MODERNA GALERIJA

VIDEO: EPILOG SLUČAJA KOJI JE UZBURKAO DRUŠTVENE MREŽE U HRVATSKOJ Poznati fotograf Jasmin Krpan vratio fotografiju koju je uklonio sa zida izložbe

 Bruno Konjević / CROPIX
Fotografija je bila postavljena u sklopu nedavno otvorene izložbe “Ikonografija grada II”

Nakon što je fotografiju koju je početkom osamdesetih snimio na koncertu Azre uklonio sa zida izložbe “Ikonografija grada II” u Modernoj galeriji, sve to snimio videom i objavio kao performans na društvenim mrežama, Jasmin Krpan jučer je fotografiju vratio ovoj galerijskoj instituciji, no uz zabranu da je izlažu.

Snimka za Polet

Fotografiju je, u bijelim rukavicama, preuzela Petra Kursar, restauratorica Moderne galerije. Dogovoreno je da fotografiju neće izlagati, pohranit će je u depo i po završetku izložbe vratiti vlasniku. Riječ je o fotografiji koju je svojedobno snimio za magazin Polet. Naziv je “Koncert na Cmroku”, a dimenzije su male, 18 puta 24 centimetara.

Fotograf, koji za sobom ima respektabilnu međunarodnu karijeru, smatra da ova fotografija ne pripada temi izložbe kustosa Željka Marcijuša, odnosno da bi se bolje uklopila neka njegova fotografija koju je snimio primjerice tijekom svojih putovanja u Sajgonu, a ne ova koja je na zidu. No, puno mu više smeta da ga nisu zvali da ga obavijeste da će izložiti fotografiju, i da ga nisu pitali za autorska prava da je izlažu.

“Zvao sam neke moje kolege da provjerim, njih su, za razlike od mene, kontaktirali”, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Krpan.

Jasmin Krpan pritom je pročitao i izjavu, usporedivši svoj slučaj sa slučajem, kako je jučer naveo, kada je udruga Viligare nezakonito koristila za svoju propagandnu kampanju za zabranu pobačaja pjesmu “Kad se male ruke slože”, pa su se Gabi Novak i Matija Dedić javno usprotivili javnom korištenju pjesme.

Pretjerana usporedba

No, na pitanje Jutarnjeg lista je li pretjerano uspoređivati vjersku udrugu s izložbom koja je ozbiljnog karaktera, stavlja li tom izjavom znak jednakosti između vjerske udruge i ozbiljno odrađene kustoske izložbe, Krpan je odgovorio: “Ne stavljam znak jednakosti, no u oba se slučaja radi o kršenju autorskih prava.” Novinari su, nadalje, postavili pitanje kako polaže autorska prava na fotografiju. Naime, u katalogu se uz izložbu može pročitati kako je fotografija vlasništvo Petra Smiljanića, inače ozbiljnog kolekcionara fotografije. Krpan je dalje rekao: “Ja ne znam točno koji je put fotografije.

No, i kada je u privatnim rukama, riječ je o tome da se zove autora koji ju je snimio”, rekao je. I nastavio: “Ova izložba je komercijalna jer posjetitelji moraju kupiti ulaznicu da bi je vidjeli iako su ju oni financirali plaćanjem poreza, prireza i mnogih naknada. Zato ne pristajem da se na takvoj izložbi moj rad izlaže u bilo kojem obliku ako neću za njega biti plaćen i ja kao što su plaćeni kustosi, stručni djelatnici, dizajneri kataloga...”, pozvavši i mlade autore da “ne pristaju na robovlasnički tretman”.

Svoj je govor završio tako da je otkrio fotografiju, koja je prethodno bila pokrivena.

Stav galerije

Lana Šetka, kustosica Moderne galerije, pročitala je izjavu u kojoj među ostalim stoji: “Nismo željeli ugroziti autorska prava gospodina Krpana. Konačno, njegovo je ime napisano i na legendi koja prati fotografiju. Ako je vlasništvo izložene fotografije sporno, onda to gospodin Krpan mora riješiti na drugi način, pravnim putem, s osobom u čijem se vlasništvu nalazi fotografija.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:05