FILMSKA PRETPREMIJERA

Harry Potter i darovi smrti: Dostojan oproštaj od Hogwartsa

Tko zna kako bi izgledala franšiza o Harryju Potteru da je Steven Spielberg postao redatelj tih filmova? Kompanija Warner Bros. otkupila je filmska prava za dva milijuna dolara tek što je prvi roman J. K. Rowling objavljen u Velikoj Britaniji te potražila koproducenta u Spielbergovom DreamWorksu, no interes je bio slab.

Kada je knjiga postala megahit u Americi, Spielberg je promijenio mišljenje, ali ju je htio realizirati uz pomoć kompjutorske animacije, koju je Pixar (“Priča o igračkama”, “Život buba”) upravo uveo u modu.

U Warner Brosu su procijenili da to nije pravo rješenje te angažirali Chrisa Columbusa, redatelja serijala “Sam u kući” i komedije “Gđa. Doubtfire”. Nisu pogriješili, jer je šest filmova prema romanima J. K. Rowling dosad zgrnulo pet milijardi i 300 milijuna dolara bruto.

Koliko je danas “Harry Potter” kompleksna franšiza ukazuju dvije “sitnice”. Prvo, u histeriji da se njihov unosni serijal bliži kraju, Warner Bros. je odlučio posljednju knjigu “Harry Potter i darovi smrti” pretvoriti u filmski diptih. I prije je bilo jasno da su romani suviše opsežni, pa su čitavi dramski odvojci u dosadašnjim scenarističkim prilagodbama letjeli van, no svjesni da takvo razbacivanje više nema smisla, u Warner Brosu su procijenili da oproštaj od serijala mora biti dostojanstven: predložak će se poštovati gotovo doslovno.

Zgrnut će milijarde

Drugo, najavljeno je da će posljednja dva dijela biti u 3D tehnici. Ipak, nakon kritika koja je opravdano dobila traljava 3D prilagodba blockbustera “Sudar Titana”, takva se blamaža nije smjela dogoditi “Harryju Potteru”. Kada je postalo očigledno da 3D verzija ne može biti zgotovljena na vrijeme, a da se dogovoreni termin premijere ne smije odgađati, 2D verzija iskrsnula je kao suvisla opcija. Budući da će svi filmovi iz serijala kad-tad biti prebačeni na 3D format i na taj će se način zgrnuti još milijardi dolara, propust nije prevelik. Osim toga, svi jamče da ćemo drugi dio - čija je premijera zakazana za 15. srpnja naredne godine - posve izvjesno moći gledati 3D naočalama.

Što nas očekuje u prvom dijelu “Harryja Pottera i darova smrti”? Najveća je novina da ćemo Hogwarts, školu za mađioničare, vidjeti samo u jednom kratkom ulomku. Harry Potter (Daniel Radcliffe) i njegovi prijatelji Hermione (Emma Watson) i Ron (Rupert Grint) doslovno su u bijegu. Njihova glavnog oslonca, profesora Dumbledorea, više nema, lord Voldemort (Ralph Fiennes) kao da je preuzeo kontrolu nad svime do čega je njima stalo, no situacija nije posve bezizlazna: ukoliko pronađu sve horkrukse, predmete u kojima se krije tajna njegove besmrtnosti, možda ga uspiju poraziti. Izgledi im, međutim, nisu osobiti.

Lutanje Londonom

Voldemort je izdao naredbu svojim Smrtnošama da mu po svaku cijenu dovedu Harryja. Tek će se sada razjasniti kako je beba uspjela preživjeti zamku u kojoj su stradali njezini roditelji.

Redatelj David Yates - koji je potpisao ponešto razočaravajuću “peticu” i mnogo efektniju “šesticu” - najviše se radovao scenama u kojima njegovi protagonisti poput najobičnijih tinejdžera lutaju Londonom. Zasigurno, to najviše zanima i poklonike filmskog serijala čiji se prvi dio sedmog izdanja počinje prikazivati narednog vikenda u gotovo cijelom svijetu, pa i u Hrvatskoj.

Bill Nighy

Ipak neće biti jedini bez uloge u Potteru

Već sam mislio da sam jedini engleski glumac koji nikad neće glumiti u “Harryju Potteru” - ironično je komentirao 60-godišnji Bill Nighy kada su mu ponudili ulogu ministra magije Rufusa Scrimgoera u “Darovima smrti”. Imao je za to najbolje preporuke, jer je s redateljem Davidom Yatesom surađivao na odličnoj BBC-jevoj mini seriji “U vrtlogu igre”, u kojoj je tumačio lik novinskog urednika: u slabijoj hollywoodskoj preradi potonji je promijenio spol, a dočarala ga je Helen Mirren. Nighy je postao poznata faca tek u zrelijoj dobi. Ugledni kazališni glumac počeo je briljirati na filmu i televiziji tek nakon četrdesete. Osobito se istakao u komedijama “Napokon ljubav” i “Rock’n’roll brod”, a odskočna daska bili su mu “Underworld” i “Pirati s Kariba”. Velika mu je prednost to što bira angažmane prema zanimljivosti, a ne prema veličini uloge.

Rhys Ifans

Otac Lune Lovegood i Harryjev branitelj

Uloga je dobra, redatelj je odličan, scenarij nije loš, kao ni honorar, no o svemu tome ne mogu vam ništa reći - izvijestio je novinare 42-godišnji velški glumac Rhys Ifans kada je potpisao ugovor za nastup u predstojećem izdanju serijala “Spider-Man”. Glumit će negativca, ne zna se još kako mu se zove lik, a naslovnu ulogu preuzeo je od Tobeyja McGuirea znatno mlađi Andrew Garfield. Ifans je još u ljeto bio zdvojan jer mu je djevojka Sienna Miller objavila raskid preko telefona, pa ga je morala utješiti najbolja prijateljica Kate Moss. Uspjeh u karijeri zasigurno će zaliječiti emocionalne rane, jer uloge u “Harryju Potteru” i “Spider-Manu” mnogi mogu samo priželjkivati. U “Darovima smrti” Ifans glumi Xenophiliusa, oca čarobne Lune Lovegood i urednika Quibblera: taj magazin zagovara Harryja i kada ga svi drugi mediji napadaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:48