U SPOMEN

Slikar Mladen Veža: Bolna sjećanja na djetinjstvo u kapsulama svjetlosti i boje

 Arhiva EPH
Slikar Mladen Veža preminuo je u 95. godini. Opus ‘Otisci djetinjstva’ djela su po kojima ćemo ga pamtiti

ZAGREB - U jednom od svojih posljednjih intervjua Mladen Veža rekao je kako i dalje slika više od osam sati dnevno, s velikim zadovoljstvom, kao u mladosti. Slikanje mu je, rekao je, trebalo kao hrana i disanje. Mladen Veža preminuo je u Zagrebu, samo nekoliko dana nakon svojeg 94. rođendana. Nastavio je slikati do posljednjih dana, a iza sebe je ostavio bogat opus od više od sedam desetljeća stvaralaštva.

Opus za pamćenje

Rođen je u Bristu, kod Makarske, u brojnoj i jako siromašnoj obitelji. Izniman talent za slikarstvo pokazao je već kao dijete. Sa 22 godine bio je najmlađi umjetnik na izložbi “Novo hrvatsko slikarstvo” kojom je 1938. godine otvoren Meštrovićev dom, danas HDLU. Tada je još bio student Vladimira Becića. Na vrhuncu stvaralaštva živi u Parizu gdje nastaje ciklus “Pariški motivi”. Zbog političkih neslaganja više od 30 godina nije samostalno izlagao u Zagrebu.

Na povratničkoj izložbi u Umjetničkom paviljonu 1980. izložio je ciklus “Otisci djetinjstva” posvećen obitelji, opus po kojem ćemo ga pamtiti.

Ilustracije za djecu

Svjetlost i boja mediterana te duh ambijenta, pa i emocije prema zavičaju, tipični su za ovaj segment njegova stvaralaštva. Bio je najjači u prikazima života ljudi iz rodnog kraja, dok mu je nešto slabije išao opus kojim se uključio u politička zbivanja devedesetih. Sve je zato iznenadio sjajnim i posve nepoznatim erotskim ciklusom izloženim prije nekoliko godina. Generacije ga pamte po ilustracijama u knjigama i slikovnicama i kao profesora na Likovnoj akademiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 07:59