitetu Zambratija kraj Umaga. Ovaj primjerak iz Poreča je jedan od tri broda koji su nađeni na kopnu i nisu dio podvodnog arheološkog istraživanja.

Ovaj je nalaz značajan i jer je dobro sačuvan i ima dosta elementa koji su jako rijetko mogu vidjeti. To su prvenstveno oplata, rebra i kobilica. Tako da možemo reći da će s godinama biti moguće napraviti idejnu rekonstrukciju plovila - kaže voditeljica istraživanja arheologinja Klaudia Bartolić Sirotić iz Zavičajnog muzeja Poreštine.

Porec, 270420.
Prilikom raskopavanja porecke rive zbog preuredjenja,  pronadjen je drveni brod star preko dvije tisuce godina koji je izgradjen tadasnjom tehnikom sivanja.
Na fotografiji: arheologinja Klaudia Bartolic Sirotic
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX
Klaudia Bartolić Sirotić

Pronađeni brod ima pet metara iako nam je arheologinja otkrila da je bio nešto duži. Širok je 1,70 metara te je imao i jedro. Dobro je sačuvan jer je bio na određenoj dubini u tlu pa do njega nije mogao prodrijeti kisik. Sigurno je značajnu ulogu u njegovu očuvanju odigrao i mulj kojim je bio prekriven.

- Sve ga je to sačuvalo i drvo se nije uništilo. Sada provodimo istraživanje. Bilježi se svaki šav koji je napravljen. Tehnika šivanja je takva da imamo platice koje se vežu konopom i šije se kroz rupice u koje se umeću drveni čavlići koji se zovu pegovi. I nakon toga se postavljaju rebra koja su s tom platicom spojena velikim drvenim čavlima, a zovu se čivije - priča nam dalje ova arheologinja.

Ističe da je i sam kontekst nalaza vrlo zanimljiv jer je Poreč nekada bio antička kolonija. A u iskopima se vidi i kako je nekad izgledala porečka riva. Bila je uvučenija i niža od sadašnje. Brod je pronađen kod nekadašnjeg antičkog mola.

- Prvi put imamo vidljivu antičku operativnu obalu. Znamo da je tu postojao rimski mol koji je obnovljen u prvom stoljeću poslije Krista. Možemo pretpostaviti da se radi o manjem ribarskom brodu jer je dimenzijama manji od onih koji su pronađeni u Puli i Caskoj na otoku Pagu.

Sama blizina obale gdje je pristao i gdje je najvjerojatnije namjerno potopljen, govori nam da se radi o manjem plovilu koje je služilo lokalnom stanovništvu za kraći prijevoz neke robe i samo ribarstvo. Ali konkretno čemu je služio, teško je reći jer nemamo materijal koji je vezan isključivo za njega, već je to materijal koji se nataložio tokom vremena ili materijal koji je namjerno na njega bačen da se potopi - dodaje arheologinja.

Nakon vađenja drveni brod odlazi u posebno napravljen bazen u depou Zavičajnog muzeja Poreštine gdje će biti na desalinizaciji.

- Proces same desalinizacije traje dugo, možda godinama. U međuvremenu su u sve uključeni restauratori koji će pregledavati salinitet vode i strukturu drva te će obavljati različita čišćenja. S vremenom će se krenuti sa samom konzervacijom koja većinom bude na međunarodnoj razini. Tada se posebnim metodama istiskuje voda iz samog drva da bi se ono sačuvalo, kazala je. Nakon toga će biti izložen u porečkom muzeju.

Arheološka istraživanja na rivi zajedničkim snagama provode Zavičajni muzej Poreštine, Arheološki muzej Istre i Konzervatorski odjel iz Pule.

Porečanka Ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić smatra da je ovo zasigurno jedno od najznačajnijih arheoloških otkrića u Poreču u posljednjih 30 godina, a povjesničar Gaetano Benčić dodaje: - Za nas domaće, ova barka je od milja Porečanka. Ona se nalazila na antičkoj rivi, uz glavni mol i antička vrata, te sad prvi put možemo vidjeti kako je to i izgledalo. Puno ćemo naučiti o antičkom Poreču, koji se danas nalazi četiri metra ispod nas, što nam govori da je more nekada bilo puno niže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:56