POSLJEDNJIH ŠEST EPIZODA

KRAJ IGRE PRIJESTOLJA U nedjelju napokon kreće zadnja sezona serije koja nas je posljednjih godina prikovala za ekrane. Evo što se sve dogodilo do sad

Game of Thrones, sezona 7
 HBO, Getty Images
 

Nakon osam godina pobožnog gledanja u ekran i čak dvije godine od posljednje sezone, u nedjelju napokon kreće zadnjih šest epizoda “Igre prijestolja”, serije koja je redefinirala pojam televizijskog i kulturološkog fenomena. Ne samo da je postala jedna od najgledanijih i ujedno najpiratiziranija serija u povijesti, pretvorila je u zvijezde dotad nepoznate gllumce kao što su Peter Dinklage, Emilia Clarke, Kit Harington, Richard Madden, Maisie Williams...

Prva epizoda na rasporedu hrvatskog HBO-a naći će se istodobno kada i u SAD-u, dakle u prvim satima ponedjeljka 15. travnja, konkretno u 3 sata ujutro. Ponovno će biti emitirana istu večer u 20 sati. Naravno, u svrhu zagrijavanja za spektakl koji nam zasigurno dolazi, mnogi će pogledati barem sedmu sezonu, ako ne i svih sedam. Za one koji nemaju baš toliko vremena, evo za početak pregleda nekih od najvažnijih događaja iz prvih 67 epizoda serije “Game of Thrones”.

1. sezona

Pripadnici Night’s Watcha, starog reda koji čuva stražu na Zidu što razdvaja sjever Westerosa od ledene divljine, susreću natprirodno moćno biće za koje ćemo kasnije doznati da se naziva White Walker. Ned Stark (Sean Bean) je Warden of the North, čuvar Sjevera, i prijatelj kralja Roberta Baratheona (Mark Addy), koji mu dolazi u posjet u njegovo sjedište Winterfell. Zahtijeva da mu Ned postane desna ruka, Hand of the King, nakon što je prethodnik Jon Arryn (koji je odgojio Neda i Roberta), tragično preminuo.

Starkove kćeri Sansa (Sophie Turner) i Arya (Maisie Williams) odlaze s njim u glavni grad King’s Landing, a išao bi i sin Brandon (Isaac Hempstead Wright) da ga u invalida nije pretvorio Jamie Lannister (Nikolaj Coster-Waldau) kada ga je gurnuo s visokog tornja. Bran je, naime, uhvatio Jamieja u incestuoznom seksualnom činu s njegovom sestrom Cersei (Lena Headey). Njihov pak brat, patuljak Tyrion Lannister (Peter Dinklage), s Nedovim kopiletom Jonom Snowom (Kit Harrington), odlazi na Zid. Tyriona kasnije uhićuje Nedova supruga Catelyn Stark (Michelle Fairley), jer ga smatra odgovornim za Branov pad. Zatočen u dvorcu Catelynine sestre Lyse Arryn (udovica Jona Arryna), Tyrion zahtijeva suđenje bitkom. Za njega se bori plaćenik Bronn (Jerome Flynn), pobjeđuje i spašava patuljka.

HBO, Getty Images
Game of Thrones, sezona 1

Kralj Robert je smrtno ranjen u sumnjivoj lovačkoj nezgodi. Na samrti Neda bira za Protector of the Realm, svojevrsnog regenta, sve dok sadistički princ Joffrey (Jack Gleeson) ne postane punoljetan. Ned je doznao da je Joffrey plod incesta i želi za kralja instalirati Robertova brata Stannisa Baratheona (Stephen Dillane). Međutim, Nedove planove kraljici otkriva vijećnik i spletkaroš Petyr ​“Littlefinger” Baelish (Aidan Gillan) i na Joffreyjevu naredbu Ned je skraćen za glavu. Lannisteri uhićuju Sansu, Arya pobjegne, a Nedov sin Robb (Richard Madden) poziva svoje vazale na oružje, biva proglašen King in the North i podiže vojsku Sjevera protiv Lannistera.

U međuvremenu, preko mora Narrow Sea, poglavica naroda Dothraki Khal Drogo (Jason Mamoa) ženi Daenerys Targaryen (Emilia Clarke). Ona vjeruje da je njezin brat Viserys pravi nasljednik Iron Thronea, prijestolja Westerosa, pošto je njihovog oca, Ludog kralja s prijestolja maknula pobuna koju su vodili Ned Stark, Robert Baratheon i Jon Arryn. No Drogo umire kada ga otruje vještica, Daenerys ga osveti i uspije izleći tri zmajeva jaja koja je dobila kao vjenčani poklon.

