KOMENTAR ARHITEKTA

Šosterič: Muzička akademija je bila bez greške, možda je voda prodrla zbog posljedica potresa

Gljive koje su se pojavile na -1 etaži u Muzičkoj akademiji
 čitatelj
Stručnjaci s Građevinskog fakulteta detaljno su pregledali arhitektonsko-građevinsko-tehničku dokumentaciju i utvrdili da nema grešaka

Prije nekoliko dana Jutarnji je pisao kako se zbog velike vlage na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, sagrađenoj 2015. godine, na etaži -1 u jednoj od učionica pojavile gljive.

Arhitekt Milan Šosterič, koji je projektirao zgradu Muzičke akademije, kaže nam da je ovaj slučaj moguće vezan za izvođenje građevinskih radova, a ne za njegovu struku. Ako se problem dublje gleda, dodaje, takvi slučajevi često ukazuju i na javnu nabavu i natječaje u kojima najniža cijena bude glavni odabir izvođača radova. No lako je moguće, kaže Šosterič, da su stvarni uzrok problema potresi.

image
Arhitekt Milan Šosterič, po čijem je projektu građena Muzička akademija
Ranko Šuvar/Cropix

- Prije par godina, a što sam doznao naknadno, bili su angažirani stručnjaci s Građevinskog fakulteta i drugi u jednu komisiju, koji su detaljno pregledali moju arhitektonsko građevinsko tehničku dokumentaciju i utvrdili da nema grešaka. To me skinulo na neki način s liste krivaca i kandidata za aktualne komentare stanja. Zašto je sad došlo do probleme nisam upoznat, da li je došlo do neke greške u izvođenju radova ili je možda, kako pretpostavljam, to vezano za potres i vodu iz potoka. U novinama piše da je problem u -1 etaži što može navoditi na probleme u tlu - kaže Šosterič.

Potres je, dodaje, mogao izazvati poremećaj u odnosu tla i zgrade, u hidroizolaciji na kontaktu temelja i ploče, no to je samo pretpostavka.

- Podzemna voda na toj lokaciji je na -8,33 metra od pločnika i to ne može biti od nje, no moguće da dolazi od kiše ili potoka koji ide ispod Frankopanske ulice. Ako je to razlog, trebat će se riješiti injektiranjem, a do betona doći dizanjem poda i izolacije. Potres je mogao izazvati prodor vode jer je zgrada temeljena na armiranoj ploči, a udari su kod prvog potresa bili uz pomicanje, a kod drugog potresa uz dosta jako pomicanje, da hidroizolacija koja je između temelja i tla dobije neke pukotine koje su dopustile da ona voda koja se pojavljuje na toj dubini prodre u prostor kao vlažnost - smatra Šosterič.

Sumnja u vodu koja dolazi iz ograđenog potoka u tlu koji ide sa Sljemena kroz Dežmanov prolaz i ispod Frankopanske.

- Taj potok tu negdje blizu, kod križanja trga i Deželićeve, skreće prema Runjaninovoj i već je prouzročio u zgradi HNK vlaženje u njihovu podrumu. Vjerujem da potok, posebno kad je više kišnih razdoblja, propušta vodu i opterećuje svoju okolinu - zaključuje Šosterič.

Podsjetimo, ovu je zgradu počela je graditi tvrtka Megrad, a nastavila nakon njihove propasti tvrtka Nexe gradnja. Dobivene su sve dozvole za gradnju, potom i uporabna, a prošle su kasnije kroz nju i dodatne kontrole. Garancija na zgradu je bila na dvije godine, sagrađena je prije šest godina, a koncertna dvorana završena je prije četiri. No zgrada je imala već nekoliko problema tokom godina iako zapravo dobro funkcionira. U potresu su se slomile neke ploče loše izvedene dilatacije koje su popravljene, na prvom katu je ranije curio stakleni krov što je sanirano, a pukla je bila i cijev u podu na 1. katu što je također popravljeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:33