POLIMAC PREPORUČUJE

Novi film na Netflixu o šokantnim događajima iz 1968.: ‘Oprezno... Pripremite se prije gledanja‘

Sacha Baron Cohen kao Abbie Hoffman i Jeremy Strong kao  Jerry Rubin
 Netflix/Everett/Profimedia
Američki scenarist i redatelj Aaron Sorkin nikada nije krio kojem političkom spektru pripada i za koju stranu navija

Premda Hollywood o sukobu policije i prosvjednika koji se 1968. godine dogodio tijekom nacionalne konvencije Demokratske stranke u Chicagu te sudskom procesu protiv političkih aktera koji su predvodili prosvjed još od 2006. godine želi snimiti film, činjenica da je "Suđenje Čikaškoj sedmorici" pred publiku došlo oko mjesec i pol dana prije ovogodišnjih predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama djeluje praktički sudbinski.

Spomenuti je sukob, naime, jedan od ključnih datuma u povijesti građanskog neposluha u SAD-u, povijesti koja seže do druge polovice 18. stoljeća, povijesti koja se ponovila i ove godine.

image
Sacha Baron Cohen, Mark Rylance, Jeremy Strong, Eddie Redmayne i Danny Flaherty
Netflix/Planet/Profimedia

Amerika će 2020. godinu, osim po izborima za predsjednika, pamtiti i po prosvjedima koji su buknuli nakon smrtnih stradavanja Georgea Floyda i Jacoba Blakea, prosvjedima koji su nerijetko uključivali sukobe policije i prosvjednika, sukobe koje je policija nerijetko "rješavala" pomoću suzavca i upotrebe sile. Šezdeset i osmu i dvije tisuće dvadesetu možda formalno dijeli 52 godine, no u ovom su aspektu praktički istovjetne.

U hipotetskoj redateljskoj stolici filma o suđenju "Čikaškoj sedmorici" tijekom godina sjedili su Steven Spielberg, Ben Stiller i Paul Greengrass, no projekt je u konačnici realizirao redatelj i scenarist Aaron Sorkin ("Zapadno krilo", "Društvena mreža", "Mollyjina igra"), autor koji se proslavio filmovima i serijama o politici i sudskim procesima.

image
Yahya Abdul-Mateen II, Ben Shenkman, Mark Rylance, Eddie Redmayne i Alex Sharp
Netflix/The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia

Praktički sudbina.

Kako i priliči, Sorkin je u "Suđenju Čikaškoj sedmorici" težište stavio na samo suđenje, a planiranje prosvjeda i sukob s policijom gledatelju pokazuje kroz retrospekcije koje služe kao vizualni "dokaz" riječi koje pojedini svjedok kaže na suđenju. Tu, međutim, prestaje upliv sudbine i vraćamo se u realnost.

Naime, Sorkinu je ovo tek druga režija, a u filmu "Mollyjina igra" nije pokazao da mu je vizualno jača strana. Odnosno, nije još pronašao način da svoje verbalne bravure pretvori u jednako atraktivne kadrove, scene i sekvence.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" filmski i televizijski kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac i novinar Jutarnjeg Damjan Raknić raspravljaju o paralelama između Sorkinovog viđenja 1968. godine u SAD-u i moderne Amerike te koliziji izvrsnog scenarija i bezlične režije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:35