KOMIČARKE U GLAVNIM ULOGAMA

NOVA VERZIJA NAJGLEDANIJE KOMEDIJE IZ 80-ih Komad dobre zabave uz ženske duholovke

Novi film nije nastavak starih 'Ghostbustersa': u njemu nema ni jedne reference na stare likove i zaplet. On nije ni remake, jer ne priča istovjetnu priču

Ako su osamdesete dekada u kojoj se profiliralo ono što je danas suvremeni Hollywood, onda je film “Ghostbusters” iz 1984. jedan od onih filmova koji su zacrtali taj budući smjer. Fantastična komedija Ivana Reitmana u kojoj su glavnu ulogu nosila trojica komičara “Saturday Night Livea” sadržavala je sve sastavnice koje će u idućim desetljećima imati holivudski hitovi: “visoki koncept”, smjesu fantastike i humora, “crtićku” razuzdanost, ikonografsku stilizaciju…

U svoje vrijeme, komedija o trojici paraznanstvenika koji s kabastom opremom love duhove po New Yorku bila je krupni hit. Četiri je tjedna bila na vrhu box-officea i dekadu završila kao najgledanija komedija 80-ih. Film je, međutim, imao samo jedan igrani nastavak, nakon kojeg je serijal zgasnuo. Razlozi su bili pravni. Režiser i trojica glumaca (Aykroyd, Murray i Ramis) imali su ugovor po kojem je svatko od njih imao pravo veta na daljnje nastavke. Murray je to pravo iskoristio i dvaput potopio već napisane nastavke koje je studio odobrio. Stvari su se promijenile tek onda kad je jedan od trojca izvornih glumaca - Harold Ramis - umro, te kad je postalo jasno da će “Ghostbusterse” trebati raditi s potpuno novom podjelom. To je trenutak u kojem na scenu stupa ključna inovacija: ta će podjela biti ženska.

Umjesto trojca tv komičara iz 80-ih, lovce na duhove sada utjelovljuju žene: komičarke Melissa McCarthy i Kristen Wiig te tv zabavljačice Kate McKinnon i Leslie Jones. Novi film nije nastavak starih “Ghostbustersa”: u njemu nema ni jedne reference na stare likove i zaplet. On nije ni remake, jer ne priča istovjetnu priču. On je nešto najbliže onom što se u holivudskom žargonu danas zove “reboot”: dakle, pokušaj da se serijal resetira i starta iz početka, kao da ništa prije nije postojalo.

Zaplet novih “Ghostbustersa” uvelike podsjeća na zaplet izvornog filma. Junakinja filma je fizičarka Abby (Wiig) koja dobiva otkaz na sveučilištu kad se dozna da se u mladosti bavila paranormalnim. Ljutita, ide do bivše partnerice (McCarthy) koja i dalje istražuje duhove u podrumu nekog mizernog koledža. U tome joj pomaže mlada inženjerka Holtzmann (McKinnon) koja podsjeća na smjesu Q-a iz Jamesa Bonda i Grunfa iz Alana Forda. Tijekom filma im se pridruži i crnkinja Patty (Jones), tramvajka koja New York zna kao svoj dlan.

Da bi napravili suvisli odmak u nešto smisleno, Feig i ekipa trebali su duhovit scenarij, te efektni novi kast. Srećom, obje su se sastavnice u ovom slučaju poklopile. Feig, koji je kao redatelj često radio s McCarthy i Wiig, dobro je iskoristio njihove komičarske persone: McCarthy je i ovdje drska, vulgarna i neugodna, a Wiig tip lomljive “obične žene”. McKinnon je novo lice, i dobitak za film, jer je u “Ghostbusterse” unijela razuzdanu anarhičnost. Zrno humora u film je unio Chris Hemsworth koji glumi lijepog, ali glupog tajnika, lik koji nosi najviše gegova. Prilično zabavni, anarhični “high concept” nešto pada tek u završnici, kad su se Feig i ekipa previše zaigrali računarskim trikom, alatom koji na sreću autora 1984. još nije postojao. Ali, unatoč tanahnom klimaksu, ženski “Ghostbustersi” su svejedno komad dobre, nepreuzetne zabave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:04