ZAGREB FILM FESTIVAL

Knjaz, Banksy i film 'Kao da me nema' po romanu Slavenke Drakulić na ZFF-u

Za Zlatna kolica natječe se 11 dugih, 10 kratkih i 16 dokumentarnih u glavnom programu te 11 kratkih hrvatskih filmova u programu Kockice, sveukupno 95 filmova na festivalu

Osmi Zagreb Film Festival održat će se 17. do 23. listopada 2010. godine na više lokacija - u kinima Europa, Tuškanac, Plesni centar, Dokukinu Croatia i Muzeju suvremene umjetnosti. Najveće zanimanje mogli bi privući filmovi domaćih autora, graffiti-legende Banksyja ili irski film " Kao da me nema" rađen po romanu Slavenke Drakulić.

' Najveća novost osmog ZFF-a je promjena lokacije – ove smo godine u centru grada, ali smo i prešli preko Save u MSU, što nas izuzetno veseli. Programski nastavljamo dobru tradiciju predstavljanja najboljih debitantskih filmova iz prošle godine i kvalitetnih popratnih programa. Otvaramo švedskim ' Razumnim rješenjem' Jörgena Bergmarka, filmom o ljubavi i preljubu, a drugi švedski film u programu 'Sebbe' Babaka Najafija, nagrađen za najboljeg debitanta u Berlinu, priča je o usamljenom 15-godišnjaku. Filmovi o djeci i mladima svojevrsni su lajtmotiv glavnog programa: 'Zimska kost' Debre Granik, najhvaljeniji nezavisni američki film ove godine nagrađen u Berlinu i Sundanceu, prati 17-godišnjakinju u potrazi za ocem kriminalcem, 'Tilva Roš' Nikole Ležaića prati tinejdžere u središnjoj Srbiji koji ljeto provode vozeći skejt i snimajući se u stilu 'Jackassa', film ' Izmišljene ljubavi' prošlogodišnjeg pobjednika Xaviera Dolana se bavi ljubavnim trokutom među prijateljima tinejdžerima, a još jedan ZFF-ov znanac – Taika Waititi stiže na festival s filmom 'Boy' o istoimenom dječaku koji sredinom 80-ih odrasta na Novom Zelandu uz glazbu Michaela Jacksona. Poznata glumica Samantha Morton na ZFF dolazi u novoj ulozi – redateljice (već smo je gledali u filmovima 'Sinegdoha, New York' i 'Kontrola'). Njen prvijenac 'Nevoljena' o 11-godišnjoj Lucy i njenom životu u dječjem domu dijelom je inspiriran i glumičinim osobnim iskustvom. U programu je i rumunjski film 'Medalja časti', a festival zatvaramo s bosanskim kandidatom za nagradu Oscar, 'Cirkusom Columbia' Danisa Tanovića', istaknuo je glavne dugometražne naslove Boris T. Matić, direktor ZFF-a.

'Dokumentarni program najjači je do sada – u programu je 'Pošast' o krizi pčelarstva u Americi, najbolji debitant s IDFA-e, 'Restrepo', film u kojem kamere ne napuštaju američku vojnu bazu na najopasnijoj poziciji u Afganistanu, zatim 'Okrivljen' – svojevrsni dokumentarni triler, a svjetsku premijeru će imati film 'Ja sam Isus'. Jako smo ponosni što smo uspjeli dobiti i prvijence svjetski poznatih 'street art' umjetnika Banksyja ('Exit Through the Gift Shop') i JR-a (' Žene heroji'). Intimnijim se temama bave ostali filmovi u programu: 'Zajednički život' govori o složenom odnosu majke i kćeri, 'Zvezda je rođena' prati 29-godišnju Vanju u želji da ostvari dječji san i zasvira bubnjeve u bendu, a 'Mjesec u tebi' daje duhovit i drugačiji pogled na ženske menstrualne probleme', dodao je Matić.