2. sezona

Tyrion postaje Hand of the King kako bi zauzdao Joffreyja. Stannis pada pod utjecaj moćne čarobnice Melisandre (Carice van Houten) i javno traži prijestolje. Robbova vojska napreduje prema jugu s Jamiejem kao zarobljenikom. Robb šalje Theona Greyjoyja (Alfie Allen) da sklopi savezništvo s Theonovim ocem Balonom Greyjoyjem (Patrick Malahide), ali umjesto toga Theon zauzima Winterfell. Bran bježi u divljinu. Robb šalje svoju majku Catelyn da sklopi savezništvo s Renlyjem Baratheonom (Gethin Anthony), Stannisovim mlađim bratom koji također želi Iron Throne. No Renlyja ubija zli duh kojeg je rodila Melisandre. Catelyn i Renlyjeva tjelohraniteljica Brienne of Tarth (Gwendolyn Christie) su optužene za ubojstvo i bježe. Catelyn potajno oslobađa Jamieja Lannistera u nadi da će zauzvrat dobiti Sansu.

HBO, Getty Images
Game of Thrones, sezona 2

Na Zidu Jon Snow se pridružuje slobodnim ljudima poznatim kao Wildlings. Aryju hvataju Lannisterovi vojnici i pretvaraju u sluškinju u dvorcu Harrenhal. Služi glavnog Lannistera Tywina (Charles Dance). Bježi uz pomoć Jaqena H’ghara (Thomas Wlaschiha). Stannis napada King’s Landing s mora, ali ga pobjeđuje Tyrion uz pomoć divlje vatre.

S druge strane mora, Daenerys dolazi u grad Qarth, gdje biva zatočena u House of the Undying skupa sa svoja tri zmaja, ali uspijeva pobjeći te opljačka grad i brodom kreće dalje, prema Westerosu.

3. sezona

Tyrion je smijenjen i prisiljen da se vjenča sa Sansom, koja je dotad bila zaručena za mahnitog kralja Joffreyja. On je sada zaručen za bogatu Margaery Tyrell (Natalie Dormer), Renlyjevu udovicu, čime nastaje moćno savezništvo Lannister- Tyrell.

Iza Zida, Jon Snow zadobije povjerenje glavnog Wildlinga Mancea Raydera (Ciaran Hinds) i ulazi u ljubavnu vezu s Ygritte (Rose Leslie).

HBO, Getty Images
Game of Thrones, sezona 3

Robb Stark raskida zaruke s Roslin Frey (na što je morao pristati u zamjenu za vojnike i prelazak nekog teritorija) jer se zaljubio u Talisu (Oona Chaplin). Starkovi naivno odlaze na vjenčanje Roslin Frey s Robbovim ujakom, ali je sve bila klopka koja je dovela do Crvenog vjenčanja, Red Wedding. Zlopamtilo Walder Frey (David Bradley) ubija Robba, Catelyn, trudnu Talisu i sve Starkove vojnike te njihove vazale. Arya igrom slučaja svjedoči masakru i nevoljko postaje štićenica Sandora “The Hounda” Cleganea (Rory McCann). Zbog svoje uloge u masakru dotdašnji vazal Starkovih Roose Bolton (Michael McElhatton) postaje novi Warden of the North.

Bran Stark otkriva da se može uvući u tijelo svog vuka. Brienne nastavi voditi Jaimeja prema King’s Landingu, a Daenerys nabavlja vojsku od 8000 “Neokaljanih” (Unsullied).

4. sezona

Joffrey umire u mukama od otrovanog vina na vlastitom vjenčanju. Sansa uspijeva pobjeći iz grada uz pomoć Littlefingera, koji je vodi kod njezine tete Lyse Arryn, koju pak Littlefinger planira oženiti. No, Lysa je malo pomračena uma pa je Baleish ubija. Jaime, koji je u međuvremenu ostao bez desne ruke, dolazi u glavni grad. Brienne dobiva zadatak pronaći Sansu. Cersei optužuje Tyriona za Joffreyjevo ubojstvo. Tyrion traži suđenje bitkom, ali kada njegov predstavnik Oberyn Martell (Pedro Pascal) pogiba u duelu s Gregorom “The Mountainom” Cleganeom, Tyrion je osuđen na smrt. Oslobađa ga Jamie. Tyrion nalazi svoju ljubavnicu u očevom krevetu i ubija Tywina na klozetu. Bježi preko mora u Essos.

HBO, Getty Images
Game of Thrones, sezona 4

Roose Bolton dolazi u Winterfell koji je uzeo za svoje sjedište i tamo otkriva da je njegov sumanuti sin Ramsay Bolton (Iwan Rheon) izmučio Theona do neprepoznatljivosti. Na Zidu, Jon Snow bježi od Wildlinga i dolazi upozoriti Night’s Watch da se pripreme na veliki napad. Počinje teška bitka, ali Zid spašava Stannis Baratheon sa svojim preostalim vojnicima. Arya bježi preko mora u Braavos, gdje želi učiti za ubojicu.

