150 FILMOVA U PROGRAMU FESTIVALA

11. ZAGREBDOX Brojne svjetske premijere domaćih dokumentaraca i kontroverzne priče

U međunarodnoj konkurenciji i kandidat za Oscara ‘Virunga’

U svoje drugo desetljeće života Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox ulazi s novim izdanjem koje će od 22. veljače do 1. ožujka u dvoranama zagrebačkog kina Cineplexx prikazati gotovo 150 dokumentaraca u 16 različitih programa.

„Iznimno smo ponosni što i ove godine u regionalnoj konkurenciji imamo velik broj domaćih dokumentaraca koji će upravo na ZagrebDoxu doživjeti svjetske premijere“, naglasio je direktor festivala Nenad Puhovski. Tako će publika imati priliku pogledati filmove 'Veruda' Igora Bezinovića, 'Rakijaški dnevnik' Damira Čučića, 'Riba ribi grize rep' Nevena Hitreca, 'Posljednjih 100' Morane Komljenović, debitantski film Eve Kraljević o njezinom odnosu sa sestrom Mijom koja ima Downov sindrom 'Lijepo mi je s tobom, znaš', 'Bolesno' Hrvoja Mabića i 'Besplatno' Vlatke Vorkapić.

'Lijepo mi je s tobom, znaš' - debitantski film snimateljice Eve Kraljević o njezinom odnosu sa sestrom Mijom koja ima Downov sindrom

Uz nekoliko novih programa, prikazuju se i dvije retrospektive hrvatskih dokumentaraca u selekciji filmske kritičarke i filmologinje Diane Nenadić – Autorska večer Vinka Brešana i Retrospektiva hrvatskih glazbenih dokumentaraca.

U međunarodnoj konkurenciji ZagrebDoxa su, među ostalima, francusko-švicarski 'O ljudima i ratu' i kandidat za Oscara 'Virunga', pobjednik DOK Leipziga 'Pravila igre' koji razotkriva apsurde francuskog tržišta rada, te nizozemski film 'Olupina' o potresnoj tragediji afričkih imigranata kod Lampeduse.

'Virunga' - aktualni kandidat za Oscara u međunarodnoj je konkurenciji Zagrebdoxa

U regionalnu konkrenciju uvršteni su 'U podrumu' Ulricha Seidla o začudnim „hobijima“ koji se odvijaju u austrijskim podrumima, te talijanski 'S mladenkine strane', hibrid dokumentarca i političkog aktivizma, koji donosi priču o talijanskom novinaru i palestinskom pjesniku koji pokušavaju pomoći skupini ljudi iz Palestine i Sirije da emigriraju u Švedsku – tako što će organizirati lažnu vjenčanu povorku.

Program Biografski dox donosi priču o zloglasnom nacistu Heinrichu Himmleru u filmu 'Onaj pristojni' Vanesse Lape. U programu Kontroverzni dox je pak njemački film 'Titovi odredi smrti' o jugoslavenskim špijunima odgovornim za zločine nad hrvatskim emigrantima u Njemačkoj.

'Mistična masa' - procesija u čast smrti šijitskog vjerskog vođe

Tu je i libanonsko-kanadski film 'Mistična masa' Karima B. Harouna s prikazom impresivne procesije u čast smrti šijitskog vjerskog vođe. Temi Bliskog istoka posvećen je program Blistok, u kojem se prikazuju 'Ratnici sa Sjevera' o mladim pripadnicima druge generacije somalskih imigranata u Danskoj koji se odlučuju vratiti u Somaliju i pridružiti islamskim ekstremistima.

Nagrade ZagrebDoxa

Filmovi u natjecateljskim programima ZagrebDoxa, međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, u utrci su za Velike pečate, glavne festivalske nagrade. Mali pečat dodjeljuje se autorici ili autoru do 35 godina starosti, a nagrada Movies That Matter filmu koji na najbolji način promiče ljudska prava. HT nagradu publike već osam godina dodjeljuje generalni sponzor festivala Hrvatski Telekom. Nagrada Mojoj generaciji dodjeljuje se prema izboru direktora festivala Nenada Puhovskog, i to najboljem filmu autora njegove generacije. Nagrađuju se i najbolji filmovi iz programa Teen Dox.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 19:46