U hrvatskoj konkurenciji Kockice ove je godine 11 autora, među kojima izdvajamo debitantske filmove Brune Ankovića ('Popravilište za roditelje') i Roberta Knjaza ('Dečko iz susjedstva'). Novi program Strano, a naše daje prostor već etabliranim hrvatskim glumcima koji karijeru grade i izvan Hrvatske prikazivanjem filmova inozemnih produkcija u kojima velike uloge igraju naši glumci Marija Škaričić ('Shahada'), Bojan Navojec ('Izbavi nas od zla') i Krešo Mikić ('Prognoza').

'Jedan od najbolje posjećenih programa je svakako Vip Bibijada, namijenjena najmlađim posjetiteljima, koja ove godine doživljava svoje četvrto izdanje u kinu Europa. Ulaznice osigurava generalni sponzor Vipnet, koji ove godine omogućuje i besplatne reprizne projekcije za djecu i roditelje svaki dan u MSU u 18 sati. U kinu Tuškanac se u suradnji s ambasadama i kulturnim institutima prikazuju najbolji filmovi 5 najvećih europskih kinematografija u programu Velikih 5: francuski 'Mamut' s Gerardom Depardieuom u glavnoj ulozi, britanski 'sex&drugs&rock&roll' Mata Whitecrossa, a iz Španjolske stiže dirljiva priča o prvom Europljaninu s Downovim sindromom koji je završio fakultet 'I ja, također' sa sjajnom Lolom Duenas u glavnoj ulozi. Velikih 5 ćemo reprizirati u MSU, glavni program u kinu Europa, a dokumentarne ćemo filmove, u suradnji s Dokukinom Croatia, reprizirati upravo ondje, uz razgovore s autorima. Naša je želja imati program dostupan što većem broju građana te zato inzistiramo na repriznim projekcijama na različitim lokacijama', istaknuo je izvršni direktor Hrvoje Laurenta.

Peto izdanje programa Moj prvi film fokusirano je na njemačke redatelje: Fatiha Akina, Toma Tykwera, Caroline Link, Olivera Hirschbiegela, Wolfganga Petersena i Wolfganga Beckera. 'Društveno angažirani program ZFF-a ove godine je Film: Protest, inspiriran protestima kojima u posljednje vrijeme svakodnevno svjedočimo. Program će otvoriti ' Protest' Fadila Hadžića, svojevrsni in memoriam glumcu Bekimu Fehmiu, 'Poezija i revolucija: studentski štrajk 1971.' Branka Ivande o hrvatskom proljeću, zatim američki 'Rušenje diktatora' o srbijanskom Otporu, uz koji će jedan od osnivača Otpora Srđa Popović održati predavanje. Prije dugometražnih filmova u suradnji s Restartom prikazivat ćemo kratke hrvatske aktivističke videomaterijale o protestima u Varšavskoj, studentskoj blokadi Sveučilišta te o drugim domaćim protestima. Sretni smo što ćemo prvi put vidjeti i trominutni zapis demonstracija protiv rata u Vijetnamu iz 1966. godine, koje je na 8mm kameri zabilježio Nenad Puhovski. Film: Protest svakako je jedan od najintrigantnijih programa ovog ZFF-a', istaknuo je Matić.

Uz brojne druge goste, u Zagreb stižu redatelji Jörgen Bergmark, Calin Peter Netzer, Danis Tanović, Nikola Ležaić, glumica Alwara Höfels, nagrađivani dokumentarist Geoffrey Smith te filmaši koji čine ovogodišnje žirije: Martin Schweighofer (Austrijska filmska komisija), Ludmila Cvikova (Rotterdam Film Festival), Gaby Babic (GO EAST film festival), redatelji Adrian Sitaru, Marina Andree, Sergej Kreso, Hüseyin Tabak, Uroš Živanović te snimatelj Mirko Pivčević.

ZFF ove godine seli i u Zadar i Rijeku pa će dio filmskog programa biti prikazan u Art-kinu Croatia u Rijeci i Callegro centru u Zadru.

Zabavni program ZFF-a će se odvijati na različitim lokacijama: u suradnji sa Stellom Artois organiziramo zabave u zagrebačkim klubovima Purgeraj, Lemon bar, Legacy, Gjuro 2 te u kinima Grič i Europa. Želja nam je da grad živi s festivalom te da što više publike uživa u programima koje smo pripremili', dodao je izvršni direktor Hrvoje Laurenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2022 09:16