FILM 'LEA I DARIJA'

Klara Naku i Tamy Zajec: Snimajući film proživjele smo sve što se dogodilo našim junakinjama

Za obje djevojčice, novopečene glumice, prvo filmsko iskustvo bilo je fatalno - i dok Tamy želi biti plesačica, Klara sanja o glumi

ZAGREB - Uspio sam Leu vratiti na daske HNK - izjavio je redatelj Branko Ivanda u povodu zagrebačke premijere svoga filma “Lea i Darija”, održane upravo na mjestu gdje je Lea Deutsch u razdoblju prije Drugoga svjetskog rata odigrala svoje najvažnije uloge.

Nekadašnje čudo od djeteta, Lea Deutsch, djevojčica iz zagrebačke židovske obitelji, zajedno s prijateljicom Darijom Gasteiger glumila je u kazališnoj skupini Dječje carstvo. Nazivali su je “hrvatskom Shirley Temple”, a za njene se predstave redovito tražila ulaznica više. Uspostavom NDH i donošenjem rasnih zakona zabranjeno joj je nastupanje, a preminula je u dobi od 16 godina u stočnom vagonu na putu za Auschwitz.

Leinu tragičnu sudbinu redatelj Branko Ivanda oteo je zaboravu snimivši prvo dokumentarni, a potom i igrani film koji je neposredno uoči zagrebačke premijere bio prikazan i u Lincoln Centeru u New Yorku. Za ulogu Lee i Darije Ivanda je izabrao Klaru Naku i Tamy Zajec, djevojke koje dosad nisu imale glumačkog iskustva, no odlično su se snašle ispred kamere, a svoj prvi susret s filmom opisuju kao predivno iskustvo u kojem su obje uživale:

- Sve sam radila sa zadovoljstvom, naučila sam još bolje klizati i prvi sam put uopće vidjela kako izgleda filmski set. Nekoliko puta išla sam i kod gospodina Šljivca u Zvjezdice na instrukcije iz pjevanja kako bih mogla što bolje prenijeti Lein pjevački talent, no glasove u pjevačkim točkama ipak su nam posudile djevojke iz Zvjezdica - objašnjava Klara kojoj je glas posudila Lea Doležal, kći pjevačice Sanje Doležal koja također ima malu ulogu u filmu.

Odlazak u Ameriku

Tamy je za potrebe filma morala obojiti kosu u plavo i napraviti minival, a tijekom snimanja nosila je i plave leće kako bi što vjerodostojnije utjelovila svoj filmski lik, Dariju. Najzahtjevnije joj je bilo, kaže, sjediti pod haubom.

- Malo sam se plašila kako će moji prijatelji u razredu reagirati na minival, ali super je ispalo. Iako su isprva mislili da sam u filmu nosila periku, morala sam ih uvjeriti da je to zaista bila moja kosa - smije se Tamy.

Klaru, koja fizički veoma nalikuje na Leu, pitali smo ima li kakvih karakternih sličnosti između nje i Lee.

- Lea je bila ponosna i prkosna do samoga kraja. Ne znam kako bih ja reagirala jer se, srećom, nikad nisam našla u takvoj situaciji, no ona je stvarno bila čudo od djeteta i ostavila je taj ponos do kraja. Ona je bila zagrebačka Anna Frank.

I Klara i Tamy plešu od malih nogu, a “krivac” za to je Tamyna majka Jasminka Zajec, voditeljica kluba Step by Step, koja je surađivala i na koreografijama u filmu. Ljubav prema plesu prenijela je i na svoje dvije kćeri, a Tamyno sudjelovanje u filmu vidi i kao dobar način da se promovira ovaj ples.

- Odrasla sam u plesačkom okruženju i bilo je logično da se i ja počnem time baviti. Velika mi je želja jednoga dana otići u Ameriku i nastupiti u reality showu ‘So you think you can dance’. Prvo se održavaju plesačke audicije, a najbolje izaberu za Las Vegas gdje se održava drugi krug audicija na kojem izaberu deset cura i deset dečki, koje potom spoje u parove. Svaki tjedan uče dvije koreografije s kojima nastupaju u kazalištima i svaki tjedan ispada jedan par. San mi je jednoga dana otići tamo - kaže Tamy koja svoj zarađeni honorar od uloge čuva za put u Ameriku.

Velika odgovornost

Obje su djevojke odlične učenice, petnaestogodišnja Tamy obožava matematiku te je ove godine upisala XV. gimnaziju.

