EKSKLUZIVE U GALERIJI ULUPUH

ANIMAFEST 2014 Lutke donijele novi procvat domaćem animiranom filmu

Posebna pozornost ovogodišnjeg "svjetskog prvenstva animacije", kako je umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić nazvao ovaj tradicionalni svjetski festival animiranog filma, bit će posvećena segmentu "lutka-filma".

U tom području animacije domaća kinematografija ima što pokazati - od klasika poput Branka Ranitovića (Srce u snijegu), Mate Bogdanovića (Gliša, Raka i Njaka) i Zlatka Boureka (Farsa), preko autora srednje generacije poput Davida Peroša Bonnota (Soldat), do mlađih naraštaja - Božidara Trkulje (Priča s početka vremena), Zdenka Bašića (Guliver), Lee Kralj Jager (Na prvi pogled), Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona (Simulacra). Štoviše, recentni razvoj animacije lutaka u Hrvatskoj daje naznake novog procvata domaće animacije, koja je donedavno živjela većinom na staroj slavi Zagrebačke škole crtanog filma.

Panoramski prikaz pobrojanih lutka-filmova nakon Animafesta promovirat će domaću produkciju i u Francuskoj, a u sklopu festivala u Zagrebu danas se u Galeriji Ulupuh u 14 sati otvara izložba 'Lutka u hrvatskom animiranom filmu', koja ostaje otvorena do 8. lipnja.

'Soldat' Davida Peroša Bonnota

To je jedinstvena prilika publici da baci "pogled iza kulisa" svijeta animacije, gdje mnogi elementi animirano-filmske magije nastaju često upornim filigranskim trudom i višegodišnjim radom. U izložbu su kuratori Božidar Trkulja i Daniel Šuljić uključili lutke i modele korištene u filmovima iz aktualnog programa Festivala, ali i ekskluzive, poput onih iz još nedovršenih ili tek dovršenih radova 'Jure Grando: Štrigun iz Kringe' Martina Babića, 'Tajni laboratorij Nikole Tesle' Bruna Razuma, 'Arktički pirat' Davida Peroša Bonnota i 'Visina' Sanje Šantak.

Lea Kralj Jager

Pored hrvatski animatora, posebna gošća izložbe slovenska je autorica Špela Čadež, čiji se lutkarski film Boles prikazuje u Velikoj panorami Animafesta 2014., a kojim je u proteklih godinu dana već osvojila više od trideset nagrada. Raniji radovi Špele Čadež, također iz područja lutka-filma, mogu se pogledati u Animafestovom programu 3 x 3.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 04:01