AMERIČKA VERZIJA

Jasno je što je Hanksa privuklo glavnom liku... Sve mu smeta, kad netko nepropisno parkira automobil ili nemarno odlaže smeće

Tom Hanks, Čovjek zvan Otto

 Landmark Media/Alamy/Alamy/Profimedia/Landmark Media/alamy/alamy/profimedia
Švedska adaptacija knjige ‘Čovjek zvan Ove‘ postala je treći najgledaniji film u povijesti švedske kinematografije, zatim je nominirana za dva Oscara

Godine 2012. švedski pisac Fredrik Backman objavio je svoj prvi roman naslovljen "Čovjek zvan Ove". U knjižarama je imao golem uspjeh, prodan je u pola milijuna primjeraka, a već 2015. po njemu je snimljen istoimeni film koji se najprije afirmirao na domaćem tržištu, postao je treći najgledaniji film u povijesti švedske kinematografije, zatim je nominiran za dva Oscara - za najbolju masku i najbolji strani film - a dobio je i Europsku filmsku nagradu za najbolju komediju. Režirao ga je Hannes Holm, sam je napisao scenarij po Backmanovoj knjizi, dok je glavnu ulogu, čangrizavog Ovea, sjajno odigrao švedski karakterni glumac Rolf Lassgård. Američki prijevod knjige proveo je 42 tjedna na top-listi knjiga The New York Timesa, što je bilo dostatno da holivudski producenti počnu odvagivati mogućnost ekranizacije za njihovo tržište. Nisu trebali čekati dugo, jer se knjiga jako dopala velikom holivudskom glumcu Tomu Hanksu, koji unatoč tome što je zašao u zrelu dob nije nimalo smanjio glumačku i producentsku aktivnost. Udružio se sa švedskim producentom Fredrikom Nicastrom, kojem je imponiralo da je Hanksova kompanija Playtone (osnovao ju je sa suprugom Ritom Wilson i kolegom Garyjem Goetzmanom) ekranizira njegov veliki uspjeh. Hanksu se, naime, jako dopao lik Ovea, posjedovao je prizemljenost kakvu imaju mnogi njegovu likovi, jedino što je smatrao da mu za američku verziju moraju promijeniti ime. Tako je nastao "Čovjek zvan Otto", čiji je budžet iznosio za švedske standarde nevjerojatnih 50 milijuna dolara, a za redatelja su odabrali Marca Forstera, koji u filmografiji ima jedan blockbuster o Jamesu Bondu, "Zrno utjehe", no puno su bolje primljene niskobudžetne drame "Bal čudovišta", za koji je Halle Berry nagrađena Oscarom, i "San o životu J. M. Barrieja": u potonjem je Johnny Depp glumio autora "Petra Pana", dok mu je partnerica bila Kate Winslet.

Projekt se činio obećavajućim, što se i potvrdilo kad je film razmjerno brzo pokrio troškove produkcije: još nije ostvario profit, ali kako je međunarodna distribucija tek počela, to po svoj prilici i neće biti problem. Trebalo je malo nagovaranja da Truman Hanks, glumčev sin, pristane igrati Otta u mladim danima, on nije imao glumačkog iskustva, na filmu je radio na posve drugim poslovima, međutim, otac i majka uvjerili su ga da će se lako snaći pred kamerama. Rita Wilson je pak sudjelovala u skladanju naslovne pjesme "Till You‘re Home", koja se našla na široj listi nominiranih za Oscara.

Ako ste gledali švedski film, jasno vam je što je Hanksa privuklo glavnom liku. Ove - odnosno u američkoj verziji Otto - je udovac koji je predstavnik stanara u kvartu u kojem živi. Pokojna supruga Sonya jako mu nedostaje i možda iz tog razloga on je tako sitničav. Sve mu smeta, kad netko nepropisno parkira automobil ili nemarno odlaže smeće, Otto je tu da ga upozori da postoji red i da ga se svi trebaju pridržavati. Život mu se potpuno promijeni kad dobije nove susjede, to su meksički imigranti, imaju već dvoje djece, a supruga Marisol (Mariana Treviño) očekuje i treće. Puni su energije, za razliku od Otta, kojemu Sonya jako nedostaje.

Po žanru je "Čovjek zvan Otto" tragikomedija, no većina gledatelja imat će dojam da je u pitanju film koji usprkos stalnim junakovim pokušajima da se ubije itekako cijeni život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:03