- Pohađam još i plesnu školu u Velikoj Gorici. Ujutro sam u jednoj školi, popodne u drugoj, a navečer imam treninge stepa u klubu. Naporno je, ali uspijevam nekako sve uskladiti. Volim i pjevati, a kako u plesnoj školi imamo i vokalne tehnike i scenski govor, to mi je puno pomoglo za ulogu u filmu - priča Tamy kojoj ne ostaje puno vremena za hobije, no zimi voli skijati.

Dvije godine mlađa Klara ide u sedmi razred OŠ Antuna Mihanovića, a tijekom snimanja zaljubila se u glumu zbog koje je čak i step pao u drugi plan.

- Upisala sam se u dramsku grupu u ZKM-u i želim se upisati na Akademiju dramskih umjetnosti. Idem još i na suvremeni ples u ZKM, zatim u školu pjevanja, učim paralelno engleski i francuski, a trenutačno se pripremam za Lidrano - nabraja svestrana Klara.

Budući da su Lea i Darija bile stvarne osobe, na malim je glumicama ležala i velika odgovornost interpretacije. Jesu li o tom razdoblju povijesti išta znale prije snimanja filma?

- Bila mi je velika čast glumiti čudo od djeteta, ali imala sam veliko strahopoštovanje prema ulozi. Redatelj mi je prije svake scene objasnio sve što treba, a roditelji su mi objasnili povijesni dio. Lijepo mi je što sada znam tu tragičnu priču i što ću je moći prenositi prijateljima, a oni, pak, svojim prijateljima kako se Leina sudbina ne bi zaboravila - kaže Klara.

Starija Tamy o holokaustu je učila u školi, ali je, kaže, o ratnim stradanjima, fašizmu i apsurdu rata puno više naučila iz scenarija i na snimanju filma, nego na satovima povijesti.

- Imam osjećaj da smo snimajući ovaj film na neki način proživjele sve što su i Lea i Darija proživjele. Mislim da sada o tome znamo puno više od naših vršnjaka - smatra Tamy, a Klara dodaje:

- Jedna od poruka filma je da trebamo poticati talente i pomagati im, da budemo ponosni na njih, da ne budemo sebični i da se ne bojimo pomoći nekome jer i mala pomoć možda može spasiti nekoga kao što je mogla spasiti Leu.

Starije kolegice

Djevojke su pohvalile cijelu filmsku ekipu, a posebno svoje filmske majke, Zrinku Cvitešić i Lindu Begonju, s kojima su se odlično slagale.

- Zrinka svaki posao odradi vrlo profesionalno, pa je tako bila i prekrasna filmska majka. Učila sam od nje i davala mi je savjete koje sam svesrdno upijala. Cijela ekipa bila je vrlo velikodušna, svi su mi pomagali zato što su znali da se prvi put susrećem s filmom i svima im velika hvala što su me mazili i pazili - ističe Klara.

Glumačke uzore još nemaju, no Klari je najdraža glumica Natalie Portman, a Tamy voli gledati Keiru Knightley. Što se njihove karijere tiče, smatraju da za slavu ima vremena, obje su i dalje tek vesele djevojčice koje bi zasigurno radije plesale nego davale izjave za novine, a jedino što se promijenilo u njihovim životima jest da sada dobivaju malo više zahtjeva za prijateljstvo na Facebooku.

U Gundulićevoj 29 živjela je obitelj Lee Deutsch

Tijekom intervjua u povodu prikazivanja dokumentarnog filma o Lei i Dariji redatelj Branko Ivanda ispričao je kako na bivšoj adresi Deutschevih u Gundulićevoj 29 namjerava otvoriti Muzej holokausta.

- I dalje sam za to zainteresiran te apeliram na gradonačelnika i cijelu našu Vladu, čak i na predsjednika Republike. Ta zgrada bi mogla postati centar Lea Deutsch u koji bi se stavili svi artefakti, u kojem bi se prikazivali filmovi i u kojem bi se moglo vidjeti sve ostalo što su Zagreb i Hrvatska dužni našim židovskim sugrađanima. Nadam se da će ovi filmovi nekoga potaknuti na provođenje te moje ideje.

Darija danas s kćeri živi u Innsbrucku

Darija Gasteiger danas živi u Innsbrucku. Iako je bila iznimno talentirana, nikad se više nije bavila glumom. Poslije se udala, ona i suprug ispočetka su se bavili turizmom, a potom se posvetila uzgajanju jedne posebne vrste njemačkih pasa. Živi s kćeri koja ima Downov sindrom, a sin joj je jedan od najboljih ilustratora u Austriji i radi za jedne bečke dnevne novine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 23:44