Josip Tirić

Slika o kojoj se priča: ‘U jednom trenutku lice Gabrijele Žalac učinilo mi se kao preslika čitavog društva‘

Gabrijela Žalac

 Josip Tirić
U jednom je danu jedan od najboljih hrvatskih slikara naslikao portret bivše ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova

"Nekako je frustracija čitavog društva progovorila u meni, slika je nastala doslovce u jednom dahu. Nisam, na prvu, niti želio slikati bilo čiji portret, već te frustracije" govori Josip Tirić, jedan od ponajboljih hrvatskih slikara srednje generacije, a koji je na društvene mreže stavio sliku na kojoj je protagonistica Gabrijela Žalac.

"Njezino mi se lice u jednom trenutku učinilo kao preslika čitavog našeg društva" nadodaje. Riječ je o akrilu na platnu. čije su dimenzije 85 puta 65 centimetara. Boje su intenzivne, potezi kistom poprilično energični, Tirićevo slikarstvo, kao i inače, nije za svakoga. Naslikana je u plavoj majici, na majici se nalazi lančić, licem dominira pokušaj osmijeha. No, oči se ne smiju. Na licu su smeđe i ružičaste boje.

Rođen je u Travniku. U Zagreb je s obitelji došao devedesetih, u doba rata. U peti razred osnovne krenuo je s novim društvom, ispočetka. Čitavo njegovo slikarstvo, reći će, ima direktne ili indirektne veze s ratom. Puno slika, vole ga kolekcionari. Radio je, osim toga, i na trilogiji o Winnetou koja se snimala u Hrvatskoj.

image

Josip Tirić

I kritika inače tumači kako je teško danas kod nas pronaći slikarstvo bezobrazno poput Tirićeva, bezobrazno prije svega po žestini njegova rukopisa.

Kada smo zadnji put razgovarali, slikao je kardinale: "Tema kardinala nama je slikarima nekako poznata pa se na nju možemo i referirati. Na internetu sam pronašao dućane koji su specijalizirani za prodaju kardinalske odjeće. Zanimljiva mi je ta priča o konzervativnoj instituciji koja je zadržala odjeću iz prošlih stoljeća. Svatko ima drugačiji pogled na crkvu. Ja nemam negativan pogled, no tako je ispalo jer tako, naprosto, slikam" rekao mi je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:37