POTRAGA ZA SUSTAVNOM POLITIKOM

TKO JE U REZIDENCIJI? Ministarstvo poziva umjetnike na mapiranje rezidencijalne prakse

 Oleg Moskaljov
Cilj je omogućiti sustavnu potporu rezidencijalnim programima

Mnogim slobodnim umjetnicima, koji prihodima nisu vezani ni uz jednu instituciju, programi rezidencije donose priliku da se, relativno neopterećeni nužnošću pokrivanja osnovnih egzistencijalnih potreba, posvete kreativnom procesu u međunarodnom okruženju. Dakako, takvi se programi rezidencija ne odnose samo na slobodne umjetnike, već često i na kustose, članove akademske zajednice i različite vrste kulturnih djelatnika.

Spisateljica i dramatičarka Ivana Sajko tako boravi u Grazu, a plesna umjetnica Petra Zanki razvijala je svoj rad' Tijelo koje se sjeća' na višestrukim rezidencijama u Hrvatskoj i u inozemstvu. Lovro Artuković česti je korisnik takvih programa, kao i mnogi drugi.

Kulturne i umjetničke organizacije svojim rezidencijalnim programima razmjenjuju "umjetnike". Mediteranski plesni centar planira dva umjetnička rezidencijalna boravka u Svetvinčentu, a Teatar &TD u suradnji s europskom mrežom APAP (Advancing Performing Arts Project) radi na projektu „&TD u rezidenciji" s ciljem poticanja stvaralaštva mladih hrvatskih umjetnika i njihovog predstavljanja na europskoj sceni, ali i dotok, umrežavanje, suradnja i razmjena iskustva mladih regionalnih te europskih umjetnika sa zagrebačkom umjetničkom scenom.

Iako u Hrvatskoj još ne postoji sustavna politika potpora rezidencijalnih programa, čini se kako se stvari polako kreću.

Ministarstvo kulture objavilo je danas poziv umjetnicima s iskustvom sudjelovanja u umjetničkim rezidencijama, te umjetničkim i kulturnim organizacijama koje ih organiziraju, da se uključe u mapiranje rezidencijalne prakse. Odjel za usklađivanje kulturnih politika Ministarstva kulture želi umjetničke rezidencije staviti na agendu kulturnih politika, te je u tom kontekstu osmislilo upitnik za umjetnike i organizatore kako bi se stekao uvid u aktualno stanje stvari.

Istraživanjem bi se nastojalo vidjeti u kojoj mjeri umjetnici iz Hrvatske sudjeluju u međunarodnim rezidencijalnim programima kao jednoj od najčešćih oblika umjetničke mobilnosti, te s kojim se poteškoćama u tom procesu susreću.

Cilj je, dakako, omogućiti sustavnu potporu rezidencijalnim programima, kako kroz stvaranje rezidencijalnih centara u Hrvatskoj, tako i kroz potporu domaćim umjetnicima za sudjelovanje na rezidencijama u inozemstvu. Pored toga, cilj je uspostaviti neravnotežu između domaćih umjetnika koji odlaze u inozemstvo na rezidencijalni program, te stranih umjetnika koji su na rezidenciji u Hrvatskoj i omogućiti kvalitetno umrežavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 22:44