RIJEDAK DAR

Brillante Mendoza: Zašto vrijedi osobno upoznati De Sicu Trećeg svijeta

Mendoza je glavni gost OneTake Film Festivala, koji se u Zagrebu održava od 18. do 21. studenoga

ZAGREB - Projekcijom filma “Lola” Brillantea Mendoze i paketom kratkih filmova u četvrtak je počeo bienalni One Take Film Festival, posvećen filmovima u jednom kadru.

Retrospektiva

Festivalska retrospektiva povećena filipinskom filmašu Brillanteu Mendozi nezaobilazna je za pravog filmofila: naime, Mendoza je možda najvažniji redatelj koji je posljednjih nekoliko godina pohodio Zagreb.

Lider novog filipinskog filma, čovjek kojeg nazivaju “De Sicom Trećeg svijeta”, Brillante Mendoza rođen je 1960. u San Fernandu nedaleko od Manile. Studirao je marketing i karijeru počeo kao kazališni scenograf. Svoj prvi film Masahista (Maser) snimio je u 45. godini života.

Međunarodna potvrda

Serijom od šest filmova u pet je godina postao jedan od najistaknutijih azijskih autora. Ozbiljnu internacionalnu afirmaciju doživio je 2007. trećim filmom Tirador (Praćka) koji prati svagdan uličnih propalica u kontekstu filipinske predizborne kampanje.

Sljedeća dva filma ulaze mu u glavni program Cannesa i cementiraju ga kao zvijezdu. Serbis (2008) prati brojnu obitelj koja pod vodstvom dominantne matere vodi oronulo porno kino u Manili. Kinatay (2009) policijska je drama u kojoj skupina kadeta policijske akademije odrađuje posao za mafiju i kažnjava prostitutku koja je utajila novac.

Filmaš ulice

Kinatay je 2009. šokirao Cannes prizorima neviđene fizičke i mentalne okrutnosti, ali i donio Mendozi nagradu za režiju.

Mendozin opus zasad zaokružuje najnoviji film “Lola” (Baka). Film prati staricu iz siromašnog kvarta Manile kojoj su unuka nasmrt izboli na ulici. Ona je pred izborom da li da ustraje na kažnjavanju počinitelja ili da pristane na otkupninu ubojičine obitelji.

Novi filipinski film posljednjih je godina izuzetno u modi, i nije čudo da je tako, jer je riječ o doista jedinstvenoj kinematografiji punoj originalnih čudaka. Khavn de la Cruz snima višesatne dokumentarne etide koje prati živom glazbom vlastitog punk-banda, Lav Diaz snimio je film “Smrt u dolini Encantosa” koji traje osam sati i dobio za njega nagradu u Veneciji, a Raya Martin snima crno-bijele filmove koji formatom i stilom imitiraju nijemi film 1910-ih.

Mendoza se prema njima doima kao poprilično “običan” režiser, no njegovi su filmovi nesvakidašnje iskustvo.

On je pravi filmaš ulice koji snima u nepriređenim eksterijerima Manile, a iz filmova mu pulsira zastrašujuće, gusto tkivo trećesvjetskog megalopolisa.

Rijetka prilika

Mendozini zapleti često su zbijeni u sažeto vrijeme i prostor jedne četvrti ili susjedstva, a likovi koje prate su u klasnom i etičkom ćorsokaku: neopisivo siromaštvo tjera ih na postupke koje mi držimo skandaloznim, ali iz njihove su životne pozicije potpuno normalni. One Take za sutra najavljuje i javni razgovor s Mendozom. Filmofili su, ukratko, pred rijetkom prilikom da vide opus, i osobno upoznaju jednog od velikana svjetskog filma dok je u naponu snage.

Ne propustite Lolu i integralni Metropolis

Ovotjedni One Take prvi je nakon prerane smrti snimatelja Vedrana Šamanovića, utemeljitelja festivala. Šamanovićeva smrt nije pokolebala ekipu One Takea koja je ponovo pripremila zanimljiv program. U glavnoj konkurenciji je 30 filmova snimljenih u jednom kadru, prvi put čak pet dugometražnih.

PVC-1

(Spiros Stathopoulos, Kolumbija)

Bravurozni, napeti film u jednom kadru od 85 minuta prikazuje pokušaj ekipe za razminiranje da žrtvu oslobodi miniranog ovratnika.

Nijema kuća (Gustavo Hernandez, Urugvaj)

Horor o ukletoj kući snimljen u jednom kadru stiže s ovogodišnjeg Cannesa. Nije baš originalan, ali je istinski jeziv, a Hernandez njime si je ispisao pozivnicu za Hollywood.

Metropolis

(Fritz Lang, Njemačka)

Hrvatski filmofili prvi put mogu vidjeti dosad najkompletniju, 147-minutnu verziju Langovog nijemog klasika, lani otkrivenu u kinoteci u Buenos Airesu.

Baka/Lola

(Brillante Mendoza, Filipini)

Svi Mendozini filmovi zavrjeđuju pažnju, ali moj favorit je najnoviji - ‘Lola’ iz 2009.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:40