Sve u isto vrijeme

Film koji je dominirao Oscarima: junakinju je napustio muž, kćer je u lezbijskoj vezi, a na vratu joj je patrijarhalni ćaća

Everything Everywhere All at Once

 Patrick T. Fallon/Afp
Trebao je to isprva biti scenarij za Jackie Chana. Kako je otpao, autori su njegovu ulogu ponudili ženi

Jučerašnja dodjela Oscara završila je- za razliku od pokojih nedavnih- s jasnim pobjednikom. Taj pobjednik je film "Sve u isto vrijeme" (Everything Everywhere All At Once), superherojska satira s jakim azijskim štihom koja je od jedanaest nominacija osvojila čak sedam Oscara. Među tih sedam su Oscari za najbolji film, režiju, izvorni scenarij, te- to je doista rijetkost- tri od četiri glumačka. Oscari zbilja dugo nisu vidjeli ovakvo pometanje konkurencije od strane jednog filma.

"Everything Everywhere All At Once" djelo je tandema njujorških redatelja koji se zovu Daniel Kwan i Daniel Schreinert, a filmove potpisuju zajedničkim pseudonimom Danijeli (Daniels). Obojica redatelja su u srednjim tridesetima, rade zajedno već dugo, zanat su ispekli u muzičkom videu, a prije "Sve u isto vrijeme" snimili su samo jedan dugi film: apsurdnu crnu komediju "Swiss Army Man". "Everything Everywhere All At Once" koncipiran je sredinom prošlog desetljeća i trebao je isprva biti scenarij za Jackie Chana (što se u stilu i duhu filma i osjeti). Chan je u međuvremenu otpao pa su autori njegovu ulogu ponudili ženi: malezijsko-holivudskoj borilačkoj veteranki Michelle Yeoh. Film je premijeru imao u ožujku 2022. na žanrovski, ali pomalo off- nastrojenom festivalu "South by Southwest" u Austinu. Film se odmah potom u aprilu našao u kino distribuciji i u SAD, a i kod nas. Prošao je relativno neopazice, nije bio previše gledan, iako su rijetke recenzije bile pozitivne (mi smo mu "Jutarnjem listu" posvetili vrlo mali prostor, ali dali ocjenu četiri i pol). U SAD je film, međutim, rastao. Širio se dobrom usmenom preporukom, pa je postupno na sjevernoameričkom tržištu zgrnuo sto milijuna dolara-svoj gotovo peterostruki budžet. Da je u međuvremenu postao općekulturna refrenca, svjedoči i činjenica da ga je bivši predsjednik Barack Obama uvrstio u svoj popis deset najdražih filmova koje je gledao u 2022.

Film dvojice Danijela ujedno je i veliki, programatski iskorak za azijsko-američku kulturu. Jedan od dvojice suautora- Kwan- je njujorški Kinez, najveći dio likova u filmu su Kinezi, isto vrijedi i za glumce, a u filmu se dijelom i govori kineski. Troje azijskih glumaca iz filma- Michelle Yeoh, Ke Huy Quan i Stephanie Hsu- nominirani su na koncu za Oscare, previh dvoje su ga i dobili, a dobila ga je i vječna kneginja horora Jamie Lee Curtis kojoj je to bila prva nominacija u karijeri.

"Everything Everywhere All At Once" nije film koji je lako opisati. Ako u životu nikad niste vidjeli film u kojem se kung fu susreće s matematičkom teorijom kaosa, a marvelovski superjunaci sa sit-comom i Jackie Chanom, onda znajte da takav film postoji. To je "Sve u isto vrijeme".

Junakinja filma je vlasnica njujorške praonice (glumi Yeoh) koju upravo napušta suprug, kćer joj kani izautati lezbijsku vezu, a na vratu joj je i stari, zahtjevni i patrijarhalni ćaća. Da to ne budu jedini problemi, praonicu joj goni porezna inspekcija (točnije: sadistička inspektorica koju glumi Curtis). Točno na dan kad sve pođe naopako junakinji se – međutim- otvori koridor u paralelne dimenzije. Tu su multiverzumi koji se paralelno otvaraju onog časa kad lik donese neku- bilo kakvu- odluku. Iscijeđena mala poduzetnica i porezna dužnica najednom se pretvara u superjunakinju koja švrljajući kroz multiverzume jedina može spasiti svemir.

Zaplet bi- ukratko- mogao mirno proći kod Marvela, ali ne i ikonografija filma. Jer, umjesto marvelovskih mističnih i velebnih setova, film Danielsa sav se zbiva u neglamuroznom razizemlju radničkog New Yorka: glavni setovi filma su kineska praonica i ured porezne ispostave. Superjunakinja filma ima životne probleme iz sumorne realističke drame, a film je pri tome anarhično lud i zapravo podosta smiješan.

Pišući prošlog travnja u "Jutarnjem" o filmu "Sve u isto vrijeme" napisao sam kako bi se film "najbolje mogao opisati kao Caprin "Taj divni život" na psihodeličnim drogama", te kako je taj film "ludi, nepredvidivi trip." Štošta je u tom filmu nepredvidivo. Takva je- ispada- i njegova sudbina. Sudbina začinjena sa sedam Oscara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:35