LOŠA GRADNJA

Nevjerojatni prizori iz nove zgrade Muzičke akademije: Navuklo se toliko vlage da su im narasle - gljive!

Dekan Lešnik je potvrdio da je riječ o događaju otprije dva mjeseca i da su slike autentične, ali nisu dio službene dokumentacije
Gljive u zgradi Muzičke akademije
 čitatelj

Zbog velike vlage na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji sagrađenoj 2015. godine, a u koju je uloženo više od 200 milijuna kuna, na etaži -1 u jednoj od učionica pojavile su se gljive. Jutarnji list došao je u posjed fotografija koje pokazuju da su radovi na Akademiji razotkrili izuzetno loše stanje zgrade, a fotografije su se pojavile i na nekim profilima na društvenim mrežama. Dekan Igor Lešnik potvrdio nam je da je riječ o događaju otprije dva mjeseca te da su očito fotografije autentične, ali nisu dio njihove službene dokumentacije.

image
Gljive u zgradi Muzičke akademije
čitatelj

- U noći s 14. na 15. ožujka 2021. dogodio se prodor (najvjerojatnije podzemne) vode u dvije prostorije za rad na -1 etaži zgrade u kojoj radi Muzička akademija. Slične događaje smo već imali u više navrata otkad smo se uselili u zgradu 2015. godine te smo zbog toga uspostavili proceduru postupanja u takvim slučajevima - kaže dekan Lešnik.

U skladu s tom procedurom, nastavlja dekan, u tijeku je utvrđivanje točnog uzroka.

- Uklonili smo primarne posljedice događaja za što je bilo potrebno pokupiti vodu, otvoriti dio poda do temeljne ploče za daljnje uklanjanje vode, uz nastavak praćenja stanja, ukloniti parkete, provesti prvo djelomično sušenje, a potom će se potpuno ukloniti popucali sloj estriha, zaštitne folije i mineralne vune sve do temeljne ploče. Nakon tog postupka, ovisno o utvrđenom stanju temeljne betonske ploče koja se nalazi ispod, zidova i spojeva zidova s temeljnom pločom, provest će se potpuna snimka stanja i uzroka te potrebni radovi za sanaciju. Nadzor situacije je stalan, a uključuje i redovito fotografiranje s ciljem praćenja razvoja situacije, što je sve samo dio redovitog postupka - objašnjava Lešnik te dodaje da mu se fotografije koje smo mu poslali "na prvi pogled čine autentične".

image
Gljive u zgradi Muzičke akademije
čitatelj

- One nisu dio naše službene dokumentacije. No, upozoravam da su fotografije koje prilažete nastale u duljem razdoblju i u različitim fazama rješavanja problema. One na kojima je vidljiv parket su najstarije, odnosno od prvog dana, desetak dana nakon toga su snimljene one s vidljivim cijevima tople i hladne vode dok su fotografije s gljivama, koje su, naravno, uklonjene odmah nakon pojavljivanja, nastale u vrijeme skidanja parketa tijekom prvog razdoblja sušenja - kaže dekan Lešnik. Također dodaje da će dovođenje prostora u funkciju potrajati najvjerojatnije do rujna.

image
Gljive u zgradi Muzičke akademije
čitatelj

- Posebno stoga što konkretne radove na dovođenju u ispravno stanje nije moguće početi prije potpunog sušenja. Ovisno o konačnom rezultatu postupka utvrđivanja uzroka, trošak će se pokriti ili dijelom iz police osiguranja ili iz deponirane bankarske garancije - rekao je dekan Lešnik.

Jutarnji je list još prije dvije godine pisao o tome da Muzička akademija ima problema s prokišnjavanjem i vlagom, što je bilo izuzetno neočekivano jer je riječ o novogradnji.

image
Gljive u zgradi Muzičke akademije
čitatelj
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:35