STRATEŠKO PLANIRANJE

Trogodišnje financiranje za velike izložbe i festivale

Poziv Ministarstva kulture za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2013. godinu donosi jednu bitnu novinu u odnosu na prošle natječaje, a to je mogućnost prijave za višegodišnje financiranje projekata, koje je otvoreno kako institucijama tako i neprofitnim udrugama.

Praksa EU

- U Europskoj Uniji praksa je da su projekti iz područja kulture višegodišnji. Radi se o pilot-projektima, a financiranje će biti usmjereno na one projekte i programe koji imaju trogodišnju koncepciju: velike izložbe koje se dugo pripremaju ili pak festivali koji imaju problem diskontinuiteta u financiranju. Također smo uveli i obaveznu točku, a to je da institucije kojima je osnivač država pri prijavljivanju na natječaj moraju predati i strateški plan - izjavila je jučer ministrica Andrea Zlatar Violić, predstavljajući novinarima novi način financiranja.

Trogodišnje financiranje Ministarstvu će također omogućiti evaluaciju, a kako je stupanj edukacije strateškog planiranja relativno nizak, uveden je i sustav edukacije u kulturnom planiranju.

Neprofitni mediji

Pomoćnik ministrice Vladimir Stojsavljević najavio je i posebne natječaje Ministarstva: za otkup i potporu za knjigu, za poticanje književnog stvaralaštva, za dodjelu poticaja za najbolja ostvarenja (novost je i da se poticaji više neće odnositi samo na roman, već i na poeziju, esejistiku i strip), zatim natječaj za promociju knjige i čitanja, za potporu za organizaciju nacionalnih sajmova, te natječaj za poticaj glazbenog i dramskog stvaralaštva.

Posebnu pažnju Ministarstvo će posvetiti i neprofitnim medijima na lokalnoj razini koji će također biti financirani putem posebnih natječaja. Poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi otvoren je do 1. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:16