TREĆA SEZONA SERIJE 'DJEVOJKE' NA HBO-U

Kako je Lena Dunham od svog neurotičnog sazrijevanja napravila lukrativni TV biznis

Shema ‘Seksa i grada’ i ovdje je očita, samo što junakinje sada izgledaju kao da su prošle s druge strane ogledala

Od ponedjeljka i mi, na našoj inačici HBO-a, možemo pratiti treću sezonu serije Lene Dunham “Djevojke”.

Dvadesetsedmogodišnja Njujorčanka najvruće je ime američke industrije zabave. Zahvaljujući seriji koja je potpuna suprotnost “Seksu i gradu” iako je scenaristički okvir identičan - pratimo snalaženje četiri mlade djevojke u New Yorku - Dunham je postala televizijska “it girl” koja je neprestano u centru pažnje medija. Naslovnica američkog Voguea za koju ju je snimila Annie Leibovitz i koja je izazvala buru zbog fotošopiranih fotografija tek je zadnji primjer. Dunham je upravo na eksploataciji svoje nesavršenosti “napravila posao”.

Neprivlačan seks

Dunham je alfa i omega svoje serije - u njoj tumači glavnu ulogu - neurotične spisateljice Hannah Horvath, mentalno bolesne (pati od opsesivno kompulzivnog poremećaja, baš kao i Dunham u stvarnom životu), autorica je scenarija i često i sama režira epizode.

Ono što je prije dvije godine izgledalo kao još jedan eksperiment HBO-a, danas se pretvorio u lukrativni tv biznis. Svaka epizoda se opsesivno komentira u anglosaksonskom tisku i generira cijeli niz tema. Jedna od omiljenih je nimalo “apetitlih” prikaz seksa u seriji te nevjerojatna lakoća kojom Lena Dunham gola paradira pred kamerom ni u jednom trenutku ne skrivajući nesavršenosti svoga tijela.

Lena Dunham dolazi iz njujorške hard core umjetničke obitelji. Njezin otac, Carroll Dunham, pop art je slikar opsjednut seksom (naravno), a njezina majka Laurie Simmons je fotografkinja i dizajnerica. A Dunham je od vlastitog kreativnog, emotivnog i seksualnog sazrijevanja napravila vrlo uspješnu tv seriju koja je već u prvoj sezoni “kliknula” s velikom publikom novih hipstera, nerdova, konfuznih mladih ljudi koji pokušavaju uspjeti u posve neprijateljskom okruženju.

No, shema “Seksa i grada” je i ovdje očita, samo što sada dobro nam poznate junakinje izgledaju kao da su prošle s druge strane ogledala, u neki bizaran (a zapravo stvarniji svijet) “Alice u zemlji čudesa”. Hannah je naravno spisateljica poput Carrie Bradshaw, no tu sve sličnosti nestaju. Pogotovo što se tiče mode jer je Hannah prava majstorica u nemogućim kombinacijama second hand odjeće.

Njezina najbolja prijateljica ljepotica Marnie (glumi je Allison Williams) nešto je poput Charlotte Yorke, ne samo zbog toga što i ona radi u umjetničkoj galeriji.

Potpuni luzeri

Marnie je samoživa cmizdravica u potpunom emotivnom kaosu, koja nema pojma što bi od života. Jemima je nešto poput Samanthe Jones, no u ovoj verziji to je mlada žena koja se voli drogirati (i to heroinom!), sklona je lezbijskim avanturama, nepromišljenim uletima u kratkotrajne brakove te pomalo staromodno inzistira na vlastitoj slobodi. Najsmješniji lik je onaj Shoshanne (glumi je Zosia Mamet, kći dramatičara Davida Mameta) koja od junferice u 20-im do treće sezone evoluira u mladu ženu sklonu seksualnim eksperimentiranjima.

Najgori u seriji su muškarci s kojima naše protagonistice ulaze u emotivne i seksualne relacije. U pravilu su potpuni luzeri, loši u seksu ili pak upražnjavaju neki potpuno devijantan seks.

Najbolje od svega je što su nam “Djevojke” ponudile novu paradigmu ženskog odrastanja nakon što se materijalistički krajolik “Seksa i grada” urušio na kraju prvog desetljeća 21. stoljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 21:22