TELEVIZIJSKI HIT

KAKO ĆE ZAVRŠITI SERIJA KOJA JE ZA MALE EKRANE PRIKOVALA MILIJUNE GLEDATELJA?

Serija prati transformaciju učitelja kemije u pohlepnog Heisenberga i moralnu propast njega i njegove obitelji, ali bez moraliziranja

Kada je sredinom srpnja prošle godine objavljeno kako je 2,9 milijuna ljudi diljem SAD-a popratilo početak pete sezone serije “Breaking Bad” koja se prikazuje na kabelskom kanalu AMC (kod nas ju je otkupila NovaTV i do sada su emitirane tri sezone), bilo je jasno da su autori serije napravili odličan posao. Podijelivši sezonu u dva dijela, odlučili su nas godinu dana držati u neizvjesnosti, no došlo je vrijeme i za veliki finale: pod nazivom “Blood Money” 11. kolovoza kreće prva od preostalih osam epizoda, a ako je suditi po prošlogodišnjim brojkama, i u nedjelju možemo očekivati izvrsnu gledanost.

Revolt protiv normi

Glavni lik serije Walter White (glumi ga izvrsni Bryan Cranston) sredovječni je, prekvalificirani srednjoškolski profesor kemije koji svoj entuzijazam pokušava prenijeti na nezainteresirane učenike. Nakon nastave fuša u autopraonici gdje pere aute tim istim bahatim učenicima kojima predaje. Kod kuće ima sina koji ima dječju paralizu, nezaposlenu ženu i neplaniranu bebu na putu. Uskoro saznaje da ima rak pluća u terminalnoj fazi, a kada na televiziji vidi da je u jednoj policijskoj akciji zaplijenjen metamfetamin u vrijednosti od 700 tisuća dolara, dođe na ideju kako bi mogao brzo zaraditi novac koji mu je potreban da bi zbrinuo obitelj, koristeći jednu stvar koju savršeno zna - kemiju. Spetlja se sa sitnim dilerom Jessejem Pinkmanom (također odlični Aaron Paul), zajedno kupe dotrajalu kamp-kućicu u kojoj instaliraju mobilni laboratorij i s njim se otisnu u pustinje New Mexica gdje “kuhaju” meth plave boje i 99-postotne čistoće koji postane izuzetno cijenjen i tražen na tržištu.

Walt želi ispuniti patrijarhalnu ulogu hranitelja obitelji, te stoga odbija financijsku pomoć imućnih prijatelja: u njegovom sustavu vrijednosti kršenje zakona prihvatljivije je nego tuđe milosrđe. Prkoseći sustavu koji ga je izigrao, njegova uloga “kuhara” također je revolt protiv socijalnih normi i života kakav je dosad vodio. Kao gledatelji suosjećamo s njim i njegovim motivima i očajno želimo da uspije, no kao u grčkoj tragediji - njegov je poraz neizbježan.

Vince Gilligan, tvorac ove napete serije koja bez moraliziranja prati moralnu propast jedne obitelji, sebe je opisao kao “dosadnog i pokornog građanina” kojemu je bilo zanimljivo pisati o stvarima koje inače nikada ne bi činio, a publika, rekao je, “voli gledati likove od kojih bježi u stvarnom životu”.

Kroz pet sezona serija prati Waltovu transformaciju u pohlepnog i opasnog Heisenberga, čija motivacija više nije isključivo financijska sigurnost, već želja za moći. Heisenberg je kompletna suprotnost starog Walta: živi po svojim pravilima i ne plaši se zaprijetiti, povrijediti ili čak ubiti nekoga da bi dobio ono što želi.

Procurile prve kritike

Uvijek korak ispred zakona i opasnih rivala iz svijeta kriminala, Walt prolazi put od brižnog oca i supruga do nemilosrdnog i neustrašivog konkurenta na narko-tržištu.

Kako je već uobičajeno, američki novinari dobili su dozvolu da nešto ranije pogledaju prvu epizodu nastavka, a embargo na recenzije istekao je 29. srpnja, kada su objavljene i prve kritike, dakako bez spojlera. Ono što sve najviše zanima jest kako će serija završiti? Na internetskoj stranici nazvanoj Betting Bad, fanovi se već uvelike klade na finalni ishod, a Vince Gilligan otkrio je da je plakao tijekom pisanja posljednje epizode, koja je, unatoč tome što je serija bila vrlo pomno isplanirana, izmijenjena u odnosu na prvotni plan. Uvjeren je da će gledatelji biti zadovoljni, a s obzirom na dosad prikazano, u to nema razloga sumnjati.

Kako piše filmski kritičar Hollywood Reportera Tim Goodman, uz nekoliko flashbackova na početku, serija se nastavlja tamo gdje je stala zadnja epizoda: dok se olakšava na Waltovom zahodu, njegov šogor Hank traži prikladno štivo za čitanje i nailazi na knjigu s posvetom, koju je Waltu poklonio u trećoj sezoni ubijeni Gale. Izraz na Hankovom licu govori da je shvatio da je Walt zapravo Heisenberg i jasno je da će njegovo otkriće biti ključno u zadnjim epizodama.

Goodman predviđa “borbu u superteškoj kategoriji” između Walta i Hanka, lojalnog DEA agenta kod kojeg do sada nismo još vidjeli znakove korupcije, no hoće li mu kolege vjerovati kako nije znao da je njegov šogor kralj droge? Hoće li on izdati Walta, ili će to ipak biti netko drugi? Gilligan je u nedavnom intervjuu izjavio kako je Dean Norris, koji tumači Hanka, glumac koji je najviše napredovao tijekom serije, a njegov lik naprosto je procvao u odnosu na prvu sezonu, kada je bio samo nadobudni macho agent s neukusnim humorom koji priča rasističke viceve i ima seksualne fantazije o Shaniji Twain.

Jesse kao surogat sin

Zanimljivo će biti vidjeti i što se u posljednjim epizodama događa s Jessejem, koji se povukao iz biznisa, a koji - unatoč njihovom vječito toplo-hladnom odnosu - funkcionira kao neka vrsta Waltovog surogat sina. U originalnom scenariju lik Jessea trebao je biti ubijen već nakon prve sezone, no vidjevši odličnu glumačku izvedbu Aarona Paula i njegovu popularnost kod fanova, Gilligan se predomislio.

S druge strane, Waltov ego zasigurno bi htio da se sazna kako je on Heisenberg i kakvo je čudesno carstvo izgradio, a njegov ponos i dalje će biti njegov najveći neprijatelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 02:37