EUROPSKI OSCAR

Dobra filmska godina na Starom kontinentu

Konkurencija je ove godine zvučna i izrazito izjednačena

ZAGREB - Canneski pobjednik “Bijela vrpca”, francuska gangsterska saga “Prorok”, te dobitnik Oscara “Slumdog Millionaire” glavni su favoriti za ovogodišnje, 22. europske filmske nagrade koje se u subotu dodjeljuju u Bochumu.

Europske filmske nagrade - EFA - svojevrsna su europska verzija Oscara. Prema tradiciji, održavaju se svake druge godine u nekoj od europskih metropola, a svake druge godine u sjedištu Europske filmske akademije u Berlinu.

Prijestolnica kulture

Ove godine, međutim, Berlin je svoje domaćinstvo ustupio ruhrskoj oblasti, koja je kao megagrad (zapravo, grozd 53 natisnuta grada sa 5,2 milijuna stanovnika) ovogodišnja europska prijestolnica kulture.

Stoga se cijeli vikend program Europskih filmskih nagrada događa u različitim gradovima ruhrske oblasti, a prostori u kojima se zbiva program ponos su njemačke industrijske i tehnološke prošlosti. U petak, u najvećem i jednom od najstarijih njemačkih kinematografa, sali Lichtenburg u Essenu, bit će dodijeljena nagrada EFA za životno djelo britanskom redatelju Kenu Loachu. U subotu će pak biti glavna svečanost dodjele nagrada, koja se odvija u Jahrhunderthalle (Stoljetnoj dvorani), zapravo bivšoj termocentrali čeličane u Bochumu.

Vampirska drama

Osim što je ambijent ovogodišnjih EFA nesvakidašnji, i filmovi u konkurenciji pridonose zanimljivosti događaja - konkurencija je, naime, i zvučna i izrazito izjednačena. Za glavnu nagradu - europski film godine - nominirano je šest naslova. Dva od njih već su poznati oskarovski nominanti, “Slumdog Millionaire” Dannyja Boylea i “Žena kojoj sam čitao” Stephena Daldryja.

Uz njih, tu je i canneski pobjednik “Die Weisse Band/Bijela vrpca” Michaela Hanekea. No, najviše nominacija - čak šest - ima gangsterska saga “Le prrophete/Prorok” francuskog redatelja Jacquesa Audriarda koja se najvećim dijelom događa u marsejskom zatvoru, a za junaka ima mladog Arapa koji se uspinje na hijerarhiji korzikanske mafije.

Taj zanimljivi žanrovski film na tri jezika (francuskom, korzikanskom i arapskom) svidio se ne samo publici nego i kritici, pa je u studenom proglašen filmom godine u velikoj anketi svjetske kritike časopisa Sight & Sound. Peti nominirani za nagradu je švedska vampirska drama “Neka uđe onaj pravi” Thomasa Alfredsona, a šesti motovunski pobjednik, film “Fish Tank/Akvarij” Britanke Andree Arnold. Po broju nominacija na prvom je mjestu “Prorok” sa šest, “Slumdog Millionaire” ih ima pet, a “Bijela vrpca” četiri. Redatelji sva ta tri filma nominirani su i za režiju, a u toj konkurenciji društvo će im praviti Pedro Almodovar (“Slomljeni zagrljaji”), te Lars Von Trier, nominiran za kontroverznog “Antikrista”.

Glumačke nominacije ove su godine nešto manje zvučne nego što je to katkad bio slučaj, no među nominiranima svejedno ima zvijezda. Među ostalim, nominirane su Kate Winslet za “Ženu kojoj sam čitao”, Penelope Cruz za “Slomljene zagrljaje” i Charlotte Gainsbourg za “Antikrista”.

Ženska konkurencija

Ipak, slavne glumice u ovom slučaju nisu favoriti, a prilična je vjerojatnost da će nagrada EFA otići jednoj od dvije glumice koje utjelovljuju gnjevne djevojke: ili debitantici tinejdžerici Katie Jarvis za ulogu u “Akvariju”, ili Noomi Rapace za ulogu Lisberth Salander u ekranizaciji romana “Muškarci koji mrze žene” Stiega Larssona. Među muškarcima najpoznatije nominirano ime je Nijemac Moritz Bleibtreu (Baader Meinhof kompleks), a vrijedi spomenuti da je talijanski glumac Filippo Timi nominiran za ulogu Mussolinija u biografskoj drami “Vincere/Pobijediti” Marca Bellochia.

Regija bez nominacija

Manje kinematografije Balkana i srednje/istočne Europe već se godinama žale da u glasačkoj mašineriji EFA-e redovito bivaju preglasane, pa je i ove godine među nominiranima malo “istočnjaka”. Jedan rumunjsko-mađarski film (“Katalin Varga” Petera Stricklanda) nominiran je za najboljeg debitanta (Europsko otkriće), a slovački “Kako se kuhala povijest” nominiran je za najbolji dokumentarac, u kategoriji gdje je očiti favorit film “Agnezine plaže” Agnes Varda. Hrvatska, kao i zemlje iz uže regije, ove godine nema nominacija.

Glumački i redateljski favoriti: Noomi Rapace i Michael Haneke

Najbolji film:

Akvarij (Andrea Arnold, V. Britanija), Neka uđe onaj pravi (Thomas Alfredson, Švedska), Prorok (Jacques Audriard, Francuska), Žena kojoj sam čitao (Stephen Daldry, V. Britanija), Slumdog Millionaire (Danny Boyle, V. Britanija), Bijela vrpca (Michael Haneke, Njemačka)

Najbolja režija:

Pedro almodovar (Slomljeni zagrljaji), Andrea Arnold (Akvarij), Jacques Audriard (Prorok), Danny Boyle (Slumdog Millionaire), Michael Haneke (Bijela vrpca), Lars Von Trier (Antikrist)

Najbolja ženska uloga:

Penelope Cruz (Slomljeni zagrljaji), Charlotte Gainsbourg (Antikrist), Katie Jarvis (Akvarij), Yolande Moreau (Seraphine), Noomi Rapace (Djevojka s tetovažom zmaja), Kate Winslet (Žena kojoj sam čitao)

Najbolja muška uloga:

Moritz Bleibtreu (Baader Meinhof kompleks), Steve Evets (U potrazi za Ericom), David Kross (Žena kojoj sam čitao), Dev Patel (Slumdog Millionaire), Tahar Rahim (Prorok), Filippo Timi (Pobijediti)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:34