TRAJAT ĆE DO SUBOTE

U ŠIBENIKU OTVOREN 7. FESTIVAL ALTERNATIVE I LJEVICE 'FALIŠ' Započeo je izložbom fotografija jednog od najvećih fotoreportera s naših prostora

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 04.09.2019. u 22:25

Zagreb, 231015.
Otvaranje izlozbe fotografije Hrvoja Polana.
Na fotografiji: Hrvoje Polan.
Foto: Hina/ Dario Grzelj
Hina/ Dario Grzelj

Izložbom fotografija Hrvoja Polana, jednog od najvećih fotoreportera s naših prostora, koji je iznenada preminuo u ožujku, otvoreno je u srijedu u Šibeniku sedmo izdanje Festivala alternative i ljevice (FALIŠ), koji će se održavati do subote 7. rujna.

Gotovo tri desetljeća Polan se bavio news i dokumentarnom fotografijom radeći za brojne novine i agencije, od Feral Tribunea preko Reutersa do Agence France Presse. Posljednjih godina bio je freelancer. Objavljivao je u svim vodećim svjetskim medijima (IHT-u, The Guardianu, Newsweeku, Timeu…). Svojom je kamerom pokrivao sve ratove i socijalne konflikte na prostoru bivše Jugoslavije, Albanije, Iraka, Gaze, Zapadne obale…

Izložba na Fališ-u nazvana je "Iza sedam logora: Od zločina kulture do kulture zločina", a prikazuje domove kulture i kulturne spomenike koji su služili kao logori tijekom ratova u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu. U suradnji s Viktorom Ivančićem i Nemanjom Stjepanovićem, čiji eseji prate fotografije, obrađene su 24 lokacije koje su u socijalizmu bile prostori masovne kulturne emancipacije, da bi u devedesetima bile obilježene mučenjem i patnjom.

"Dosad smo imali šest puta priliku otvoriti festival izložbom Hrvoja Polana i da on bude s nama. Nažalost, ove godine se njegov svojevrsni fotografski testament savršeno uklapa u temu sedmog FALIŠ-a. Polanove fotografije prikazuju mjesta koja su nekad bila tzv. domovi kulture, a kasnije su pretvorena u mučilišta i koncentracijske logore", rekao je na otvaranju izložbe Emir Imamović Pirke, direktor FALIŠ-a.

Izložbu je detaljnije predstavio i publicist Kruno Lokotar, a intimnim govorom od svog velikog prijatelja i suradnika Polana oprostio se u svijetu proslavljeni fotograf Damir Šagolj.

"Moja i Hrvojeva karijera isprepletale su se svugdje po svijetu. Jedna od najstrašnijih fotografija vezana za prošli rat bila je ona nastala u kuhinji zatvora u Haagu, gdje su na jednom mjestu slaveći rođendan Slobodana Miloševića družili on, Mladen Naletilić Tuta, Naser Orić, Paško Ljubičić i drugi. Dojučerašnji neprijatelji grlili su se i nazdravljali u tom igrokazu. Hrvojeve fotografije s malo detalja govorile su puno toga", rekao je Šagolj.

Na otvaranju izložbe bili su i 'feralovac' Viktor Ivančić, glumac Milivoj Beader, episkop dalmatinski Nikodim Kosović, pisac Igor Mandić i mnogi drugi, a po prvi put na festival je došao i Danis Tanović, sarajevski redatelj nagrađen Oscarom za film 'Ničija zemlja'.

"Damir Šagolj, koji će u petak održati predavanje, moj je prijatelj. Puno puta mi je on i drugi prijatelji govorili o FALIŠ-u pa sam iskoristio priliku da ga i uživo vidim. U Šibeniku sam, inače, zadnji put bio prije 25 godina, a ostat ću tri dana", rekao je Tanović za ŠibenikIN.

Izložbu Hrvoja Polana koju je u Studiju galerije sv. Krševana postavio šibenski dizajner Ante Filipović Grčić može se razgledati svakog dana trajanja festivala.

Prvi dan FALIŠ-a otvorit će temu o 30 godina pada Berlinskog zida i to predavanjem njemačke književnice i književne agentice Christine Koschmieder te okruglim stolom 'Bio jednom jedan Zid' na kojem će sudjelovati Ivan Čolović, Andrej Nikolaidis i Vuk Perišić, uz Katarinu Luketić kao moderatoricu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo