PREMINULA U 100. GODINI

Otišla je stara Rose, duša ‘Titanica’

 AP
Tek joj je uloga ostarjele Rose Calvert u ‘Titanicu’ u 87. godini donijela pravi uspjeh

Holivudska glumica Gloria Stuart, danas uglavnom poznata po ulozi u filmu “Titanic”, preminula je u nedjelju u stotoj godini. Najviše je glumila 1930-ih godina kad je bila jedna od zvijezda Hollywooda, ali se od glumačke karijere oprostila nakon Drugog svjetskog rata.

Najstarija nominirana

“Shvatila sam da mi nije namijenjeno da budem Greta Garbo. Užas. Strahovit udarac. Ali sad sam u redu”, izjavila je prošle godine u intervju za AP.

Sredinom 1970-ih ponovno je počela prihvaćati filmske uloge, ali bi vjerojatno bila zaboravljena da joj James Cameron 1997. godine nije ponudio ulogu Rose Calvert, žene koja je preživjela kalvariju Titanica. Mladu verziju Rose glumila je Kate Winslet. Obje su bile nominirane za Oscara. Bilo je to prvi put da su dvije glumice nominirane za ulogu istog lika, a Stuart je postala najstarija nominirana glumica u povijesti.

Tužna Kate Winslet

“Cameron je želio glumicu koja je nije alkoličarka, ne pije i ne pada”, obrazložila je Stuart razloge Cameronova odabira.

“Tužna sam zbog gubitka ove izuzetne žene. Sretna sam što sam je upoznala i glumila uz nju”, izjavila je Winslet u povodu njezine smrti. Gloria Stuart je nakon “Titanica” objavila memoare koji su mnoge iznenadili svojom otvorenošću i detaljima o slobodnom životnom stilu. ( A. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:01