VELIKA POPLAVA

U Dioklecijanovim podrumima otkazali izložbe radi sigurnosnih razloga: ‘Pa pogledajte što se događa‘; Umjetnici: ‘Mi ne odustajemo...‘

Poplavljeni Dioklecijanovi podrumi

 /Muzej Grada Splita
‘Pristup turistima nije onemogućen jer to donosi novac‘ kaže Antej Jelenić. Vesna Bulić Baketić: ‘Otkazali smo sve izložbe, a 21. listopada je bila velika poplava u podrumima‘

Izložba suvremene umjetnosti 35. Adria Art Annale treba se održati od 3. do 12.11. na temu "Razgovor". Međutim, nekoliko dana prije otvaranja, dobili su mail od nove ravnateljice Muzeja Grada Splita Vesne Bulić Baketić, da se Annale - otkazuje. Antej Jelenić, koji je na čelu Annala o svemu govori: "Možete zamisliti kako se osjećamo kada su nam nakon četiri mjeseca rada na konceptu i komunikacije s ogromnim brojem ljudi otkazali izložbu zbog tehničkih uvjeta. Ne samo da naš projekt nije podržan i pozdravljen od aktualne vlasti već je eto jučer i zabranjen. Iako ravnateljica Muzeja Grada Splita Vesna Bulić Baketić, tvrdi da se radi o sigurnosnim uvjetima u isto vrijeme pristup turistima nije onemogućen jer to donosi novac. Novac donose i razna događanja poput promocije whiskeya ili raznih partya i vjenčanja koja se ovdje održavaju", govori nam umjetnik, koji nam je i poslao neke linkove na događanja koja se odvijaju u podrumima.

image

Plakat za annale

Jelenić nastavlja: "Sredstva od nikoga nismo dobili, sami se financiramo iz raznih događanja. Ove godine se po prvi puta treba održati i "Art sabor" na kojem bi se ponudio novi model komunikacije budući da se parlamentarna demokracija temelji na bespoštednoj borbi za moć i jeziku koji ne dozvoljava dublje razumijevanje društva i raznih konflikata unutar njega. Smatramo da je danas, kada se započinje sve veći broj novih ratova, a u društvu vlada cenzura, prijeko potrebno jedno novo mjesto slobode i komunikacije koje može još jedino doći iz umjetnosti". Poziva ljude da dođu u petak u 17 sati u Dioklecijanove podrume i podrže ih u postavljanju izložbe na kojoj među ostalima izlažu Vlado Martek, Ivan Midžić, Vice Tomasović, Lucija Labaš, Miro Župa i mnogi drugi.

Nova ravnateljica nam govori: "Postoje dva dijela, jedan je ulica, drugi je podružnica muzeja. Ja sam došla u svibnju na poziciju i zateknula lokalitet. Krenula sam raditi elaborate o sigurnosti. U suradnji s konzervatorskim uredom, krećemo u projekt obnove. Do sada nije bilo takvih radova. Grad raste, što utječe naravno na stanje podruma, a monitoring nije proveden. . Odluka je bila ne nanijeti štetu, i pričekati da prođe ljeto. Usred velikih kiša imali smo problem, 21. listopada, kada smo postavljali prethodnu izložbu. I ta je izložba otkazana. Voda je bila do gležnjeva. Nije otkazano samo annale, već sve izložbe. Jutros sam rekla da ću pomoći u potražnji za drugim prostorom za Annale". Svašta se događalo, nastavlja: "Jednom je čovjeku, primjerice, pozlilo, mi nismo mogli doći do njega". Kako kaže: "Politika ne upravlja strukom, nije sve tako jednostavno, ne možemo na društvenim mrežama objaviti elaborat sigurnosti, jer je klasificiran. Trebalo bi imati povjerenja u struku".

image

Milan Brkić, Antej Jelenić i pas Rio

Duje Klaric/Cropix

Podsjetimo, Muzej grada Splita donio je odluku o obustavi svih događanja, pa i prodajnih štandova, u Dioklecijanovim podrumima zbog ‘neadekvatnih tehničkih uvjeta koji su nužni za organizaciju izložbi i drugih događanja

Za Slobodnu Dalmaciju nova je ravnateljica rekla: "Primarni cilj Muzeja grada Splita je, u suradnji s Odsjekom za staru gradsku jezgru i Konzervatorskim odjelom, izraditi obuhvatan projekt sanacije Podruma Dioklecijanove palače. Obnova ovako kompleksnog arheološkog lokaliteta, koji je u isto vrijeme i ispod grada u kojem se živi, je izuzetno složena te zahtjeva uključivanje različitih struka". Te nastavila: "Izrada elaborata koji su podloge izvedbenim projektima već je započela, a elaborati se odnose na projekte elektroinstalacija, protupožarne zaštite, pitanja sigurnosti, sanacije vlage i konstruktivne sanacije - napominje ravnateljica i nastavila: "Radovi će se nastaviti, poglavito u dijelu Podruma koji se nalazi ispod Lukačićeve 3, a daljnja čišćenja i rekonstrukcije planiraju se i u dijelu deambulatorija oko carskog triklinija. Istaknula bih da je nekada ovo bio najneugledniji dio Palače, a obnovom ga pretvaramo u najreprezentativniji dio, što je po svojoj izvornoj funkciji i bio - objašnjava ravnateljica i dodaje kako su tijekom lipnja i srpnja sanirali i svod u zapadnom hodniku Podruma jer je bilo došlo do opadanja žbuke".

image

Vesna Bulić Baketić

Vojko Basic/Cropix

Nastavila je i da su podrumi sigurnosno upitni: "Uslijed priliva velikog broja posjetitelja, štandovi znatno sužavaju prostor te onemogućavaju pristup u slučaju hitnih intervencija. Bilo je nekoliko potencijalno ugrožavajućih situacija kada je pristup hitnih službi bio otežan i usporen – npr. dolazak Hitne pomoći. Veliki broj osoba u prolazu u kojem ne postoji dodatni manevarski prostor zasigurno je sigurnosno upitan. Postupnim rješavanjem svih pitanja iz prve točke sigurnost Podruma dovela bi se do jedne sasvim druge razine. U situacijama kad se za sigurnost ne može jamčiti, Podrumi se zatvaraju za posjetitelje, a to se do sada događalo u slučajevima poplave".

Inače je i ranije, podsjetimo, polemika oko sudbine štandova u Dioklecijanovim podrumima ugrijala je društvene mreže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 19:57