TRODNEVNI FESTIVAL

VIDEO, FOTO: U PULI OTVOREN 7. FESTIVAL SVJETLA VISUALIA Ulični performeri publiku odveli na osam lokacija sa svjetlosnim instalacijama

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 19.09.2019. u 23:56

Pula, 190919. U Puli je danas zapoceo sedmi Visualia festival koji ce u tri dana ozivjeti gradske prostore. Festival svjetlosti je kulturna manifestacija koja modernom tehnologijom prezentira inovativne radove na podrucju audiovizualne i izvedbene umjetnosti te na taj nacin transformira povijesne i kulturne gradevine.
Foto: Marijana Banko / CROPIX
Marijana Banko / CROPIX

 

Svjetlosnim performansom u izvedbi uličnih performera koji su potom odveli publiku na osam lokacija u središtu grada na kojima su bile postavljene svjetlosne instalacije, u četvrtak navečer je u Puli počeo 7. trodnevni festival svjetla "Visualia".

 

Na Portarati su tako posjetitelji pogledali interaktivan svjetlosni performans "Magical Living Fountain" Puljana Morene i Martina Bastijančića koji su tijelima formirali fontanu koja se pokreće i pušta vodu na ubačen novčić.

 

Potom su imali priliku vidjeti instalaciju "Love birds" australske umjetnice Zare Pasfield a riječ je o malim pticama koje će sva tri festivalska dana letjeti svjetlosnu rutu dijelom ulice Sergijevaca gdje je postavljena i interaktivna svjetlosna instalacija "M" Zagrepčanina Filipa Borellija.

Mađarska skupina Fenyszorok Visual na Forumu je analognom grafoskopskom projekcijom osvijetlila sve fasade zgrada.

Visualia je prvi festival svijetla u Hrvatskoj a, kako navode organizatori, "sedam godina njegova postojanja dokaz je njegove vrijednosti s obzirom da Visualia predstavlja čaroliju i ljepotu novih tehnologija te na poseban način brendira Pulu".

Organizatori predviđaju da će festival u tri dana privući petnaestak tisuća posjetitelja.

U subotu zadnju večer festivala održat će se i noćna utrka tzv. "Pulska X-ica" kroz grad, za tu priliku okupan svjetlošću.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo