BUDUĆNOST BEZ MEMORIJE

'DAVATELJ' Hibrid omladinskog pustolovnog filma i SF distopije bez političke oštrice

"The Giver" se odvija u društvu budućnosti koje kao da je nastalo miješanjem komunizma i američkog puritanstva

Uspjeh romana i filmskog serijala “Igre gladi” otvorio je posljednjih godina novu žanrovsku tržišnu nišu - hibrida između omladinskog pustolovnog filma i SF distopije. U tu hibridnu nišu spada i film “The Giver” (Davatelj) australsko-holivudskog veterana Phillipa Noycea.

Nastao po romanu književnice Lois Lowry s početka devedesetih, “The Giver” se odvija u društvu budućnosti koje kao da je nastalo miješanjem komunizma i američkog puritanstva. Svi ljudi žive u obilju, u istim kućama, imaju isti dnevni raspored, profesiju im odabire savjet starješina, a memorija i emocije su im prebrisane, jer su strasti i pamćenje izvor rata i nasilja.

Pamćenje prošlosti povlastica je Davatelja, kaste izopćenih mudraca koji starješine savjetuju u pitanjima povijesti. Junak filma ( Brenton Thwaites) izabran je u adolescentskoj dobi za Davatelja. Stoga odlazi na obuku kod starog Givera ( Jeff Bridges). Noyceov film dugo se dinstao u studijskim ladicama dok ga uspjeh “Hunger Games” nije makao s mrtve točke, no zaplet mu je slabašan, a politički aspekt lišen oštrice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 04:27