IZLOŽBA

Utjecaj velikog znanstvenika na pop kulturu u HDLU-u

 Damir Krajač / CROPIX

Izložba “Nikola Tesla: Mind from the Future” traje do 25. ožujka u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika, a do sada ju je, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, posjetilo više od 70 tisuća ljudi.

Izložba je u međuvremenu proširena, a o čemu se radi ispričali su, uz autoricu izložbe Helenu Bulaja Madunić, i španjolski kustosi Miguel Angel Delgado i Maria Santoyo.

Novi dio zagrebačke izložbe govori, naime, o utjecaju Tesle na pop kulturu, zove se “Pop Tesla”, pokazuje Teslu kao inspiraciju za videoigrice, stripove i karte pokazane na uvećanim isprintima, među ostalim, te i videoradove koji se projiciraju unutar oblikovane figure, nalik Tesli.

Tako su, primjerice, Spencer M. Rohan i Seth Thomas (dizajn Kevin McComb), izradili igraće karte na temu “Rat struja”. Pokrenuli su za ovaj projekt Kickstarter kampanju i sakupili 15 tisuća dolara od gotovo 400 ljudi. Toni Bratincevic, također iz Amerike, koji se bavi videoigricama, prikazuje Teslu kao “gospodara munje”, Joaquim Reyes za jedne od vodećih španjolskih dnevnih novina El Pais napravio je ilustraciju Tesle u ulici Sezam i sl.

Jedan je od zanimljivijih autora na izložbi Uncle Gertrude’s, koji interpretira neke od ikona svojeg doba, među kojima su Audrey Hepburn iz “Doručka kod Tiffanyja”, Pats i Edvinu iz serije “Pa to je fantastično”, blizanki iz “Isijavanja”, Warholove muze Eddie Sedgwick... i Teslu na vrlo specifičan način. Među poznatijim autorima je i Tom Rogers, koji je u stripu Herald spojio Teslu i H. P. Lovecrafta, koji se bavio znanstvenom fantastikom i hororom, na početku 20. stoljeća.

Miguel Angel Delgado znanstveni je novinar i prevodioc koji je za jednog španjolskog izdavača preveo autobiografiju o Tesli. Maria Santoyo kustosica je i kulturna managerica, a zajedno su napravili izložbu pod nazivom “Nikola Tesla. Suyo es el Futuro”. koja je pokazana u Madridu, i gdje je započela njihova suradnja sa Helenom Bulaja Madunić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:15