MINISTARSTVO FILMA

'JOY' - FILMSKA BIOGRAFIJA KUĆANICE KOJA POSTAJE BOGATAŠICA Russell je vješt režiser, koji je kadar unijeti poeziju i u nešto tako odurno kao TV prodaja

 Foto: Promo

Joy Mangano bila je aerodromska šalterska službenica i razvedena majka troje djece kad je 1989. godine smislila “čudesnu krpu” za praktično ribanje podova.

Pošto se zadužila do guše i uzalud obijala odjele trgovačkih kuća, Mangano je sa svojom “miracle mop” doživjela uspjeh tek kad ju je osobno počela reklamirati preko TV prodaje.

“Joy” je biografski film o toj bogatašici/inovatorici koji potpisuje David O. Russell, s Jennifer Lawrence u glavnoj ulozi. Film prati Joyin život od razdoblja kad je bila anonimna “očajna kućanica”, preko borbe za patent pa do poslovnog trijumfa.

Pritom je obitelj u “Joy” prikazana kao nesnosni osinjak, dok prikaz biznisa ostavlja nerijetko dojam zaslađene kapitalističke fantazije.

Film ima impresivan kast (među inim, Isabella Rossellini, Bradley Cooper i Robert De Niro). Russell je vješt režiser, koji je kadar unijeti poeziju i u nešto tako odurno kao TV prodaja.

Film je, međutim, dramaturški strašno neuredan i bez prave dramske, ali i sociopolitičke oštrice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 14:03