UMJETNOST KRETANJA

SVJETSKI DAN PLESA Koreografska fantazija br. 1 u Varaždinu

Svjetski dan plesa slavi se od 1982. na UNESCO-vu inicijativu kako bi se istaknulo da je ples umjetnički oblik izražavanja koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke

Povodom Svjetskog dana plesa, u utorak 29. travnja, u Koncertnoj dvorani varaždinskog HNK bit će izvedena plesna predstava Marjane Krajač, 'Koreografska fantazija br. 1' koju izvode Lana Hosni, Nika Lilek, Irena Mikec, Katarina Rilović i Irena Tomašić. Predstava počinje u 20 sati, a ulaz je besplatan.

„Kretanje tijela je dio većeg neprekidnog gibanja objekata, elemenata i pojava, sve do onih obrazaca koje možemo samo djelomično percipirati ili pretpostaviti samo neke fragmente njihovih ritmova. Polazeći od teze da se tijelo želi kretati, biti pokrenuto i biti shvaćeno u kretanju, ova teza o koreografiji može se razumjeti kao osobni dnevnik kretanja, studija o rezervoarima tjelesne memorije i suptilni dijalog među tijelima koja dijele prostor i vrijeme“, opisuje autorica Krajač predstavu.

Univerzalna poruka

Organizator proslave Svjetskog dana plesa u Varaždinu je CIU Varaždin koji je ovime, već treću godinu u nizu, dio zajedničke proslave u hrvatskim gradovima - Zagrebu, Rijeci, Splitu, Zadru, Pagu, Koprivnici, Đakovu, Požegi, Sv. Nedjelji i Karlovcu.

Koreografska fantazija br.1 Marjane Krajač

Svjetski dan plesa slavi se od 1982. na UNESCO-vu inicijativu kako bi se istaknulo da je ples umjetnički oblik izražavanja koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke. U Hrvatskoj se obilježava od 1999. godine, a unazad dvije godine inicijativa zajedničke proslave širi se kroz Nomadsku plesnu akademiju Hrvatska. Svake godine, jedan od afirmiranih svjetskih plesnih umjetnika, obraća se plesnoj zajednici porukom koja promiče temeljnu ideju plesa. Ove godine napisao ju je Mourad Merzouki, francuski plesač i koreograf.

„Ples je moj ulog za sreću. Postao je moja etika posredstvom plemenitosti njegove discipline. Plesom svakodnevno otkrivam svijet. Bliskiji od svega mi drugog, osnažuje me svaki dan energijom i velikodušnošću samo njemu svojstvenima. A njegova poezija me ohrabruje“, dio je Merzoukijeve poruke.

Svjetski dan plesa - poruka francuskog plesača i koreografa Mourada Merzoukija

Neposredno prije predstave CIU Varaždin će organizirati dobrotvornu akciju kako bi se prikupila sredstva za nadolazeće Dane suvremenog plesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 15:08