5. sezona

Jon Snow postaje vođa Night’s Watcha. Stannis spaljuje na lomači vlastitu kćer kako bi umirio Melisandrina boga. Littlefinger dovodi Sansu u Winterfell i udaje je za Ramsayja Boltona, koji je sadistički siluje i muči. Stannis dolazi boriti se s Boltonima, ali je lako poražen. Brienne mu odrubljuje glavu, Melisande bježi u Castle Black. Sansa uspijeva uteći od Ramsayja.

Cersei spletkari protiv Margaery, koja se sada udala za njezina drugog sina, sada kralja Tommena. Nakon što je neuspješno probala regrutirati vjerskog poglavara High Sparrowa (Jonathan Pryce), Cersei mora gola proći cijelim gradom.

Daenerys zauzima grad Mereen, ali ima problema s kontroliranjem populacije jer je protiv nje ustalo tajno društvo poznato kao Sons of the Harpy. Nakon velikog ustanka, jedan od zmajeva spašava Daenerys i odvodi je u središte horde Dothrakija. Tyrion je u međuvremenu došao u Mereen i Daenerys ga bira za svoju desnu ruku.

HBO, Getty Images
Game of Thrones, sezona 5

Jon Snow vodi skupinu svojih vojnika kod Wildlingsa, u nadi da će moći sklopiti savezništvo protiv White Walkera i njihova vođe, Night Kinga. Po povratku na Zid, pobunjeni članovi Night’s Watcha noževima ubijaju Jona.

6. sezona

Melisandre vraća Jona iz mrtvih. Sansa dolazi na Zid, Jon odlučuje vratiti Winterfell. Događa se Battle of the Bastards, Ramsay je napokon poražen zahvaljujući tome što je Littlefinger nenadano doveo Knights of the Vale, vitezove obitelji Arryn. Ramsayja pojedu njegovi psi.

Cersei prijeti suđenje zbog bludničenja i spletkarenja pa uz pomoć divlje vatre raznosi hram Great Sept of Baelor u kojemu pogibaju Margaery i gotovo svi članovi obitelji Tyrell te High Sparrow. Tommen počini samoubojstvo pa se Cersei proglasi kraljicom. Daenerys je zatočenica Dothrakija, ali ih uspijeva pretvoriti u svoje podanike.

HBO, Getty Images
Game of Thrones, sezona 6

Oslobođeni Theon se vraća na svoje otočje Iron Islands, gdje nagovara sestru Yaru Greyjoy (Gemma Whelan) da ukradu flotu od njihova strica Eurona (Pilou Asbaek). Otplove prema Essosu kako bi se pridružili Daenerys Targaryean. Arya je postala elitni atentator. Osvećuje Robba i majku tako što prereže vrat Waldera Freya i ubije gotovo cijelu njegovu obitelj. Bran, kojeg je podučavao druid Three Eyed Raven, ima susret s Night Kingom.

HBO, Getty Images
Game of Thrones, sezona 6

7. sezona

Daenerys dolazi na Dragonstone, staro sjedište njezine obitelji, zajedno s vojskom Neokaljanih i Dothrakijima. Jon Snow je dolazi upoznati i tražiti da postanu saveznici u borbi protiv Lannistera i White Walkera. Postaju vrlo bliski. Šalju Theona, Yaru Greyjoy i Neokaljane na King’s Landing. Cersei obeća brak Euronu Greyjoyu ako porazi napadače. Euron porazi Yaru, koju zarobljava, Theon bježi.

Dothrakiji uz pomoć zmajeva smlave vojsku Lannistera, koju vodi Jamie. Jon i Daenerys predlože Cersei primirje dok ne poraze White Walkere. Jon odlazi iza zida donijeti dokaze o White Walkerima, ali upada u zamku Night Kinga, iz koje ga mora spasiti Daenerys sa zmajevima. Viserion, jedan od zmajeva, je ubijen, Night King ga pretvori u ledenu utvaru.

HBO, Getty Images
Game of Thrones, sezona 7

Jon i Daenerys odnose uhvaćenog White Walkera k Cersei i ona naizgled pristane na savezništvo i primirje. Na povratku u Winterfell Jon i Daenerys se seksaju. To postaje problem kada Bran u svojoj viziji otkrije pravo Jonovo podrijetlo - on nije kopile Neda Starka nego legitimni Targaryen koji ima pravo na Iron Throne. Ujedno, i nećak Daenerys Targaryen. Arya i Sansa se naizgled nasmrt svađaju, ali to je bila samo varka protiv Littlefingera, kojeg smaknu nakon što Bran otkrije u viziji da je upravo on kriv za smrt Jona Arryna. Night King i njegove horde White Walkera probiju Zid uz pomoć svog ledenog zmaja Viseriona. Kreću prema jugu.

HBO, Getty Images
Game of Thrones, sezona 7

Ovaj tekst je objavljen u magazinu Svijet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:21