PIŠE PAVICA KNEZOVIĆ BELAN

Moja majka svoju razmaženu kćer u kuhinji nije naučila ničemu. Znam spremiti desetak jela i uvijek pečem iste kolače. Ali jedan kult sam naslijedila...

Jesu li obitelji koje toliko drže do objeda i dobre hrane doista sretnije od onih drugih, kojima to možda nije temeljni oblik komunikacije?

Ilustracija

 Aaron Amat/alamy/profimedia
Objavljeno: 20. prosinac 2025. 07:51

Kakve su to obitelji u kojima se dobro ne kuha? To se pitanje nedavno postavilo za stolom u mojoj kući, na tradicionalnoj proslavi moga rođendana, u obiteljsko-prijateljskom okruženju. Kada sam u jednom trenutku najavila kako mi ove godine torta baš i nije uspjela, prijateljica me ukorila objašnjavajući da tako nešto nikada ne bi izgovorila Julia Child, Amerikanka koja se proslavila francuskom kuhinjom, čiji je moto navodno bio da hranu koju pripremamo, bez obzira na to kako ona ispala, uvijek predstavimo kao da je baš onakva kakvu smo i željeli.

Na kraju se ta presušena čokoladna torta bez glutena s preskupim domaćim sladoledom od vanilije, uz uzdisanje zahvalnih gostiju, pojela do zadnje mrvice. Je li me to učinilo dobrom kuharicom? Nisam sigurna. Jer u mojoj glavi drugorazre...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2025 07:51