SPOMENIK 'MIR'

Vlada obnavlja Augustinčićev spomenik ispred UN-a

Vlada RH obnovit će spomenik “Mir” u New Yorku, koji stoji ispred glavne zgrade Ujedinjenih naroda, a djelo je jednog od najznačajnijih hrvatskih kipara Antuna Augustinčića. Spomenik se nalazi kod sjevernog glavnog ulaza u kompleks UN-a, na centralnoj lokaciji u parku i vidi se s Prve avenije.

Spomenik će se obnoviti do rujna ove godine kada je redovno zasjedanje Generalne skupštine UN-a, i kad će se proslaviti 25 godina ulaska Hrvatske u UN. U New Yorku se tada očekuju predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković.

Donacija

Vlada RH dala je suglasnost na prijedlog Glavnog tajništva UN-a u New Yorku za prenamjenu preplaćenih financijskih sredstava. Donesena je odluka kojom se preplaćen novac od redovnog doprinosa Republike Hrvatske u proračun UN za udio svake pojedine države sljednice u dugovanju SFRJ do travnja 1992. godine, suma od 230.000 dolara, u kunskoj protuvrijednosti 1,491.435 kuna, donira UN-u za obnovu spomenika. Taj je spomenik kipara Augustinčića rođenog u Klanjcu Jugoslavija poklonila UN-u 1954. godine. Brončani spomenik, visok 5,5 metara, težak 5 tona, stoji na postolju od 12 metara. Operativni nositelj ovog projekta je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

- Postojala je potreba restauriranja spomenika, nužno je obnoviti postolje od bračkog kamena, kao i samu skulpturu koja je nagrižena vremenskim utjecajima. Strukturalno je spomenik dobro. Obnovljen je park sa skulpturama te je ovo bila prilika i za spomenik. S obzirom na to da je u rujnu 25. obljetnica članstva Hrvatske u UN-u, za koju planiramo niz događanja, otkrit će se i ploča kod spomenika na kojoj piše da je on djelo hrvatskog kipara Antuna Augustinčića, što mnogi ne znaju. To će biti jedan element u proslavi - kaže Vladimir Drobnjak, stalni predstavnik Hrvatske pri UN-u.

Kip, koji se u originalu zove “Vjesnica mira”, nastao je početkom 1954. godine u atelijeru Antuna Augustinčića, Titova prijatelja i omiljenog kipara. Spomenik je izliven u Zagrebu u Ljevaonici umjetnina ALU. “Vjesnica mira” krenula je iste godine iz Luke Rijeka za New York. Spomenik je postavljen na centralno mjesto kod sjevernog ulaza u zgradu, te se posebno dobro uočava iz daljine. Zgrada UN-a sagrađena je dvije godine ranije prema projektu brazilskog arhitekta Oscara Niemeyera sa suradnicima i nalazi se u dijelu Turtle Bay, susjedstvu Manhattana. Prošle godine završena je 2,15 milijardi dolara vrijedna obnova sjedišta kompleksa UN-a. Skulptura je postala jedan od vizualnih simbola UN-a. Jahačica u ruci drži granu masline i mali globus. Augustinčić je odabrao ženski lik koji je smatrao prikladnijim za simboliku mira. Znao je govoriti: “Kad bi žene vodile politiku, ratova ne bi bilo.”

Pokloni država

U okružju zgrade niz je drugih spomenika, koji su pokloni raznih država svijeta, jer je običaj darovati skulpture UN-u. Ipak skulptura “Mir” je, uz svoju centralnu poziciju, i jedan od najvećih spomenika. U samoj zgradi Ujedinjenih naroda u jednom od hodnika nalazi se i bista manjih dimenzija, djelo Ivana Meštrovića, poklon Hrvatske.

Motiv Augustinčićeve jahačice nekoć je bio na novčanici od 100 dinara. Gipsani model, identičan spomeniku u NY, može se vidjeti u Klanjcu u Galeriji Antuna Augustinčića.

“S gradnjom kompleksa započelo se 1949. godine, a svaka zemlja članica UN-a dobila je određeni zadatak oplemenjivanja prostora. Jugoslavija je s Francuskom i Švedskom bila zadužena za dekoraciju okoliša. Zadatak je povjeren Augustinčiću, koji je 1952., kada su već glavne zgrade UN-a bile dovršene, otputovao u New York da na licu mjesta odluči o zahvatu. Predložio je izvođenje konjaničke statue koja će simbolizirati mir u svijetu. U dogovoru s prvim generalnim sekretarom UN-a, Trygveom Lieom, odlučeno je da se spomenik postavi na veliki ravni plato uz sjeverni ulaz, kroz koji svakodnevno prolaze tisuće posjetitelja”, piše u publikaciji “Priče o spomenicima” autora Davorina Vujčića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 08:13