ZNATE LI ZA VIDEOBOX?

Hrvatska serija ‘iz garaže‘ osvaja You Tube: ‘Studenti smo, ali sami sve plaćamo, a uzor nam je Seinfeld‘

David, Karlo i Ivor

 Privatna arhiva
Četiri studenta s Akademije dramskih umjetnosti već su izbacili dvije epizode, a nisu htjeli čekati novac od HAVCA-a već su krenuli sami

Četvorica mladih kreativaca, zanimljive crtice iz svakodnevnog života i entuzijazam koji sve to spaja zaslužni su za vrlo uspješni početak nove hrvatske serije – Videobox. Radnja prati Ivora i Davida koji rade u second hand dućanu Videobox i Karla koji živi u blizini, a kroz svakodnevne uobičajene situacije priča se postepeno "petlja" u neočekivanim smjerovima. Mlada ekipa tako prolazi kroz razne životne, poslovne i romantične zavrzlame, a njihove pustolovine na YouTubeu prate tisuće oduševljenih gledatelja.

Prva epizoda "Ruka sudbine" objavljena je prije dva mjeseca i već je pogledana više od 11 tisuća puta, dok se druga epizoda u samo dva tjedna popela do polovice te brojke. Malo je sadržaja na internetu koji nisu pokupili ni jednu kritiku, zamjerku ili negodovanje trolova, ali serija Videobox je jedna od njih.

Spremni za more informacija o studentskom životu? Pridruži se Facebook grupi Sara sa Save i saznaj baš što te zanima – od crva u menzi do diplome u džepu.

- Bojali smo se da ćemo objaviti epizodu i da će je samo nekolicina naših prijatelja pogledati. No, evo naprotiv, dosta se proširilo i doprijeli smo čak do nekih tipova publike i ljudi za koje smo mislili da nikad ne bismo – otkriva Karlo Vorih, jedan od četvorice koja čini glavnu ekipu.

image

David, Karlo i Ivor

Privatna arhiva

Uz njega tu su i Marko Bičanić, Ivor Lapić i David Bakarić. Svi su uključeni u sve faze procesa – od pisanja scenarija, snimanja, montiranja i svega što je potrebno da se epizoda producira do kraja. Točna raspodjela, objašnjava Karlo, ne postoji. Marko je za sada glavni mozak iza scene, Karlo, David i Ivor glume, ali kada nisu u kadru preuzimaju i funkcije snimatelja slike ili tona.

- Radi se o svojevrsnom boy bendu u kojem svi znaju svirati – govori Karlo.

Znaju se još od srednjoškolskih dana, a povezala ih je ljubav prema filmu. Karlo je Marka upoznao na filmskim radionicama u Blank_filmskom inkubatoru, dok Davida i Ivora zna iz srednje škole nakon koje su sva četvorica upisali Akademiju dramske umjetnosti. Ivor i David su na odsjeku Snimanja, a Marko i Karlo na Filmskoj režiji.

- Kliknuli smo na temelju zajedničkih ukusa u film, serije i humor, no kad smo se krenuli družiti još smo daleko bili od ideje da idemo svi zajedno raditi seriju – kaže.

image

Iza kulisa serije "Videobox"

Privatna arhiva

Studiranje na ADU funkcionira tako da studenti različitih odsjeka surađuju na filmskim zadacima, a na temelju jednog od njih nastala je ideja da zajedno naprave nešto u obliku serije. Verzije su nastavili razvijati i izvan fakulteta da bi naposljetku nastao Videobox. Prve ideje počeli su smišljati krajem 2020., a sredinom sljedeće godine napisali su i prijavili sezonu Videoboxa na natječaj HAVC-a.

- To je veoma kompliciran i vremenski dug proces pa smo shvatili da ćemo teško išta snimiti ako budemo čekali vanjsko financiranje. S obzirom na to da imamo iskustva s gerilskom produkcijom, uzeli smo stvari u svoje ruke i krenuli snimati – prisjeća se Karlo.

image

Iza kulisa serije "Videobox"

Privatna arhiva

I tako je sve krenulo.

Trenutno sve financiraju iz svog džepa, a pomaže im Blansk_filmski inkubator čiji su članovi još iz srednjoškolskih dana. Koriste se njihovom opremom kako bi epizode ipak bile napravljene na produkcijskoj razini I, umjesto amaterskog YouTube izgleda, imale pravi filmski izgled.

Ideje crpe iz svakodnevice, a često su se znali događati trenuci gdje bi se zaustavili i rekli "zapiši to kao ideju". S vremenom ih je bilo sve više pa su krenuli smišljati epizode pri čemu se pokazalo da dobro funkcioniraju kao grupa. Međusobnim nadopunjavanjem brzo bi nastala glavna ideja epizode.

- Vrlo rano u procesu smišljanja smo postavili nas kao likove, vremenski period te neku generalnu premisu i ton. Najveća prekretnica, koja je otvorila lavinu ideja i ubrzala proces dovršavanja scenarija, jest bila kada smo osmislili koncept "second hand" dućana kao glavnu lokaciju serije – prepričava Karlo.

image

David Bakarić

Privatna arhiva

Dućan je, objašnjava, lokacija na kojoj se njihovi likovi mogu opravdano okupiti, započeti i završiti priče, a za razliku od kafića i stanova nije toliko puta viđen u drugim serijama. Većina događaja je adaptacija stvarnosti, ali ne njezina potpuna kopija.

- U seriji smo mi kao likovi karikirani i glumimo povišene verzije sebe, ali stvarnost nam je uvijek nit vodilja, bilo to situacijski ili emotivno – objašnjava ovaj student ADU. Što se tiče serija koji su im uzor, Karlo ističe "Curb Your Enthusiasm", "Seinfeld", "Louie", "How i Met Your Mother" i "Crashing" jer su im bliski vrsta humora i teme koje one obrađuju.

Prije nego su objavili prvu epizodu, bilo ih je strah da će sve stati na nekoliko pozitivnih komentara prijatelja pa su tome doskočili upornim i predanim radom.

- Proveli smo nekoliko mjeseci stvarajući i trudili se da izvedemo cijelu pilot epizodu što kvalitetnije. Željeli smo se prvi put što bolje predstaviti kako bi znali ima li to što želimo raditi nekog smisla – otkriva Karlo i dodaje kako im je prvotna motivacija bila to što stvaraju nešto zabavno, a kasnije i to što takvog sadržaja nema na hrvatskoj sceni.

image

Iza kulisa serije "Videobox"

Privatna arhiva

- Trenutno nemamo definiran broj epizoda, vodimo se onim "go with the flow". Nakon svake epizode krećemo smišljati novu u nadi da ćemo je što prije snimiti. Rekli smo da ih moramo snimiti barem pet, čisto iz razloga da sebi dokažemo da možemo – ističe.

Cilj im je napraviti dovoljno za jednu sezonu, iako ideja ima i za puno više. Najveća je prepreka to što produkcija uzima mnogo vremena, a uz fakultet i poslove teško je konstantno raditi na seriji. Trenutno ju ne planiraju plasirati na televiziju, već epizode objavljivati na YouTubeu i dalje se usavršavati.

- Sanjamo o tome da na ovome putu možemo zarađivati i da Videobox zaživi kao prava televizijska serija kojoj možemo posvećivati sve svoje vrijeme – priznaje.

image

Kadrovi iz serije

Privatna arhiva

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:21